Inhaalrace in meeslepend gevecht brengt GSVV de overwinning

||||
|||| Foto: ||||

GSVV herpakt zich in de 2e helft

GERKESKLOOSTER –  De belangen waren afgelopen zaterdag in Gerkesklooster voor GSVV wel duidelijk. Een overwinning op de nummer twee van de ranglijst Eastermar was noodzakelijk om zicht te blijven houden op de nacompetitie voor promotie naar de 4e klasse. Bij een nederlaag zou GSVV zich neer moeten leggen bij wederom een seizoen in de kelder van het amateurvoetbal. In de 1e helft leek het elftal van trainer Theo Alink zich niet voldoende bewust van de belangen die op het spel stonden. GSVV legde het qua inzet en strijdlust namelijk af tegen Eastermar. In de eerste twintig minuten was er overigens nauwelijks sprake van enig krachtsverschil. Wichard Alink tekende in die fase van de wedstrijd voor het enige wapenfeit van GSVV. Ne een mooie rush vanaf de middellijn creëerde hij een schietkans, maar zijn schot verdween over het doel. Daarna nam Eastermar het heft in handen. De gasten kwamen beter in de wedstrijd en troefden de thuisclub op inzet en duelkracht af. Halverwege de 1e helft kwam Eastermar op voorsprong, toen een aanvaller na een prima pass alleen voor doelman Joren van Manen opdook en geen fout maakte. Eastermar bleef in het vervolg van de 1e helft de bovenliggende partij en zou dat ook in de score gaan uitdrukken. Nadat eerst opnieuw Wichard Alink na een lange rush van scoren werd afgehouden en nog enkele pogingen om tot succes te komen niets uithaalden, sloeg Eastermar genadeloos toe. In de 36e minuut werd een snelle uitbraak van Eastermar prima afgerond en keek GSVV tegen een 0-2 achterstand aan. Kort hierna werd doelman Van Manen weer gepasseerd maar wist Cor Hoeksma de bal net voor de doellijn weg te werken. Het bleek uitstel van executie. In de slotminuut van de 1e helft nam een speler van Eastermar een afgeslagen bal in één keer op schoen en verdween de bal achter de kansloze Joren van Manen. De jonge sluitpost, die wegens absentie van de 1e doelman voor het eerst in de basis stond, trof net als bij de eerdere tegengoals geen blaam.

De rust brak dus aan met een 0-3 achterstand voor GSVV en op basis van het vertoonde spel was er maar weinig hoop dat GSVV het tij in de 2e helft nog zou kunnen keren. Trainer/coach Theo Alink heeft echter in de rust kennelijk iets ‘los’ kunnen maken bij zijn spelers, want ze kwamen als herboren uit de kleedkamer. Met verse kracht Wietse Laanstra, die voor Gerrit Jagersma in het veld kwam, werd in de 2e helft wel de nodige strijd geleverd en werden er door de thuisclub weer duels gewonnen. Ondanks dat had Eastermar in het 1e kwartier na rust de wedstrijd definitief kunnen beslissen. Met name de behendige aanvaller Jelmer Dijkstra (met rugnummer 7), kreeg enkele zeer goede kansen.  In de 50 minuut brak Dijkstra door en kwam alleen op het doel van GSVV af. Met een uitstekende redding voorkwam Van Manen een 4e tegentreffer. Het bleek een cruciaal moment in de wedstrijd, want één minuut later was het aan de andere kant wel raak. De vrijstaande Arjan Storm werd goed aangespeeld en in plaats van 0-4, stond daarmee plotseling de 1-3 op het bord. Er ontstond vervolgens iets van geloof in de ploeg van GSVV en het doelpunt was het sein om op jacht te gaan naar de aansluitingstreffer. Eerst was echter Eastermar nog weer dichtbij een doelpunt, maar met opnieuw twee prima reddingen hield doelman Van Manen zijn team in de wedstrijd. In de 62e minuut kwam GSVV weer helemaal terug in de wedstrijd. Een soepel lopende aanval belandde via de sterk ingevallen Wijtze Laanstra en Arjan Storm bij Wichard Alink, die vervolgens zijn 12e van het seizoen maakte. Nog geen twee minuten later volgde er weer een goede aanval en deze keer was Oeds Kuipers het eindstation. Kuipers schoot zijn ploeg met nog een klein half uur te spelen op gelijke hoogte met de gasten uit Eastermar. GSVV rook bloed, ging vol voor de winst en dwong ook een handvol kansen af. Doordat de 4e goal niet viel bleef ook Eastermar nog geloven in de overwinning en kreeg het ook kansen. De wedstrijd golfde in het laatste kwart op en neer en het was de vraag aan welke kant nog een goal zou vallen. Nadat opnieuw doelman Van Manen namens GSVV een aanval onschadelijk maakte, was het aan de overkant Wichard Alink, die van dichtbij op de doelman van Eatermar strandde. Wijtze Laanstra bereikte bij de 2e paal nog een keer Marco Kootstra, maar hij kon net niet afronden. Toen het in de 90e minuut van de wedstrijd nog steeds 3-3 stond, leek de  wedstrijd op een puntendeling uit te draaien. In de extra speeltijd zag Wichard Alink gelukkig nog één keer kans om door de verdediging van Eastermar heen te breken. Net op het moment dat hij even buiten ‘de zestien’ uit wilde halen voor een schot op doel, werd hij van achteren neergehaald. De scheidsrechter floot voor een vrije trap, waarbij veroorzaker er met een gele kaart genadig van af kwam. Voorstopper Lars Niewijk werd met het nemen van de vrije trap belast. Zijn harde schot werd onderweg naar het vijandelijke doel door een verdediger getoucheerd en verdween daardoor tot grote vreugde van alles en iedereen bij GSVV, onhoudbaar achter de verraste doelman van Eastermar. Niet veel later klonk het eindsignaal en was de ontlading bij GSVV groot.

GSVV passeerde Eastermar door de overwinning met een beter doelsaldo op de ranglijst en staat nu derde.  De nacompetitie voor promotie naar de 4e klasse is met nog twee wedstrijden voor de boeg ineens een zeer realistisch doel geworden.

Mannen van de wedstrijd: de broers André en Wijtze Laanstra.

Opstelling GSVV :  Van Manen, A. Laanstra, Hoeksma,  Niewijk, Keuning, Jagersma (W. Laanstra), R. Kootstra, Storm (Pel), M. Kootstra, Kuiper, Alink.