Kunstenares geeft al 37 jaar teken- en schildercursussen

Kleintje Cultuur - Annemarie Groendijk

GRIJPSKERK – Vanaf 15 september starten de teken- en schildercursussen van kunstenares Annemarie Groendijk in Grijpskerk. “Dit is al het 37e jaar dat ik lesgeef”, lacht ze. Aan de ervaring zal het niet liggen in ieder geval.

Zelf schildert ze van alles. “Abstract en realistisch”, legt ze uit. “Maar mijn meeste werken zijn realistisch. Ik krijg redelijk vaak opdrachten, en dat zijn vooral portretten. Qua materiaal werk ik zelf het liefst met olieverf, maar hier geldt ook weer dat ik eigenlijk met alles kan werken. Ik probeer wel eens dingen uit, zoals olieverf met pasta erin, zodat je verdikkingen krijgt. Het is heel grappig om te zien hoe de cursisten dat dan overnemen en het ook gaan proberen. Je moet natuurlijk ook wel van alles kunnen schilderen en tekenen als je er zelf les in geeft. Mijn cursisten laat ik daar ook vrij in, ze mogen zelf weten wat ze schilderen of tekenen tijdens de cursus. Sommigen nemen een foto mee, of zetten iets voor zich en tekenen dat na. Ik heb gemiddeld zo’n 14 cursisten per cursus, en allemaal maken ze wat anders. Tijdens de lessen geef ik ook veel theorie, die theorie krijgen ze dan op een stencil mee naar huis. Dit kan gaan over diepte in tekeningen of het mengen van kleuren. De eerste acht van de in totaal twaalf lessen besteed ik hieraan.”

Schilderen en tekenen doet Groendijk al vanaf haar jeugd. “Ik werkte eerst in de verpleging omdat dat moest van mijn ouders. Maar toen ik trouwde op mijn 20e ben ik naar de Kunstacademie in Den Haag gegaan. Ik heb veel familie in het westen, dus dat was ook wel makkelijk. Sinds 1980 geef ik zelf les aan kunstenaars in spe. Schilderen en tekenen geeft ontspanning door inspanning. Je bent even uit je omgeving en hebt iets heel anders om over te praten. En wat het belangrijkste is: iedereen kan het leren. Wat je vaak van cursisten hoort, is dat men naar verloop van tijd met heel andere ogen naar de omgeving en de natuur leert kijken. Je wordt je bewuster van licht en schaduw en naar kleurschakeringen die diepte op dat platte vlak kunnen brengen.”

Groendijk geeft cursussen door het hele gebied: Opende, Sebaldeburen, Harkema en Grijpskerk. Binnenkort start dus de cursus in Grijpskerk. “Ik woon zelf in Burgum, en reis dus op en neer naar de plaatsen van de cursussen. Maar dat is prima te doen, hoor. Ik geef altijd twaalf lessen in het voorjaar en twaalf lessen in het najaar, in het voorjaar hebben we altijd de overzichtsexpositie in Grijpskerk met de werken van cursisten.”

Tussen de cursisten zitten ook wel eens echte talentjes, vertelt ze. “Ik heb wel eens cursisten gehad die zelf verder zijn gegaan, en nu een eigen atelier hebben bijvoorbeeld. Ik leidt ook mensen op voor de kunstacademie. Zo is er een 16-jarig meisje die ik nu twee jaar les geef, nou, die kan er zo heen hoor!”

Op maandag 19, dinsdagmiddag 20 en woensdagavond 15 september starten de teken- en schilderlessen in het gebouw Kerkplein 6 te Grijpskerk. Er wordt ’s middags lesgegeven van 13.30 tot 15.30 uur en ’s avonds van 19.45 tot 21.45 uur. Meer informatie: 0511-464477 of 06-25443523, www.schilderenmetannemarie.nl