Man met de Hamer

Bert Zwart – Bestuurslid van de Oogvereniging Regiogroep Westerkwartier

WESTERKWARTIER – ‘Mijn naam is Bert Zwart en ik ben 57 jaar. Hoewel ik al twaalf jaar slechtziend ben, heb ik nooit stilgezeten. Vroeger deed ik ICT-werk maar door mijn afnemende zicht was ik niet meer in staat om dit te doen. Sinds 2012 ben ik in de ziektewet beland en heb ik mij steeds vaker ingespannen voor vrijwilligerswerk. Vandaar dat ik sinds maart 2021 elke vierde woensdag van de maand het Oogcafé voor de gemeente Westerkwartier organiseer in De Schutse te Leek. Mijn kennis ligt vooral bij het domein toegankelijkheid voor zowel binnen als buiten. Zo zijn we in gesprek gegaan met de Gemeente en hebben we het voor elkaar gekregen om blindegeleidelijnen in het centrum van Leek te plaatsen. Het Oogcafé is zo langzamerhand uitgegroeid tot een populaire activiteit die goed wordt bezocht door mensen met slecht zicht. Er zijn honderden Oogcafés in het land, waaronder eentje in Delfzijl, Groningen en het Westerkwartier. Onze bezoekers komen regelmatig terug en het platform heeft een hechte gemeenschap gevormd. Dat is belangrijk voor mensen met slecht zicht want soms weten zij elkaar moeilijk te vinden. We organiseren vaak thema-avonden over dingen die relevant zijn voor slechtzienden. Denk aan een demonstratie van de OrCam-tekstlezer. Dat is een piepklein apparaatje van zo’n 8 centimeter die slechtzienden aan hun bril kunnen bevestigen en een afbeelding maakt van een tekst. Deze tekst wordt dan hardop voorgelezen. Tijdens één van deze avonden geven we demonstraties en bediscussiëren we de voor- en nadelen van het apparaat. Corona was erg zwaar voor onze mensen. Het netwerk dat we daarvoor hadden opgebouwd kwam door de pandemie te vervallen. Begin 2022 hebben we de draad weer opgepakt en we merken ook dat veel jongere slechtzienden langskomen. Sommigen van hen zijn pas recentelijk slechtziend geworden. Zij verwachten bij een Oogcafé een drukke plek met veel stokken. Maar als ze eenmaal langs zijn geweest dan gaan die aannames direct uit het raam. Bijna al onze bezoekers komen na hun eerste keer graag terug omdat er een aangename sfeer onder gelijkgestemden hangt. ’