Het lot van Niekerk lijkt na opnieuw een nederlaag bezegeld

facebook

NIEKERK – De thuiswedstrijd tegen het voorlaatste nummer op de ranglijst ,werd in Niekerk vooraf beschouwd als een soort laatste strohalm. Mogelijk zouden ze hiermee nog in aanmerking kunnen komen voor deelname aan de nacompetitie voor handhaving in de derde klasse.

Maar dan zou er dus gewonnen moeten worden van ONR uit Roden. Het kwam er niet van. Niekerk speelde zonder overtuiging en toonde niet de absolute wil om te winnen. Persoonlijke fouten zorgden al in de eerste helft voor een 0-2 achterstand. De tweede helft liet Niekerk aanvallend meer van zich spreken, maar ONR bleef de betere ploeg en won door nog twee keer te scoren met de alleszeggende cijfers 0-4.

In het begin van de wedstrijd had Niekerk nog wel op voorsprong kunnen komen. Linkerspits Brian Wiersma kwam tot twee keer toe goed door, maar zijn voorzetten bereikten geen medespeler die voor een afronding zou kunnen zorgen. ONR nam vervolgens het commando over en drong Niekerk terug. Stef Zuidersma incasseerde namens de thuisploeg al vrij snel de eerste gele kaart van de wedstrijd, na een overtreding op de helft van de tegenstander. Doelman Dennis Ottens werd in het verdere verloop van de eerste helft enkele keren op de proef gesteld, maar wist vooralsnog de nul te houden. Aan de andere kant was er opnieuw via Wiersma sprake van een dreigende doorbraak. Nadat hij neerging in de zestien claimde hij een strafschop, maar daar wilde de arbiter van dienst niets van weten. De opmerking die Wiersma vervolgens maakte aan het adres van de scheidsrechter kostte ook hem een gele kaart. Dat laatste overkwam ook aanvoerder Hidde Kijf, die rond de middellijn een speler van ONR opzichtig vasthield. Het team van trainer Henri Kramer leek met de nodige frustratie te kampen, omdat het kennelijk voelde dat het ook in deze wedstrijd weer niet hun kant op wilde vallen. Dat laatste dwong Niekerk overigens ook niet af. Sterker nog, Niekerk hielp ONR zelfs in het zadel, toen rond de dertigste minuut een foutieve pass werd onderschept en tot een tegengoal leidde. Kort voor rust volgde voor Niekerk een nieuwe dreun. Doelman Dennis Ottens veroverde bij een doorbraak de bal, maar hij had naar het oordeel van de scheidsrechter eerst de aanvaller van ONR tegen de grond gewerkt. Ottens toucheerde de toegekende strafschop nog wel, maar kon niet voorkomen dat de ruststand op 0-2 werd bepaald. Trainer Henri Kramer zal in de rust zijn spelers ongetwijfeld hebben opgedragen om meer strijd en beleving aan de dag te leggen en alles op alles te zetten om de aansluitingstreffer te maken. Dat scenario voltrok zich in de tweede helft totaal niet. Doelman Ottens schatte al vrij snel een lange bal niet goed in en daardoor kon een speler van ONR de bal met hoofd over hem heen in het doel koppen voor de 0-3. Aan de kant van Niekerk moest vervolgens eerst Jort Zuidersma wegens een blessure gewisseld worden en later om de dezelfde reden ook Bernard Noordhof. Het inbrengen van hun vervangers Robert Smit en Jarno Huizinga veranderde nauwelijks iets aan het spelbeeld. ONR wist met een prima goal halverwege de tweede helft uit te lopen naar 0-4. Met Roy Vogelzang voor Wouter van der Heide bracht Kramer een derde wissel binnen de lijnen. Niekerk ging vervolgens op jacht naar in ieder geval een eretreffer en was daar ook een aantal keren dichtbij. Zo schoot Ger Ausma via de deklat de bal over en lukte het Niekerk net niet om vanuit een scrimmage te scoren. Kort voor tijd deed zich de laatste kans voor Niekerk voor. Invaller Vogelzang werd op de rechterflank prima aangespeeld. De jongeling leverde een uitstekende voorzet af, welke voorbij de tweede paal door Brian Wiersma in één keer richting het doel werd afgevuurd. De bal ging echter voorlangs, zodat ook een eretreffer Niekerk deze middag niet was gegund. Wat overbleef was de constatering dat Niekerk eigenlijk ook nergens recht op had. De kloof met de overige staartploegen is dusdanig groot geworden, dat degradatie naar de vierde klasse een kansloze missie kan worden genoemd. Dat besef was er ook bij trainer Henri Kramer: ‘We hebben de kans op handhaving niet in deze wedstrijd verspeeld, dat is eigenlijk een optelsom van eerdere wedstrijden. We verloren kortgeleden ongelukkig met 1-0 bij TLC. We kregen klap op klap en het perspectief op handhaving raakte daardoor uit het zicht. Vanmiddag hadden we kansen om de score te openen. Dat deden we niet en door persoonlijke fouten ging het vervolgens mis. We hebben vandaag niet goed gespeeld. We gaan gewoon met elkaar door. Niekerk is in alle opzichten een fijne club en ik ben ervan overtuigd dat er betere tijden gaan komen.’

Man van de wedstrijd: Leon Schievels (scoorde twee keer voor ONR)

Opstelling Niekerk: Ottens, A. Huizinga, Noordhof (J. Huizinga), J. Kijf, Guikema, S. Zuidersma, H. Kijf, J. Zuidersma (Smit), van der Heide (Vogelzang), Ausma, Wiersma.