Het mooiste plekje van Fred Stol: ‘Reitdiep bovengrens gemeente Westerkwartier’

STREEK – Het verspreidingsgebied van de Streekkrant kent vele mooie plekjes. Van het prachtige Lauwersoog tot de uitgestrekte landschappen van Middag-Humsterland. Idyllische dorpskernen, recreatiemogelijkheden en historische gebouwen. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes van u, onze lezers. Tijdens ons jubileumjaar reserveren wij daarom deze plek in de krant voor uw favoriete plaatje. Stuur een foto met motivatie van 120-150 woorden naar destreekkrant@media-totaal.nl en deel uw mooiste plaatje met de andere lezers. We trappen af met het mooiste plekje volgens wethouder Fred Stol van de gemeente Zuidhorn.

“Reitdiep bovengrens gemeente Westerkwartier”

Mijn mooiste plekje is het Reitdiep. Ik ben geboren en getogen op Selwerd bij Oldehove midden in Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Europa. Mens en natuur hebben dit gevormd. Wanneer je goed kijkt, zie je dit terug in het landschap. Als kleine jongen had ik geen besef van dit geweldige gebied. Achteraf waardeer ik de omgeving waarin ik ben opgegroeid. Ik bewaar hier goede herinneringen aan. Vanuit Oldehove ging ik met mijn vrienden op de fiets naar het noorden, door de dijk naar de Kampen. Hier visten en zwommen we in het Reitdiep. Een heerlijk plekje met vergezichten en blauwe luchten. Vanaf de sluizen van Electra (rechts) sprongen we in het water. Achter het watergemaal de Waterwolf (links) heb ik leren zwemmen in het openlucht zwembad. Mensen uit de verre omgeving kwamen hier samen. Ik hoorde wie er van ‘bovendaips’ zoals Zoutkamp kwam. Het Reitdiep was vroeger een natuurlijke grens die nog steeds in de taal te horen is. Ik vind het mooi dat het Reitdiep de bovengrens van onze nieuwe gemeente wordt. En ik bin bliede dat de mensen van Humsterland bie ons blieven en dat de mensen van Middag weer thuus komen.