Interlandbreak komt voor FC Groningen als geroepen

GRONINGEN – Afgelopen vrijdagavond stond voor FC Groningen de achtste competitiewedstrijd van dit seizoen op het programma. In Euroborg was FC Twente de tegenstander. Na drie nederlagen op rij pakten de Groningers eindelijk weer een puntje: 1-1. Een gelijkspel waar je voorafgaand het duel, gezien de huidige vorm, voor zou tekenen, maar toch heersten er na de wedstrijd gemengde gevoelens. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de twee afgekeurde goals, waarvan de eerste zeer dubieus was. Toch moet FC Groningen ook naar zichzelf kijken: de manier waarop de tegentreffer werd weggeven, mag niet gebeuren.

De Trots van het Noorden speelde in de eerste helft behoorlijk energiek. Bij vlagen werden er prima aanvallen op de mat gelegd, wat al in de achtste minuut leidde tot de 1-0 van Cyril Ngonge. In de 26e minuut dacht Michael de Leeuw de 2-0 binnen te schieten na een prachtige actie, maar dit doelpunt werd door scheidsrechter Martin van den Kerkhof afgekeurd. De Leeuw zou bij zijn actie een overtreding gemaakt hebben op Robin Pröpper. Een dubieuze beslissing van de scheidsrechter, waarbij de VAR niet ingreep. Hoewel er licht contact was tussen beide spelers, was het zeker geen overtreding van De Leeuw. Een doelpunt dat dus gewoon had moeten tellen.

In de tweede helft leek De Leeuw opnieuw te scoren, maar deze goal werd, na het bekijken van de videobeelden, terecht afgekeurd vanwege hands. De FC zakte vervolgens steeds verder weg en dat leverde in de 74e minuut de 1-1 op. Een doelpunt waarbij Ngonge op zo’n twintig meter van het doel een duel verloor van Ricky van Wolfswinkel, waarbij meer (ongeoorloofd) contact was dan bij de afgekeurde treffer van De Leeuw. Van den Kerkhof floot er echter niet voor, waarna een fout tussen Wessel Dammers en Peter Leeuwenburgh werd afgestraft door Manfred Ugalde. Waarbij je in dezen wederom naar de scheidsrechter/VAR kunt kijken, moet een verdediger zo’n bal altijd wegschieten. Een fout die je op dit niveau niet mag overkomen. In het restant van het duel kwam de FC nog een aantal keren goed weg, waardoor je het punt uiteindelijk moet koesteren.

De arbitrage heeft dit seizoen al bij meerdere wedstrijden van FC Groningen geblunderd en dat was afgelopen vrijdag dus wederom het geval. Toch moet FC Groningen naar zichzelf blijven kijken. De ploeg van Buijs legde een goede eerste helft op de mat tegen een FC Twente in vorm. Verdedigend kwamen de Groningers niet in de problemen en op aanvallend gebied was Ngonge goud waard. Van de creatieve vleugelspeler komt veel dreiging. Een voetballer die voor FC Groningen momenteel al ontzettend belangrijk is en ongetwijfeld ook in het restant van dit seizoen gaat zijn. Daarnaast bleek het koppel De Leeuw-Strand Larsen een succes, alhoewel laatstgenoemde nog altijd te weinig brengt. In de tweede helft zakte de FC te ver terug en bleek het contrast met de eerste helft te groot. FC Groningen moet het niveau van het eerste bedrijf langer vasthouden, wil het wedstrijden gaan winnen.

Danny Buijs moet op zijn beurt roeien met de riemen die die heeft. De oefenmeester heeft de beschikking over een goede selectie, maar vanwege blessures en lichte pijngevallen is de keuze niet altijd groot. Zowel op sportief- als op fysiek vlak komt de interlandbreak daarom als geroepen. FC Groningen heeft in ieder geval twee weken de tijd om zich voor te bereiden op het belangrijke treffen met Sparta Rotterdam, dat op 17 oktober wordt gespeeld. Het is te hopen dat dan in ieder geval Mike te Wierik en Laros Duarte weer van de partij zijn. Na een lastig programma volgen nu duels die FC Groningen moet kunnen winnen. Met de stijgende lijn die in het spel van de FC zichtbaar is, is er daarom ook nog altijd volop vertrouwen!

Door: Tim Lambeck