Harkema Opeinde bezegelt in de verlenging het lot van Niekerk

Niekerk na drie seizoenen weer terug naar de 4e klasse

NIEKERK –  Op het eigen sportpark Eekeburen is Niekerk er afgelopen zaterdag niet in geslaagd om de eerste hindernis op weg naar het behoud van de status van derdeklasser te nemen. Na 90 minuten was de wedstrijd met een 1-1 stand nog wel in evenwicht. In de noodzakelijke verlening scoorde opponent Harkema Opeinde twee keer. Niekerk scoorde nog wel uit een vrije trap tegen, maar de resterende tijd was te kort om het onheil nog af te wenden. De Friezen bezegelden met de overwinning het lot van Niekerk. Komende zaterdag mag Harkema Opeinde in een finalewedstrijd op neutraal terrein proberen om tegen Helpman uit Groningen promotie naar de 3e klasse af te dwingen.

Harkema Opeinde eindigde in de reguliere competitie als 6e. Door een goede serie in de laatste wedstrijden werd de 3e periodetitel veroverd en dat zou dus kunnen duiden op een ploeg in vorm. Van goed voetbal was in de meer spannende dan fraaie wedstrijd echter geen sprake. Beide ploegen leken vooral last van de spanning te hebben en mede door het warme weer werd het op het kunstgrasveld in Niekerk meer een slijtageslag. Het eerste schot op doel kwam in de 1e minuut van de kant van Harkema Opeinde, maar dat kon vrij eenvoudig door doelman Martijn Ottens van Niekerk worden gepakt.  Eén minuut later werd de bal na een voorzet vanaf rechts niet goed geraakt door aanvaller Edwin Zwier van de thuisploeg en ook dat leverde dus geen snelle goal op. Vervolgens waren beide ploegen vooral bezig om het spel van de tegenstander te ontregelen en dat ging ten koste van goed aanvalsspel. Niekerk was wel een aantal keren dreigend in ‘de zestien’ van de tegenstander, maar echt grote kansen wist het daarbij niet te creëren. Harkema Opeinde probeerde vooral via de flanken door te komen en dat lukte ook wel een aantal keren. De voorzetten die daarop volgden, konden echter telkens onschadelijk worden gemaakt door de Niekerker verdediging.

In de 13e minuut kwam de wedstrijd enkele minuten stil te liggen voor een blessurebehandeling van middenvelder Sake Kooistra van Harkema Opeinde, die ongelukkig ten val kwam. Hij moest zich met een pijnlijke schouder laten vervangen door Hilbrand Benedictus. Het was inmiddels wel duidelijk dat beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd waren. Niekerk leek over iets meer individuele kwaliteiten te beschikken, maar Harkema Opeinde zette daar meer strijd en duelkracht tegenover. Rond een half uur spelen lastte scheidsrechter Gert-Jan Lania een drinkpauze in en kregen beide trainers even de gelegenheid om instructies aan hun spelers te geven. Kort nadat het spel weer was hervat kwam Harkema Opeinde op een 0-1 voorsprong. Een verdediger van Harkema Opeinde veroverde bij een aanval van Niekerk de bal en gaf meteen een ‘lange’ bal op de met rugnummer 9 spelende aanvoerder Wilbert Huitema van Harkema Opeinde. Huitema stoomde over links op en zag doelman Martijn Ottema enkele meters voor de doellijn staan. Huitema passeerde Ottens met een fraaie boogbal en zette zijn ploeg daarmee op een 0-1 voorsprong. Niekerk ging meteen op zoek naar de gelijkmaker en niet veel later was de stand al weer gelijk. In de 35e minuut liet Brian Wiersma een goed schot zien, dat door de doelman Harkema Opeinde tot corner werd verwerkt. De corner werd genomen door Stef Zuidersma. De bal werd vervolgens goed ingeschoten door Frank Renkema. De doelman van Harkema Opeinde wist het schot nog wel te pareren, maar was kansloos toen Stefan Wegter uit de rebound van dichtbij binnenschoot. Gesteund door de snelle gelijkmaker probeerde Niekerk in het restant van de 1e helft een 2e goal te forceren en kreeg daarvoor ook wel wat mogelijkheden. Na een corner was opnieuw Stefan Wegter dichtbij een doelpunt. Via zijn voet rolde de bal langs de doelman, maar een verdediger kon de bal nog voor de doellijn weghalen.  Vervolgens liet Harkema Opeinde zich in aanvallend opzicht ook nog even gelden, maar door goed uit zijn doel te komen voorkwam Martijn Ottens een nieuwe achterstand.

