Kleintje Cultuur – Arna Wildeboer

0
326

“Ik vind het prachtig om emotie in mijn werken te gebruiken”

ZUIDHORN – Al jarenlang is Arna Wildeboer uit Zuidhorn bezig met kunst. Van tekenen tot fotografie en van het schrijven van gedichten tot keramiek. Niets is te veel voor de inwoner van Zuidhorn. “Het leukste waar ik op dit moment mee bezig ben, is fotografie”, vertelt Wildeboer. “Daar ligt echt mijn passie. Ik ben heel visueel ingesteld en vind het fantastisch om hetgeen ik zie nog mooier weer te geven. Ik fotografeer met name voorwerpen en verschijnselen in de natuur. Met mijn camera probeer ik emotie in deze voorwerpen vast te leggen”.

Hoewel ze nooit een opleiding op het gebied van kunst heeft gevolgd, is Wildeboer wel degelijk een professional te noemen. Haar huis hangt vol met prachtige zelfgemaakte foto’s, tekeningen en werken van klei. “Ik doe het vooral omdat ik het leuk vind”, laat de inwoner van Zuidhorn weten. “Het tekenen doe ik echt al van kleins af aan en dat is me dus met de paplepel ingegoten. Zowel mijn opa als vader konden fantastisch tekenen. Eigenlijk mijn hele familie. Zelf vind ik altijd dat ik het minst goed kan tekenen”. Om haar tekenkwaliteiten te verbeteren heeft Wildeboer een aantal jaren geleden een workshop gevolgd in Amsterdam. Inmiddels tekent ze minder regelmatig en hierdoor moet ze meer moeite doen om iets moois te creëren. “Bij de workshops heb ik een bepaalde basis ontwikkeld, waardoor ik mij sterk heb ontwikkeld. Als ik een leuk idee heb, teken ik het. Ik doe alles op gevoel”, aldus Wildeboer.  

Naast het tekenen, fotografeert Wildeboer ook al ontzettend lang. Al toen er nog geen digitale camera’s bestonden, ging de inwoner van Zuidhorn er regelmatig op uit om mooie plaatjes te schieten. “Met de analoge camera fotografeerde ik ook al heel veel”, legt Wildeboer uit. “Vele mensen zijn nu helemaal lyrisch over de digitale camera, maar als ik eerlijk ben, had ik persoonlijk meer met het analoge toestel. Hiermee kon je niet gelijk het resultaat zien en was het vaak een verrassing wat je had gemaakt. Dat vond ik wel iets hebben”. Echter heeft de digitale camera ook weer zo zijn voordelen, weet ook Wildeboer:  “Er zijn veel meer mogelijkheden en ook met je telefoon kun je al vele mooie foto’s maken. Die heb je bovendien altijd bij je, waardoor je heel snel kunt reageren als je iets moois ziet”.

Van het tekenen en fotograferen, gaat het gesprek met Wildeboer over naar keramiek, waar ze op dit moment een workshop voor volgt. “Een tijdje geleden dacht ik: ik wil iets met mijn handen gaan doen”, laat Wildeboer weten. “Voor mijn werk zit ik dagelijks op kantoor dus dat ik in mijn vrije uren met mijn handen bezig kan zijn, vind ik ontzettend fijn. Daarnaast ben ik gek op servies. Kopjes, schoteltjes en mokken, noem het maar op. Echter, alles wat ik mooi vind, hebben ze niet in de winkel. Ik heb altijd iets in mijn hoofd wat nergens te krijgen is. Ik houd niet van het perfecte en daarom wilde ik zelf dingen gaan creëren. Tot nu toe vind ik het hartstikke leuk om te doen”. Het plezier dat Wildeboer in keramiek heeft, is af te lezen aan haar enthousiasme en in haar werk. In haar huis in Zuidhorn heeft ze namelijk al diverse zelfgemaakte kopjes en schoteltjes staan.

Als het gesprek met Wildeboer ten einde loopt, schiet haar plots wat te binnen. “We vergeten de gedichten”, lacht de Zuidhornster. En ook de journalist had daar niet meer aan gedacht. Wildeboer vertelt: “Ik heb een boekje waar allemaal zelfgemaakte gedichten in staan. Het is heel persoonlijk, maar het lijkt me leuk om dit toch eens een keer met de buitenwereld te delen. Dat is misschien ook wel één van mijn toekomstplannen. Een boekje uitgeven waarin mijn gedichten staan, eventueel gevuld met de foto’s die ik heb gemaakt. Dat lijkt mij best een mooie combinatie”. Maar dat is nog niet alles. Als het aan Wildeboer ligt, gaat ze nog iets nieuws beginnen. “Ik roep ook al heel lang dat ik een boek wil schrijven”, gaat de inwoner van Zuidhorn verder. “Ja, ik wil echt heel veel dingen doen, maar ik vind het allemaal zo leuk. Ik vind het geweldig om emotie bij bepaalde dingen te gebruiken en dat is ook wat ik mensen in het dagelijkse leven probeer mee te geven. Uit je gewoon als je er behoefte aan hebt en volg je gevoel. Denk niet na over meningen, als jij het maar leuk vindt. Dat is het belangrijkste”.