“Het laatste wat ik wil is een slap aftreksel van mezelf worden”

Niels Span hangt zijn microfoon aan de wilgen

NIEKERK – Al donderslag bij heldere hemel was daar opeens het bericht op Facebook: “Na een ruime tijd van goed nadenken ben ik tot het besluit gekomen om voorlopig te stoppen met optreden.” Niels Span heeft besloten om na een korte, maar zeker niet minder krachtige carrière zijn microfoon aan de wilgen te hangen. Met pijn in het hart, maar weloverwogen. “Zingen kost veel energie”, verklaart hij zijn besluit. “En het laatste wat ik wil is een slap aftreksel van mezelf worden.”

Het is alles of niets, blijkt uit de woorden van de Niekerker rasentertainer. En voorlopig is het eventjes niets. “Ik speelde al langer met het idee om te stoppen met zingen”, zegt Niels. “Het wachten was alleen op het juiste moment om dat kenbaar te maken. Ik was echter al aan het voorsorteren en nam al steeds minder boekingen aan. Wat er staat, nog zo’n 5 á 6 optredens, gaat door. Maar daarna zit mijn solocarrière er toch echt op.” Het klinkt als een open einde van wat velen kennen als een echt podiumbeest. Niels lacht: “Wie weet. Straks. En dan alleen als het gevoel goed is, keer ik misschien terug als zanger van een goede coverband. Maar daarvan is voorlopig nog geen sprake. Mijn besluit om het podiums voorlopig te mijden staat vast. Nog een paar keer en dan wordt het serieus afkicken van een mooie tijd.” Het zal nog wel eens gaan kriebelen, voorspelt Niels. “Zeker als de sfeer goed is en de zanger van dienst op het podium de zaal helemaal mee krijgt. Dat blijft een mooi gezicht en een lekker gevoel.” Een gevoel dat de 27-jarige (bijna ex-)zanger maar al te goed kent. Zijn zevenjarige zangcarrière nam na een verrassend begin tijdens de Niekerker feestweek een enorme vlucht en bracht hem onder meer naar de huldiging van FC Groningen en het koningshuis. “Hoeveel zangers kunnen dát zeggen”, aldus Niels. “Tegenwoordig vind je op iedere hoek van elke straat wel een zanger of zangeres. Het is moeilijk om je te blijven onderscheiden, maar ik kan zeggen dat ik voor 20 duizend man heb gestaan én optreden voor de koning en koningin doe ik ook niet dagelijks.” Het is dan ook lastig om een echt hoogtepunt te kiezen. “Optreden voor het koninklijk echtpaar is heel speciaal. Maar goed, de huldiging van FC Groningen na de bekerwinst was zo immens groot. Ik heb dat als FC Groningensupporter ook zo verschrikkelijk intens beleefd…” Daarnaast is Span evenzo trots op zijn optreden in De Kuip voorafgaand aan de bekerfinale, het Mega Piraten Festijn in Marum en het jaarlijkse topfeest in eigen dorp. “Als een warm bad”, zegt hij over de feestweek. “Elke keer weer was het een enorm feest om in mijn eigen dorp te mogen optreden. Komend jaar voor het laatst dus.” Ook De Drie Gezusters en de Rodenburghal in Leek staan nog op het programma voordat het doek definitief valt. “Dan ga ik genieten van mijn vrije tijd. Ik hou meer tijd over voor mijn vriendin en wil graag een ‘normale’ carrière opbouwen. Andere dromen najagen. Vandaaruit kijk ik wel verder wat er op mijn pad komt. Nogmaals, komt er een leuke band voorbij dan zal ik dat zeker overwegen. Maar echt en alleen als ik daar een goed gevoel bij heb. Halve dingen doe ik namelijk niet. Het is alles of niets. Een hele Niels Span en anders liever niet…”

Op de foto Niels Span in actie in het BaronTheater te Opende waar hij in oktober 2017 optrad met een band. Destijds een nieuwe tak van sport voor Span die zich een veelzijdig zanger toonde en naast zijn eigen repertoire ook klassiekers van onder meer Clouseau en Robbie Williams ten gehore bracht.