Jeu de Boules Voorzitter Jeu de Boules-vereniging Boule Dattien

“We bestaan in september dertig jaar, waarvan ik zelf toch al snel 23, 24 jaar lid ben. Toen ik ophield met werken en met pensioen ging, had ik ineens een heleboel tijd, en dan zoek je iets anders. Ik hou van bewegen buiten, en dus ben ik lid geworden van de Jeu de Boules-vereniging. En ik ben er wel redelijk goed in: ik ben twee keer clubkampioen geworden.

Voorzitter ben ik al een hele periode, en we zijn onderling ook wel eens gewisseld, zo ben ik een tijdje secretaris geweest ook, maar ik denk dat ik nu zo’n vijftien tot twintig jaar voorzitter ben. Ik werd destijds gevraagd om het te doen, en ik was al wel bij de club betrokken, dus dat was een makkelijke overgang. Een vereniging moet toch gerund worden, en er zijn niet zo heel veel mensen die zich hiervoor geroepen voelen, want het kost toch tijd. We hebben op dit moment zo’n 48 leden, waarvan een aantal komt klaverjassen in de wintermaanden, dat doen we ook. 32 leden daarvan staan actief en regelmatig op de baan, twee keer per week, eigenlijk het hele jaar door. Alleen als er een halve meter sneeuw ligt of de mussen van het dak vallen van de hitte, spelen we eigenlijk niet. De gemiddelde leeftijd van de leden is wel vrij hoog: ons jongste lid is 68, en onze oudste wordt later dit jaar 91. Dat merk je ook wel terug in dat er soms wat problemen zijn met de gezondheid, oudere leden worden wel eens opgenomen in het ziekenhuis. Daar hebben we nu net een commissie voor die zich daarmee bezig houdt, een potje ‘wel en wee,’ zeg maar. Die verzorgt dan dat er een fruitmand of een bloemetje naar zo iemand toegaat. Het gaat eigenlijk allemaal van een leien dakje, natuurlijk is er wel eens wat, maar dat lost zich dan ook weer snel op. Ook met onderhoud komen we er altijd uit, af en toe pakken we met een groepje de harken op en maken we de baan schoon en halen we het onkruid weg. Die vrijwilligers hebben we wel, en de dames ook hoor, die hebben een heel schema voor het binnenwerk waar ze om de beurt de koffie verzorgen en dergelijke. Voorlopig gaat het goed, en als mijn gezondheid goed blijft, dan ga ik als voorzitter ook gewoon door.