In de 2e helft pakte Niekerk aanvankelijk het initiatief en speelde het meer op de helft van de tegenstander. Bij Niekerk ontbrak echter de echte overtuiging en uitgespeelde kansen deden zich voor de thuisclub niet voor. Harkema Opeinde bleef vooral fysiek en op inzet redelijk eenvoudig gelijke tred houden met de thuisploeg. Trainer Roy Kamps besloot vroeg in de 2e helft tot een wissel door Dennis Zwier in het veld te brengen voor Jort Zuidersma, maar veel effect sorteerde dit niet. Het toch al niet hoogstaande spel werd verder ontsierd door een serie kleine overtredingen aan beide kanten. Ook begonnen mede door de weeromstandigheden de eerste tekenen van vermoeidheid zich aan te dienen. Niekerk probeerde een aantal keren met afstandsschoten tot succes te komen, maar daarbij ontbrak het steeds aan kracht en de juiste richting. Harkema Opeinde werd een aantal keren gevaarlijk via een snelle uitbraak, maar ook die leverden geen doelpunten op. Rond de 63e minuut gaf Stefan Wegter een prima pass op Brian Wiersma, die daarna bij de zijlijn een duel uitvocht met de ver uit zijn doel gekomen sluitpost van Harkema Opeinde. Voor de overtreding, die Wiersma daarbij maakte kreeg hij een gele kaart. Na wederom een drinkpauze raakte Wierma geblesseerd en werd hij door trainer Roy Kamps naar de kant gehaald. Voor Wiersma kwam Remco Vogelzang binnen de lijnen. Niekerk bleef vervolgens zonder echter overtuiging op zoek naar een 2e doelpunt, maar alle pogingen daartoe waren tevergeefs. Aan de andere kant werd Harkema Opeinde via uitvallen ook weer een paar keer gevaarlijk, maar tot een doelpunt kwam het daarbij niet. Roy Kamps bracht met Jelmer Kijf voor de aangeslagen Stefan Wegter nog een verse kracht in het veld. Het werd duidelijk dat de ploeg die zou scoren ook de wedstrijd zou winnen. Harkema Opeinde kreeg daarvoor een riante mogelijkheid. In de allerlaatste minuut gleed een verdediger van Niekerk weg en kreeg een aanvaller van Harkema Opeinde rond de strafschopstip een opgelegde kans. De bal werd tot opluchting van Niekerk hard over de deklat geschoten en zo werd de verlenging een feit.

In de verlenging bleek het meer fysieke spel van Harkema Opeinde de doorslag te geven. Niekerk vocht met de moed der wanhoop voor een beter resultaat, maar werden door de Friezen afgetroefd op strijdvaardigheid. Na een verre inworp, die vanaf de zijlijn door stuiterde naar de 2e paal, scoorde ‘Harrekiet’ Wilbert Huitema zijn 2e van de middag en bracht zijn ploeg dus opnieuw op voorsprong. In de 2e helft van de verlening volgde een prima aanval van Harkema Opeinde, waarbij Hilbrand Benedictus als eindstation fungeerde en de 1-3 op het scorebord zette. Kort voor tijd verkeek de doelman van Harkema Opeinde zich op een hard ingeschoten vrije trap van Remco Vogelzang en via zijn handen vloog de bal in het doel. Het doelpunt kwam voor Niekerk te laat en op basis van de hele wedstrijd verdiende Harkema Opeinde het ook om volgende week de ultieme finale te mogen spelen.

De vertrekkende trainer Roy Kamps (volgend jaar aan het roer bij SV Aduard 2000), toonde zich na afloop naast teleurgesteld ook realistisch. Zijn jonge ploeg speelde het afgelopen seizoen te wisselvallig om zich tijdig in veiligheid te spelen. Prima overwinningen tegen de koplopers werden afgewisseld met kansloze nederlagen tegen de directe concurrenten. Tegen Harkema Opeinde was zijn ploeg te weinig bepalend in ‘de zestien’ van de tegenstander. Door daarnaast ook verdedigend een paar steken te laten vallen riep zijn ploeg het onheil over zichzelf af. In de competitie werden 27 punten behaald. Normaalgesproken is dat genoeg voor rechtstreekse handhaving. Het heeft voor Niekerk niet zo mogen zijn. De jonge ploeg heeft echter laten zien over voldoende voetballend vermogen te beschikken en kan volgend jaar zeker een rol van betekenis gaan spelen in de 4e klasse. Dit zal moeten gebeuren onder leiding van Joey Witte, die na een periode van assistent-trainer bij gerenommeerde clubs, volgend jaar als hooftrainer voor het eerst op eigen benen zal staan. Het maakt de degradatie naar de 4e klasse er echter niet minder zuur om.

Man van de wedstijd: de nr. 2 van Harkema Opeinde: Chris Alma.

Opstelling Niekerk: Ottens, Wegter (J. Kijf), Hoogsteen, de Pender, Tjoelker, S. Zuidersma, Wiersma (Vogelzang), Renkema, E. Zwier, H. Kijf, J. Zuidersma (D. Zwier)