Kleintje Cultuur – Marrit de Groot

“Ik word hier echt een leuker mens van” 

NIEHOVE – Al op haar vierde zei Marrit de Groot dat ze de kunst in zou gaan en daar is geen woord aan gelogen. Niet alleen is de inwoner van Niehove docent beeldende kunst, ook heeft ze haar eigen atelier. Onder de naam Mouseworks maakt ze prachtige, handgemaakte keramiek, waarbij schoonheid, eenvoud en ambacht centraal staan. Hier geniet ze ontzettend van. “Ik maak vooral gebruiksvoorwerpen en ik vind het heel motiverend dat ik daar andere mensen blij mee kan maken”, vertelt Marrit. “Daar krijg ik energie van. Het belandt niet in de kast, maar het krijgt echt een functie. Dat vind ik mooi”.

Na haar middelbare schooltijd wilde Marrit ontzettend graag aan de Kunstacademie studeren, maar helaas werd ze daar niet aangenomen. Daarom besloot ze zich in te schrijven voor de studie docent beeldende kunst en vormgeving, waar ze meer succes had. “Voor de kunstacademie was ik denk ik nog wat te jong”, vertelt ze. “Ik was op dat moment pas zeventien jaar. Daarnaast was ik destijds vooral bezig met het maken van werken wat vooral anderen mooi vonden. Dat paste niet op de Kunstacademie”. Het eerste jaar op haar studie docent beeldende kunst en vormgeving verging Marrit moeizaam. Toch wist ze na verloop van tijd haar draai te vinden. “Ik wilde eerst geen docent worden en daar worstelde ik vooral in het eerste jaar wat mee. Echter kon ik er ook wat anders mee worden en dat drong later tot me door. Mijn laatste stages waren dan ook ontzettend leuk”.

Uiteindelijk werd Marrit na haar studie toch docent. Momenteel geeft ze verschillende kunstvakken op de middelbare school in Kollum. Daarnaast brengt ze ook veel tijd door in haar atelier. “Bezig zijn met klei is iets wat me ook al mijn hele leven trekt”, glimlacht de Niehoofster. “Dat is sinds december nog wat belangrijker voor me geworden. Ik was wat overwerkt en moest daarom wat meer dingen gaan doen waar ik blij van word. Daarom ben ik keramiek wat meer gaan oppakken en daar ben ik ontzettend van opgeladen. Sindsdien weet ik ook dat ik dit wil combineren met het onderwijs”.

In haar atelier maakt Marrit prachtige werken van klei. Dit doen ze volledig met haar handen. “Ik heb geen draaischijf, maar boetseer alles met de hand. Het mooie daaraan vind ik dat het werk niet perfect is, maar dat je bijvoorbeeld de vingerafdrukken nog ziet. Dat maakt het heel persoonlijk. Daarnaast is ook mijn logo overal op te zien”. Het logo, een muisje, is dus een terugkerend onderdeel van haar werken. Het muisje is niet zomaar tot stand gekomen. “Het is natuurlijk een verwijzing naar mijn naam, Mouseworks, maar ook die is niet zonder reden bedacht. Muis is namelijk mijn bijnaam en al van kinds af aan word ik heel consequent zo genoemd. Dat komt omdat ik als baby vaak ziek was. Ik had dan een grauwige kleur en at alleen kleine muizenhapjes. Toen ik een naam moest verzinnen voor mijn eigen bedrijf, werd als snel duidelijk dat ik mijn bijnaam hierin moest verwerken”, aldus Marrit.

Zoals gezegd maakt de Niehoofster vooral gebruiksvoorwerpen. Deze werken trekken ook de belangstelling van vrienden, kennissen en volgers op Instagram. Dat heeft ertoe geleid dat Marrit vele werken in opdracht maakt en momenteel eigenlijk geen tijd meer heeft om werken voor zichzelf te maken. “Ik maak tegenwoordig echt ontzettend veel in opdracht”, vertelt ze. “Deze werken gaan echt de hele wereld over. Zo heb ik momenteel onder andere bestellingen staan voor mensen in België en Australië”. Het werken in opdracht is voor Marrit motiverend, maar ook zou ze toch graag eens wat voor zichzelf willen maken. “Ik roep al een tijdje dat ik een servies voor mezelf wil maken, maar daar kom ik niet aan toe”, lacht ze.

Naast zelf boetseren, geeft Marrit ook workshops keramiek. Vanaf september verzorgt ze tevens meerdaagse cursussen. “Ik vind het mooi om het lesgeven, op zowel school als in het atelier, te combineren met het maken van mijn eigen werken. Het een kan niet zonder het ander. Ik zie het bijvoorbeeld niet zitten om alleen maar in mijn atelier te zitten. Het sociale aspect vind ik ook heel leuk en daarnaast vind ik het mooi om anderen het vak te leren”.

De komende jaren hoopt Marrit zich nog verder te ontwikkelen op het gebied van keramiek. Aan stoppen denkt ze zeker niet. “Ik weet hoe het is als ik heel weinig in mijn atelier werk en daar zou ik echt niet meer naar terug willen. Ik word hier echt een leuker mens van”, besluit de keramiste (Foto: Jildou Struiving). Meer informatie over Marrit is te vinden op haar website: https://www.mouseworks.nl/.