Mag het ook een keer meezitten?

|
| Foto: |

Grijpskerk boekt belangrijke zege in Dokkum

DOKKUM – Soms zit het mee, soms zit het tegen. De voetballers van Grijpskerk kunnen er over meepraten. Vaak zat het tegen dit seizoen. Zaterdag was dat anders. In de derde minuut van de blessuretijd sleepte de ploeg van de fanatiek coachende Henk Buikema de drie punten in de wacht in de wedstrijd tegen runner-up Be Quick Dokkum. Verdiend? Nee. Maar mag het een keer?
Grijpskerk heeft het zich dit seizoen zelf wel erg lastig gemaakt. Nog steeds ligt degradatie op de loer. Gezien de wedstrijd van afgelopen zaterdag had dat niet nodig hoeven zijn. Grijpkerk heeft weliswaar geen topploeg, maar moet met gemak in de middenmoot van 3B kunnen spelen. Zaterdag speelden de roodhemden een verdienstelijke pot. Achterin heerste Rene Tillema, Danny Khoenkhoen heeft weliswaar weinig loopvermogen maar liet aan de bal aardige dingen zien, Wiebe Loonstra blijft altijd creatief en ook zaterdag liep Cedric Eeuwema weer heel wat gaatjes dicht. Het moet genoeg zijn voor handhaving.
Zaterdag hadden de bezoekers over geluk overigens niet te klagen. De gasten begonnen wel sterk aan de wedstrijd. Khoenkhoen lanceerde na zeven minuten met een juweel van een pass Teie van der Hoek. De spits wist de sterke Be Quick Dokkum doelman Eelke Kooistra echter niet te verschalken. Het was tekenend voor het eerste kwartier, waarin Grijpskerk de betere ploeg was. Fanatieker in elk geval dan de thuisclub, die geen moment liet zien voor de laatste titelkans te gaan. Gaandeweg het eerste bedrijf veranderde het spelbeeld., niet echter nadat Jorin de Boer opnieuw een honderd procent kans namens de bezoekers had laten liggen, toen doelman Kooistra opnieuw sterk ingreep.  Na een half uur was het raak namens de thuisclub. Gertjan Koopmans kapte zichzelf aardig vrij en schoot zacht maar onhoudbaar in de uiterste hoek raak: 1-0. Daarna hadden de gastheren het duel zomaar kunnen beslissen, want liefst drie doelpunten van de thuisclub in een tijdsbestek van vijf minuten werden geannuleerd. Bij twee treffers konden grote vraagtekens wat betreft het annuleren gezet worden. Folkert van Dongera bijvoorbeeld, leek een glaszuivere goal te maken. De scheidsrechter had echter een duw gezien. Hij was de enige op het veld. Niet veel later werd Van Dongera afgevlagd wegens buitenspel en in de veertigste minuut werd een kopbal van Koopmans afgekeurd, opnieuw wegens duwen. En opnieuw bleek de leidsman dit als enige gezien te hebben. Daardoor bleef het bij een 1-0 ruststand in het voordeel van de thuisclub, en dus mocht Grijpskerk bepaald niet mopperen.
De tweede helft bood de neutrale toeschouwer veel minder kijkgenot. Be Quick wilde wel op jacht naar de tweede treffer, maar het spel was veel te voorspelbaar om de Grijpskerk defensie te ontregelen. Zeven minuten na de rust counterde Grijpskerk naar de 1-1. Een prachtige steekpass van Loonstra bereikte via de kluts De Boer die gemakkelijk de 1-1 binnen kon schieten. Daarna was Be Quick wel de bovenliggende partij, de defensie van de gasten onder leiding van doelman Erik ’t Hoen en aanvoerder Tillema gaf geen krimp. Grijpskerk kreeg ook goede counterkansen, de eindpass was veelal slecht verzorgd. In de absolute slotfase – Eeuwema was er inmiddels met twee gele kaarten afgestuurd- sloeg Grijpskerk toe. Uitgerekend Milo van der Riet, de invaller had tot aan de goal slechts ruzie met de bal, maakte de 1-2. Niet verdiend, maar wel héél welkom voor Grijpskerk. De vreugdekreten na afloop waren dan ook in de wijde omtrek van Dokkum te horen. Mag het een keer?
Be Quick Dokkum – Grijpskerk 1-2 (1-0) 30. Koopmans 1-0, 52. De Boer 1-1, 93. Van der Riet 1-2. Scheidsrechter: Drent. Toeschouwers 200. Geel: Cedric Eeuwema (twee keer, dus rood)
Grijpskerk: ’t Hoen, Houkema (79. Broeils), Oosting, Loonstra, Banga, Tillema, Bouma (63. Stoutmeijer), Khoenkhoen, Eeuwema, Van der Hoek en De Boer (83. Van der Riet).