In spannende slotfase trekt ASC ’75 winst naar zich toe

facebook

AUGUSTINUSGA – ASC ’75 speelde voor het eerst in de clubgeschiedenis tegen het Drachtster ONB, dat vorig seizoen nog in de zondag 4e klasse uitkwam. In een niet al te hoogstaande wedstrijd bleek het venijn in de staart te zitten. ASC ’75 kwam 16 minuten voor het einde op een 0-1 achterstand te staan, maar wist in het restant toch nog aan de goede kant van de score te komen. Met enig fortuin eindige de wedstrijd in een 2-1 overwinning voor ASC ’75. In de absolute slotfase sloeg de vlam nog even in de pan een zag de scheidsrechter zich genoodzaakt om drie rode kaarten uit te delen. Twee aan de kant van ONB en één voor thuisclub.

In de eerste helft had het bezoekende ONB de westenwind in de rug en dat leverde het meeste balbezit op. Veel gevaar en kansen kwamen daar niet uit voort en ook ASC ’75 kon aanvallend niet tot grootse daden komen. Na een klein kwartier spelen kreeg ASC ’75 vanuit het niets een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. De scheidsrechter van dienst bestrafte een opzichtige duwfout in het strafschopgebied namelijk met een strafschop. Namens ASC ’75 belastte verdediger Niels Weening zich met deze buitenkans, maar hij zag de matig ingeschoten bal in twee instanties door de doelman van ONB gekeerd worden. In het verdere verloop van de wedstrijd onderscheidde de doelman van ONB zich nog een aantal keren met prima reddingen en datzelfde gold ook voor de doelman van de thuisclub Allard van den Bosch. ONB kreeg een aantal keren een vrije trap op een meter of 20 van het doel te nemen, wat met de wind mee zomaar eens succes zou kunnen opleveren. Het liep voor ASC ’75 gelukkig telkens goed af. De verwachting was dat de rollen in de tweede helft omgedraaid zouden worden. ASC ’75 had daarin uiteraard het windvoordeel en dat beloofde op voorhand meer gevaarlijke momenten voor het vijandelijke doel. Trainer Arend de Boer paste in de rust een dubbele wissel toe. Timon van den Bosch en Auke Alma konden gaan douchen en Fokke en Arend Veenstra maakten hun opwachting. Net als ONB in de eerste helft, had ook ASC ’75 na rust moeite om tot goed aanvalsspel te komen. De passing was vaak onzuiver en bovendien nam ONB het middenveld wat meer in handen. In 57e minuut verrichtte doelman Van den Bosch een uitstekende redding, waarbij hij een schot in de korte hoek tot corner wist te verwerken. Aan de overkant was aanvaller Han Zwart niet erg gelukkig in zijn acties en ook lukte het maar sporadisch om het ‘kanon’ Tamme de Boer in stelling te brengen. Toen dat laatste een keer wel lukte, schoot hij ruim naast. Maar zijn moment zou later in de wedstrijd toch nog komen. Met nog ruim 20 minuten te spelen viel de eerste gele kaart te noteren en deze was voor Wiebe Pool wegens een te harde tackle op de enkel van een tegenstander. In de 74e minuut kwam ONB op voorsprong en helemaal onterecht was dat niet. De bal viel tussen een aantal spelers en het was een speler van ONB, die het meest attent reageerde en de bal fraai in de kruising schoot. Het doelpunt viel de sterk keepende Van den Bosch in het geheel niet aan te rekenen. ASC ’75 moest dus in de achtervolging, maar had daarvoor niet veel tijd meer. Na een paar halve kansen, welke geen doelpunt opleverden, werd het met nog 11 minuten officiële speeltijd toch gelijk. Rechtsachter Roelof Tuinstra trok mee naar voren, ging op wilskracht door en zijn schot was de doelman van ONB te machtig. Het duel, dat eigenlijk geen winnaar verdiende kreeg dat uiteindelijk nog wel. Eerst was het opnieuw doelman Van den Bosch, die tot twee keer toe een nieuwe achterstand voorkwam en een poging van Hielke van Dijk aan de andere kant miste kracht en precisie. Maar dan is daar altijd nog eerdergenoemde Tamme de Boer. Op ongeveer 18 meter van het doel kreeg hij de bal voor zijn linker en zijn uithaal in de 88e minuut eindigde onhoudbaar in de kruising. In de luttele minuten die nog restten sloeg de vlam nog even op een vervelende manier in de pan. Twee spelers van ONB meenden voor eigen rechter te moeten spelen na een zware overtreding van invaller Wesley Elzinga van de thuisclub. Het leidde tot enig duw- en trekwerk tussen verschillende spelers. De scheidsrechter besloot twee spelers van ONB en ook Elzinga met rood alvast naar de kleedkamer te sturen. Niet veel later klonk het laatste fluitsignaal. ASC ’75 boekte alweer de achtste overwinning van het seizoen en handhaaft zich daarmee in de subtop van 5C.

Trainer Arend de Boer keek als volgt op de wedstrijd terug: “Je speelt om te winnen en dat hebben we vanmiddag gedaan. We wilden hoe dan ook niet verliezen om zo ONB onder ons op de ranglijst te houden. Het was een wedstrijd van weinig kansen en toch ben ik van mening, dat wij eerder in de wedstrijd hadden kunnen en ook moeten scoren. Het middenveld werd op enig moment te groot en zij profiteerden daarvan. We kwamen met 0-1 achter. Gelukkig bleven we in een goed resultaat geloven en wonnen we toch nog met 2-1”.

Man van de wedstrijd: doelman Allard van den Bosch.

Opstelling ASC ’75: A. van den Bosch, Tuinstra, Pool, Weening, Alma (F. Veenstra), Wijma, van Dijk, de Boer; T. van den Bosch (A. Veenstra), Zwart (Borger), Weening (Elzinga).