Invaller Remco Balk zorgt weer voor reuring en is belangrijk bij winst FC Groningen

GRONINGEN/ZUIDHORN – FC Groningen staat in de rust met 1-0 achter tegen AZ en de wedstrijd kan wel wat dynamiek gebruiken. Daarom laat trainer Danny Buijs Remco Balk in de rust warm lopen. Geheel tegen de gewoonte van de trainer in, wisselt hij al in de rust. Balk vervangt Suslov, eveneens een jeugdspeler. Reden? “We hebben in de eerste helft vrijwel niets gecreëerd. Met Balk erbij gebeurt er altijd wel iets”, aldus de trainer. 45 minuten later stapt FC Groningen met een 2-1 overwinning het veld af.

“De rode kaart was een breekpunt in de wedstrijd”

En inderdaad, er gebeurde wel weer iets met Balk in de gelederen. De spits gaat voortdurend de confrontatie met zijn directe tegenstander Martins Indi aan. De Zuidhorner is bij tijd en wijle ongrijpbaar, snel, bewegelijk en al snel moet de verdediger aan de noodrem trekken: geel. Maar niet alleen Martins Indi, ook Midtsjo verkijkt zich volledig op de snelheid van Balk en krijgt in de 57e minuut zijn tweede gele kaart na een grove charge en kan vertrekken. In de 85e minuut kan ook Indi vertrekken nadat Balk zijn hele ziel en zaligheid stopt in een lag bal langs de verdediger te koppen die hem vervolgens tegen zijn hoofd schopt. Rood. Op dat moment heeft Groningen al een voorsprong gepakt tegen de 10 van AZ. Die geeft het uiteindelijk niet meer uit handen. Met opnieuw een zeer belangrijke rol voor de Zuidhorner Balk, maar nu wel weer op een heel andere wijze dan we gewend zijn.

“Ja, het was een levendige tweede helft”, lacht de invaller die betrokken was bij ongeveer alle opwindende situaties. “Een opstootje, gele en rode kaarten en weer een bal op de lat. Wel buitenspel, maar toch weer de lat”. blikt Balk terug. In de 33e minuutje stuurt Buijs Balk de warming-up in. “Het liep niet met Suslov en ik had toen wel hoop op een tweede helft. In de gang naar de kleedkamer tijdens de rust riep de trainer me bij zich. Toen wist ik al genoeg. Hij vertelde me dat ik de tweede helft zou spelen en wat hij van me verwachtte. Of ik die verwachtingen waar heb gemaakt? “Nou, dat moet je aan hem vragen”, lacht Remco. “Maar ik heb me wel weer laten zien heb ik het idee. Die rode kaart was een breekpunt denk ik. Toen kwamen zij met tien man. Dat moet je dan nog maar zien uit te spelen natuurlijk en dat deden we heel goed. Dat we tegen een topploeg gewoon hebben gewonnen, geeft echt een heel lekker gevoel. Al met al denk ik wel dat ik belangrijk ben geweest voor de ploeg en dat is toch wat je graag wilt. Daarom mag je invallen. Of ik nu dichter bij een basisplaats gekomen ben? Ik weet het niet. De afgelopen week was de opstelling niet spannend voor mij omdat ik wist dat ik niet zou spelen. Nu ben is het toch wel wat spannender voor komend weekend. Misschien sta ik wel op het wedstrijdformulier. En als dat niet zo is en ik mag weer invallen, zal ik weer alles geven. Net zo lang tot ik er wel in sta”.