Kinderboeken uit Zuidhorn zwerven het hele land door

‘Ik vind het heel belangrijk dat kinderen lezen, en vooral dat ze kúnnen lezen’

ZUIDHORN – Wat begon als een positieve actie in de Coronatijd, is inmiddels uitgegroeid tot een groot succes. Het dorpsbiebje in Zuidhorn staat vol zwerfboeken. Initiatiefneemster Minke de Vries is terecht trots; afgelopen week werd het 800ste boek uit het biebje gehaald. ‘En nu op naar de 1000 boeken, want elk kind moet kunnen lezen.’
Kinderzwerfboek is de overkoepelende organisatie. ‘Ik las over deze stichting en was meteen geïnteresseerd. De bedoeling is dat kinderen een boek uit het biebje kunnen halen en dit mee naar huis kunnen nemen. Als het boek uit is, kan het verder zwerven, op naar een nieuwe lezer. We hebben een hoop kinderen in Zuidhorn en er komen er steeds meer bij.’
Op de boeken staat een sticker met een code. Door de code op de website van Kinderzwerfboek in te vullen, kunnen de boeken gevolgd worden. ‘Er is zelfs een boek in Duitsland terecht gekomen,’ vertelt Minke.
Boeken verzamelen is één ding, maar ze moesten ook nog ergens neergezet worden. ‘Mijn familie was meteen enthousiast toen ik met het idee kwam en mijn man zei: als jij voor de boeken zorgt, maak ik een kast. We kochten een kast via Martplaats en mijn man heeft die verbouwd. Toen moest de kast natuurlijk nog ergens hangen. Dus dat werd nog een zoektocht. Maar uiteindelijk bedacht ik dat hij bij Schuiling mooi centraal zou hangen. Ik nam contact op en kreeg meteen een heel enthousiaste reactie. Dus daar hangt hij nu al een half jaar.’
Minke heeft op haar zolder speciaal een kamer voor de boeken geconfisqueerd. ‘Momenteel  heb ik echt meer dan genoeg boeken, maar ik weet ook dat, zodra ik een oproep doe, er weer veel nieuwe aanvoer komt, overal vandaan.’
Als kind las Minke zelf niet eens bijzonder veel. ‘Maar ik heb wel altijd mijn kinderen veel voorgelezen. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen lezen, en vooral ook dat ze kúnnen lezen. En ik ben blij dat ik er op deze manier een bijdrage aan kan leveren.’
In de minibieb staan boeken voor kinderen tot en met 12 jaar. ‘En soms ligt er iets extra’s in, zoals wat knuffeltjes. Ik vul zo’n drie keer per week alles bij, maak het weer even netjes en zet alles opnieuw op leeftijd neer, als het door elkaar staat. Het is gewoon hobby, maar ik word er enorm blij van.’