Jolanda Meesters geniet van de kunst van het lesgeven

“Ik ben nog altijd op zoek naar de stroming waar ik mij thuis voel’


EZINGE – Kijkend naar het pittoreske dorpje Ezinge zou men toch haast denken dat het zoeken naar een adres niet te lang moet duren. Dat geldt echter niet voor diegenen die voor het eerst het atelier van Jolanda Meesters bezoeken. De Allersmaweg lijkt op te houden bij nummer 37. Net één huis te weinig, want wij zoeken toch echt het atelier op nummer 39. Gelukkig vertelde Jolanda bij het maken van de afspraak dat we een stukje moesten doorrijden “richting het witte huis”. En dat blijkt correct, naast de prachtige witte woning -net buiten Ezinge richting het even-zo-mooie Lucaspad- staat het atelier van de veelzijdige kunstenares. Druk, gezellig en toch opgeruimd.

“Ik geef hier straks mijn cursus schilderen”, verklaart ze de vele ezels die staan opgesteld in het atelier. “Regelmatig geef ik hier schilderles aan maximaal dertien leerlingen tegelijk. Vind ik een heerlijke bezigheid waar ik echt van geniet.” De vraag die direct op komt borrelen, want weleens eerder tegen gekomen bij collega-kunstenaars is: Gaat dat lesgeven niet ten koste van de eigen creativiteit en het eigen werk? Een vraag die Jolanda zowel positief als negatief beantwoordt. “Ja, natuurlijk kan ik de tijd die ik steek in het geven van lessen en cursussen niet steken in mijn eigen werk. Je zou dus kunnen stellen dat het ‘ten koste’ gaat van mijn eigen werk. Al vind ik dat wel zwaar uitgedrukt. Het lesgeven inspireert mij namelijk en geeft mij daarmee veel terug. Het komt regelmatig voor dat ik kijk naar het werk van mijn cursisten en mijzelf afvraag hoe ik dat zou aanpakken.” De cursist als verfrissende factor. Waarom ook niet. “Er is een aantal leerlingen die zeer getalenteerd zijn”, weet Jolanda. “Zij pikken de zaken die ik ze aangeef gemakkelijk op en zijn al snel in staat om zelfstandig de meest prachtige schilderwerken te vervaardigen. Al heb ik ook, toegegeven, cursisten die hier voornamelijk komen voor de gezelligheid. En daar is overigens niets mis mee! Uiteindelijk is talent namelijk maar één factor die bepaalt of iemand wel of niet kan schilderen. Motivatie is net zo belangrijk en daarvoor kan men gezelligheid goed gebruiken. Wie over de juiste motivatie beschikt zal zien dat ook zij die ‘moeilijke lange trui kunnen breien’.” Maar dat kost dus wel tijd, horen wij Jolanda tussen de zinnen door zeggen. En tijd betekent geduld. Dat lijkt ons moeilijk voor iemand die zelf over veel talent beschikt. “Integendeel”, lacht ze. “Oorspronkelijk kom ik uit het onderwijs. Mijn ouders vonden een studie Nederlands wijzer dan de kunstacademie, dus ben ik eerst lerares Nederlands geworden. Op mijn veertigste ben ik uiteindelijk toch maar naar de kunstacademie gegaan, die ik vervolgens in vier jaar heb doorlopen.” Vandaaruit maakte Jolanda al snel de overstap naar de kunst, gecombineerd met het lesgeven. “Na de kunstacademie ben ik begonnen met het geven van schilderlessen. Met dus het geduld van een iemand uit het onderwijs.” Geduld ziet Jolanda als één van haar sterke punten. “Tenminste, als het gaat om het lesgeven”, bekent ze eerlijk. “In mijn eigen werk ben ik minder geduldig. Soms kan ik het niet opbrengen om even te wachten totdat de verf droog is en begin ik te snel met de volgende laag.” Al zou Jolanda Meesters zichzelf niet zijn als ze ook dat niet wist te ondervangen. “Momenteel werk ik veel met een paletmes. Dat geeft mij de mogelijkheid om ‘nat op nat’ te werken en op één middag een schilderij te maken. Het zorgt ook voor dikkere lagen verf en dat is voor mij een extra pluspunt. Ik wil verf ook kunnen voelen en zien.” Dat laatste zien we in het atelier van Jolanda niet alleen terug in de schilderwerken. Wie rondkijkt in de werkplaats van de kunstenares ziet dat er meer te voelen en te zien is dan alleen schilderijen. “Behalve schilderen vind ik het ook leuk om te werken met klei, papier-maché of te mozaïeken”, vertelt ze. Op de muur heeft Jolanda  een prachtig mozaïekwerk gemaakt en op een kruk die onder een tafel vandaan wordt getoverd staat haar geliefde hond mooi afgebeeld op een knap stukje mozaïek. “Ik houd mij met veel dingen bezig”, besluit ze. “Het is maar net waar ik zin in heb en dat kan per dag verschillen. Noem het maar experimenteren. Ik heb nog altijd niet die stroming gevonden die voelt als thuiskomen. Tot die tijd blijf ik lekker allerlei verschillende dingen proberen en vooral genieten. Want dat doe ik nog het meest. Genieten van de dingen die ik doe. Zowel in het lesgeven als het zelf schilderen, kleien of mozaïeken.”

Jolanda Meesters is aangesloten bij route 99 en iedere laatste zondagmiddag van de maand is haar atelier geopend. Momenteel exposeert route 99 in de Boteringestraat 7 te Groningen. De expositie met schilderijen en keramische werken van de kunstenares is donderdag, vrijdag en zaterdag nog te bezoeken.