Kleintje Cultuur – Fenneke Bonsema

‘Ik schilder dagelijks en vind iedere keer weer nieuwe dingen uit’

LEEK/ZUIDHORN – Wie het huis van Fenneke Bonsema binnentreedt, ziet onmiddellijk dat hier iemand woont die van Afrika houdt. In de hoek van de kamer staan Afrikaanse houten beelden en aan de muren hangen schilderijen van een woestijnlandschap en Afrikaanse vrouwen. De portretten heeft Fenneke zelf geschilderd. ‘Daar begon het mee,’ zegt ze.

Dat is niet helemaal waar, want creatief is Fenneke altijd al geweest. ‘Ik was negentien toen ik trouwde. Op mijn twintigste kreeg ik mijn eerste kind, waarna ik thuis bleef.’ Zij deed de modevakschool en ontwierp jarenlang kleding voor haar kinderen. Toen zij later weer aan het werk ging had zij daar minder tijd voor, maar wel bleef ze altijd bezig met kralen, stof en andere materialen. Het schildervirus kreeg haar te pakken toen zij samen met haar zusje een cursus volgde in Kloosterburen. ‘Of all places,’ lacht Fenneke. ‘Waarom daar? Ik heb werkelijk geen idee meer.’ Hoewel Fenneke meerdere cursussen volgde, is dit toch niet echt haar ding. ´Je moet toch je eigen stijl vinden,´ zegt zij. Bij haar betekent dat dat zij grof moet kunnen werken, in plaats van binnen de lijntjes te kleuren.

Afrika speelt een belangrijke rol in het werk van Fenneke. ´We zijn gek op Afrika. Ik maakte daar heel veel foto´s, die ik thuis uitwerkte tot schilderijen. Kenia voelt voor mij een beetje als thuiskomen. Het is een geweldig land, met geweldige mensen.´ Afrikaanse vrouwen, olifanten en buffels zijn terugkerende onderwerpen in haar werk, maar zij maakt ook abstractere schilderijen in zowel monochrome tinten als fellere kleuren. Daarin verwerkt zij ook andere materialen dan alleen verf, zoals touw, stof en gaas. ‘Ik schilder dagelijks en vind iedere keer weer nieuwe dingen uit. Zo ben ik onlangs met ronde schilderijen begonnen.’

Schilderen lijkt in de genen te zitten, want Fennekes moeder schilderde ook, net als haar twee zussen en haar zoon. Jaren geleden besloten Fenneke en haar zus met hun schilderijen op een braderie in Marum te gaan staan. Tot haar grote verbazing verkocht Fenneke daar twee schilderijen van Afrikaanse vrouwen voor het luttele bedrag van 35 euro per stuk. ´Ik stond daar versteld van. Ik doe het omdat het leuk is, niet voor de verkoop.´ Van het één kwam het ander en Fenneke ging vaker exposeren, onder andere bij bedrijven. Tot vorig jaar had zij een vaste expositie bij Roech in Haulerwijk, totdat dat bedrijf de deuren sloot. ‘Daarom doe ik nu vaker mee met kunstroutes. Zo deed ik kort geleden met met de Open Atelierroute in het Westerkwartier.’ In september en oktober is Fennekes werk te zien tijdens de etalageroute Zuidhorn. Vorig jaar deed zij daar ook aan mee. Toen waren haar schilderijen van vrouwen met hoeden te zien bij Bos Men & Women, nu exposeert zij in de Albert Heijn in het dorp. Wat zij daar gaat tonen weet zij nog niet precies: ‘Waarschijnlijk worden het de Afrikaanse schilderijen.’

Samen met haar zoon Leon heeft Fenneke het bedrijf ‘Kunst met LeF’. ‘We maken verschillende dingen, maar hebben dezelfde grove stijl. Daardoor werkt het als we samen schilderijen maken.’ In de toekomst hoopt het kunstenaarsduo een ruimte te kunnen huren, waar zij een atelier en galerie kunnen inrichten. ‘Het lijkt mij ook leuk om andere mensen de ruimte te bieden om te exposeren, want uit ervaring weet ik hoe mooi dat is,’ aldus Fenneke. ‘Het gaat mij niet om het verkopen an sich, maar verkopen geeft wel waardering.’