“Ik had bij Humanitas altijd een ‘geitenwollensokken’ idee, maar daar ben ik volledig van afgestapt”

Elin Daniels heeft veel gehad aan hulp van Humanitas Westerkwartier

LEEK/WESTERKWARTIER – Het leven van Elin Daniels (26) uit Leek stond in januari 2019 volledig op zijn kop toen ze in scheiding lag met haar ex-man. Met twee jonge kinderen, van drie en zes jaar oud, en een baan van 16-uur bij de Action, wist ze dat ze het financieel niet zou kunnen redden. Daarom nam ze meermaals contact op met de gemeente Westerkwartier, die haar vervolgens doorverwees naar Humanitas Westerkwartier. Dankzij deze vrijwilligersorganisatie heeft Elin haar leven inmiddels weer volledig op de rit.

“Humanitas Westerkwartier heeft mij vanaf dag één ontzettend gesteund”, vertelt de inwoner van Leek. “Mijn contactpersoon kwam vrij snel na mijn belletje thuis langs en toen hebben we alles op een rijtje gezet. Tevens heeft zij mij geholpen met het aanvragen van verschillende potjes waarvoor ik in aanmerking kwam. De vereniging heeft me hiermee ontzettend veel werk en zorgen uit handen genomen”. Dankzij Humanitas Westerkwartier namen de zorgen van Elin af en zag het er financieel weer wat rooskleuriger uit. Toen ze besloot een studie te willen gaan doen, was Humanitas Westerkwartier opnieuw de partij die haar hierbij wist te ondersteunen. “Doordat ik al vrij snel mijn ex-man leerde kennen en zwanger werd, heb ik nooit een studie afgerond. Omdat we het financieel goed voor elkaar hadden, en ik een parttime baan bij de Action had, was dat ook niet nodig”. Toch wilde Elin op den duur meer. Ze wil persoonlijk vooruit en carrière maken. “Ik dacht eerst dat ik nooit weer naar school zou kunnen, omdat ik dat niet zou kunnen betalen. Maar ook dat is dankzij Humanitas Westerkwartier gelukt. Sinds september van dit jaar ben ik begonnen met de studie Juridisch Medewerker op het Noorderpoort en dat bevalt ontzettend goed. Door een diploma te halen in dit vakgebied kan ik straks solliciteren op dat soort functies en heb ik een toekomst die ik graag wil”.

Elin is Humanitas Westerkwartier ontzettend dankbaar en had het zonder de hulp van deze vrijwilligersorganisatie niet voor elkaar gekregen om alles weer op de rit te krijgen. Ze spreekt daarom vol bewondering over de gang van zaken bij Humanitas. “Tijdens het huisbezoek werd ik volledig ingelicht over alles waar ik aanspraak op maakte en werd ik tevens volledig ontzorgd. Daarnaast kon ik altijd bellen of appen als er iets was. De medewerker zocht alles voor me uit”. Veel mensen hebben vaak een vooroordeel over mensen die geldproblemen hebben. Volgens de inwoner van Leek is dat niet altijd terecht. “Voor de scheiding had ik alles op orde en had ik, samen met de kinderen, een goed leven. Ik heb me nooit armoedig gevoeld en dat voel ik nu nog steeds niet. Ik schaam me er ook absoluut niet voor dat ik hulp heb gehad. Eerst had ik bij Humanitas wel altijd een beetje een ‘geitenwollensokken’ idee, maar daar ben ik helemaal van af gestapt. Het is namelijk totaal niet zo”, aldus Elin.

Op dit moment is Elin nog altijd bij Humanitas Westerkwartier betrokken, maar niet meer op dezelfde manier als voorheen. Zo zet ze zich nu in voor het project ‘Van Arm naar Beter’ en bespreekt ze gevallen waar hulp geboden kan worden. “Wellicht dat ik later zelf ook vrijwilliger word bij Humanitas Westerkwartier”, vertelt ze. “Mensen helpen vind ik namelijk het mooiste dat er is. Als je ook echt resultaat ziet, geeft mij dat echt een ontzettend fijn gevoel”. Daarnaast heeft Elin nog een boodschap voor mensen die momenteel in hetzelfde schuitje zitten als dat Elin een jaar eerder zat: “Als je hulp nodig hebt, hoef je je nergens voor te schamen; elk huisje heeft zijn kruisje. Humanitas Westerkwartier helpt je om je leven weer op de rit te krijgen en gaat heel informeel met je om. Het was voor mij de perfecte oplossing om mijn leven weer op orde te krijgen”, besluit Elin.

Een steuntje in de rug bieden
Humanitas Westerkwartier is een van de 80 Humanitas-afdelingen in Nederland. Humanitas is een vrijwilligersorganisatie waarbij vrijwilligers mensen helpen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. “We willen graag iets voor elkaar betekenen en een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij”, vertelt bestuurslid Roos van der Laan. “We werken hierbij zoveel mogelijk samen met andere (lokale) organisaties. Onze samenwerkingspartners zijn onder andere de Voedselbank, Stichting Leergeld, Schuldhulpmaatje, Vluchtelingenwerk, diverse scholen en Sociaal Werk De Schans”.


In het Westerkwartier zijn ongeveer 70 vrijwilligers actief bij Humanitas die in totaal aan meer dan 600 gezinnen begeleiding bieden. Humanitas Westerkwartier heeft als doel om de inwoners een steuntje in de rug te geven om zelf de regie weer in handen te nemen.

“Zo bieden we hulp bij Thuisadministratie waarbij mensen worden geholpen om hun financiën en administratie op orde te brengen en te houden. De vijf coördinatoren zijn intermediair voor alle voorzieningen in het Westerkwartier, dus de screening nemen we mee bij de intake. Op Facebook houden we de pagina ‘Rondkomen in het Westerkwartier’ bij met tips voor regelingen, tegemoetkomingen en andere (financiële) tips. Voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar hebben we Get a Grip om hen bij hun geldzaken te helpen. We bieden hulp aan ouders bij de opvoeding van hun kinderen en organiseren kindervakantieweken. Bovendien bieden we in samenwerking met de bibliotheek de Voorleesexpress Westerkwartier, waarin vrijwilligers kinderen helpen met taal. Daarnaast is het voor gescheiden ouders mogelijk om hulp te krijgen vanuit de Begeleide Omgangs Regeling (BOR). Tenslotte bieden we Steun bij Rouw aan in de vorm van een maatje om je hierbij te ondersteunen”, aldus Van der Laan.

Meer informatie over Humanitas is te vinden op www.humanitas.nl/westerkwartier. Rechtstreeks contact is mogelijk via westerkwartier@humanitas.nl of 06-26569680.