Kampioenschap en promotie naar de 3e klasse voor Surhuisterveen

Surhuisterveen neemt laatste hindernis

SURHUISTERVEEN –  Surhuisterveen had afgelopen zondag uiteraard vooraf alles georganiseerd voor een kampioensfeest. Er werd namelijk met veel vertrouwen toegeleefd naar de laatste competitiewedstrijd op eigen sportpark ‘It ketting’ tegen Oosterlittens, maar het moest nog wel even gebeuren. Bij verlies zou het kampioenschap nog steeds een prooi voor SC Boornbergum ’80 kunnen zijn, aangezien de voorsprong van Surhuisterveen op de slotdag van de competitie slecht één punt bedroeg. Het werd al met al geen grootse wedstrijd, maar het kampioenschap van Surhuisterveen kwam eigenlijk geen moment in gevaar. Het verzet van de opponent uit Oosterlittens was te pover om Surhuisterveen echt te verontrusten.  Vanaf het eerste fluitsignaal zocht Surhuisterveen de aanval, waarbij de meeste dreiging uitging van de actieve Bart Cazemier. De eerste kansjes waren dan ook voor de thuisclub. Oosterlittens stelde er in de openingsfase slechts één afzwaaier tegenover. In de 6e minuut negeerde scheidsrechter een vlagsignaal van de grensrechter van Oosterlittens wegens vermeend buitenspel, maar het schot van Bart Bosgra ging na een voorzet van Bart Cazemier via de binnenkant van de paal het veld weer in. Surhuisterveen bleef op zoek naar de zo belangrijke openingstreffer en nadat Oosterlittens deze nog enkele keren wist te voorkomen, was het na 17 minuten spelen raak. Robert Jan Vos gaf van achteruit een prima pass, waar Bart Cazemier goed op reageerde. De aanvaller nam de bal prima aan en voltrok vanaf een meter of 10 het vonnis. Eén minuut later leek de 2-0 in de maak, maar een gevaarlijke doorbraak werd wegens buitenspel afgefloten. Nadat een aanvaller van Oosterlittens bij één van de spaarzame uitvallen hoog over het doel van de weer betrouwbaar keepende Theo de Haan schoot was het weer de beurt aan Surhuisterveen. Bij één van de aanvallen raakte captain Joeri Feenstra geblesseerd, maar hij kon gelukkig wel verder. Enkele minuten later raakte Watze Anne van Houten ook geblesseerd en lag het spel opnieuw enkele minuten stil. Van Houten kon echter niet verder en moest zich met een rugblessure laten vervangen door Wesley de Vries. Ook een verdediger van Oosterlittens moest kort daarna wegens een blessure behandeld worden. Door deze drie blessurebehandelingen op rij werd de vaart wat uit de wedstrijd gehaald. Zes minuten voor rust was daar dan toch opeens de 2-0. Invaller Wesley de Vries onderschepte een bal en gaf prima voor op Bart Cazemier, die zich handig vrij speelde en aflegde op Joeri Feenstra. Feenstra schoot vervolgens raak. Oosterlittens meldde zich voor rust nog een keer in het strafschopgebied van Surhuisterveen, maar de verdediging van Surhuisterveen bleef eenvoudig overeind. Na nog enkele aanvallende acties van de thuisploeg, waarbij opnieuw Bart Cazemier was betrokken, brak de rust aan met een vrij geruststellende 2-0 voorsprong voor Surhuisterveen.

Ook na rust had Surhuisterveen controle over de wedstrijd. Oosterlittens beperkte zich tot enkele uitvallen, maar de verdediging van Surhuisterveen gaf daarbij niets weg. Het wachten was eigenlijk op de genadeklap, maar deze viel maar niet. Een plotseling doelpunt van Oosterlittens zou de spanning nog terug kunnen brengen, maar echte kansen deden zich daarvoor niet meer voor. Enerzijds lag dat aan het onmachtige ogende aanvalsspel van Oosterlittens, maar dat was van de andere kant ook de verdienste van de verdediging van Surhuisterveen, die geconcentreerd bleef spelen.  Met nog ruim twintig minuten op de klok bracht trainer Jacob Russchen van Surhuisterveen Sjoerd Veenstra in het veld voor Leon van Dijk. Om niets aan het toeval over te laten probeerde Surhuisterveen vervolgens nadrukkelijk om de 3-0 op het bord te krijgen, maar ondanks een paar goede pogingen gebeurde dat maar niet. Oosterlittens dwong nog twee corners op rij af, maar ook daaruit wisten de bezoekers niet meer gevaarlijk te worden. Jacob Russchen wisselde in de 88e minuut voor derde en laatste keer. Hij bracht het jeugdige talent Bart Pultrum in het veld voor Bart Cazemier, die daarmee een publiekswissel kreeg. De wedstrijd was intussen wel gespeeld. In de slotminuten kwam er nog een kans op de 3-0, maar het schot van Wesley de Vries werd gepakt door de doelman van Oosterlittens. Niemand bij Surhuisterveen die er om maalde, want kort daarna floot de scheidsrechter af en kon het kampioenschap gevierd worden. Voor de uitbundige spelers, de trainer en verdere begeleiding waren er bloemen, een medaille en kampioensshirts.

Voorzitter Henk Veenstra toonde zich blij en gelukkig dat de aan het begin van het seizoen uitgesproken doelstelling was gehaald. Nadat promotie enkele keren was misgelopen, moest het dit seizoen aan de hand van de ervaren trainer Jacob Russchen dan eindelijk gebeuren. Een sterke selectie en een goed beleid deden de rest. Surhuisterveen mag na de puike prestatie voor het eerst sinds 14 jaar weer uitkomen in de 3e klasse. Het perspectief daarvoor is goed. Er is sprake van enkele spelersmutaties. Zo stopt de ervaren Theo de Haan, maar voor hem komt een nieuwe doelman, alsmede enkele andere versterkingen. Surhuisterveen durft de uitdaging in de 3e klasse zeker aan en lijkt daarvoor voldoende perspectief te hebben.

Man van de wedstrijd: Bart Cazemier.

Opstelling Surhuisterveen: de Haan, Hamstra, Walda, Fokkinga, Vos, Nijboer, van Houten (de Vries), Bosgra, Feenstra, Cazemier (Pultrum), van Dijk (Veenstra).