Leonie Gort exposeert in Doopsgezinde kerk Noordhorn

‘Exposeren in je oude dorp heeft iets nostalgisch’

NOORDHORN – De 24-jarige Leonie Gort exposeert op 1, 2 en 3 september in de Doopsgezinde kerk van Noordhorn. Ondanks dat de jonge kunstenaar tegenwoordig in een studio in Groningen woont, is deze expositie extra bijzonder voor haar. Leonie in namelijk opgegroeid in Noordhorn.

‘Ik vind het best lastig om mijn kunst te omschrijven,’ vertelt Leonie Gort. ‘Ik schilder voornamelijk realistisch, in een rustgevende stijl en ik gebruik warme en zachte kleuren. Mijn werken zijn vrij klassiek, denk aan landschappen of stillevens.’ De creatieve passie zit er al sinds jongs af aan in bij Leonie. ‘Ik ben altijd al een creatief kind geweest. Mijn interesse lag als kind al bij knutselen en andere creatieve dingen. Het zit in mij dat ik graag dingen mooi wil hebben, dat komt ook terug in mijn kunst. De keuze om kunstenaar te worden is vrij riskant. Wanneer je de opleiding afrondt, liggen de banen niet voor het oprapen. Je moet ook ondernemend zijn en dat leuk vinden. Ik was op mijn zestiende klaar met de middelbare school en besloot dezelfde opleiding te doen als andere meiden uit mijn klas. Ik kwam er al snel achter dat dat geen slimme keuze was geweest, het werkte niet voor mij.’ Op dat moment besloot Leonie om haar leven aan de kunst te wijden. ‘Ik was nog vrij jong en besloot eerst iets te doen wat ik echt vindt. Daarna zou ik altijd nog een andere opleiding kunnen doen, mits dat nodig was geweest. Gelukkig was dat niet het geval,’ lacht de kunstenaar. Leonie heeft inmiddels de vooropleiding van Minerva aan het Noorderpoort afgerond. Ook Leonie haar vader heeft een grafische achtergrond. ‘Mijn twee broers zijn weer creatief op andere manieren. Het wordt echt omarmd door mijn familie.’

Leonie komt van oorsprong uit Noordhorn, hetzelfde dorp waar ze nu mag exposeren. ‘In november exposeerde ik in een kerkje in Fransum. Dat beviel zo goed en de doelgroep was hartstikke enthousiast. Ik wilde graag nog eens zo’n soort expositie opzetten. Ik wandelde een poos geleden eens langs de kerk van Noordhorn en toen ontstond het idee om daar te exposeren. Gelukkig kon dat geregeld worden. De kerk is van 10.00 tot 18.00 uur te bezoeken op 1, 2 en 3 september. Natuurlijk ben ik zelf dan ook van de partij. De werken zijn klassiek en ambachtelijk. Ik hoor vaak dat ook niet-kunstliefhebbers, het mooie schilderijen vinden. Het is alweer een tijdje geleden dat ik Noordhorn heb gewoond. De expositie… tja, het heeft iets. Ondanks dat ik niet in het midden van dorp woonde, maar meer aan de zijkant, zal er vast wat herkenning met andere mensen zijn. Exposeren in je oude dorp heeft iets nostalgisch.’ Hoe lang Leonie normaal gesproken over een werk doet, dat is beroepsgeheim. ‘Wanneer je dat vertelt gaan mensen zelf de waarde van je werk invullen, ik houd het daarom liever voor mezelf. Het is wel een leuk mysterie.’ Zo’n expositie kost flink wat organisatorisch inzicht. ‘Momenteel ben ik niet bezig met een specifiek werk, ik richt me echt op de expositie. Mijn werken zijn die dag ook te koop. Ik werk momenteel naar een eigen ruimte toe, dat lijkt me echt super. Ik zou daar graag zowel willen werken als exposeren. Op die manier kun je altijd open zijn voor publiek. Ik zou het dan ook graag uitbreiden met andere spullen. Ik weet nog niet precies hoe het er uit zal zien, maar ik heb het plaatje al aardig in mijn hoofd. Ik zou voor nu graag iedereen willen uitnodigen om de expositie te bezoeken.’ Meer informatie over Leonie is te vinden op www.leoniegort.nl. Bezoek @leoniegort.nl op Instagram voor een kijkje in haar werk.