Man met de hamer – Herman Scholte

Voorzitter Damclub B.Z.N.
NOORDHORN –
“Inmiddels ben ik zo’n negen jaar voorzitter van de Damclub B.Z.N. in Briltil, Zuidhorn en Noordhorn. Ik dam al bijna mijn hele leven en heb bij diverse damclubs gespeeld. Toen ik hier kwam wonen, was B.Z.N. een van de plaatselijke actieve damclubs en daarom besloot ik hier lid te worden. Dammen is een prachtige sport. Je kunt hiermee alles in je naar boven halen wat er in zit. Alle emoties kunnen aan bod komen en daar word ik heel enthousiast van. De sport is zowel strategisch als tactisch en technisch. Je moet goed anticiperen op de speelwijze van je tegenstander en daardoor zijn alle partijen ook verschillend. Daarnaast hoef je, om te dammen, niet persé heel goed te zijn. Je kunt het ook op laag niveau beoefenen. Bij B.Z.N. heb ik het voorzitterschap op me genomen toen de vorige voorzitter overleed. Ik vind het mooi dat ik de vereniging op deze wijze kan helpen. Ik houd ervan om een groep mensen in een bepaalde richting te leiden. Bij B.Z.N. probeer ik ook nieuwe leden kennis te laten maken met de damsport en daarnaast probeer ik de club te laten groeien. In totaal bestaan we momenteel uit negen leden, maar bij onze oprichting, zo in de tachtiger jaren, waren we een stuk groter. De damsport heeft in deze tijd een andere plek gekregen in de maatschappij. De aantrekkelijkheid van passieve sporten neemt zichtbaar af, en dan met name bij kinderen. Zij spelen liever computerspelletjes. Met onze negen leden komen we één keer per week samen in de Dörpsstee in Noordhorn, waar we onze wekelijkse damavond hebben. Hier houden we onze eigen interne competitie en daarnaast zijn we ook actief in een externe competitie, waarin we het opnemen tegen verschillende verenigingen. In verband met het coronavirus liggen deze activiteiten nu stil. Via online middelen dammen onze leden nu op individuele wijze, zodat we na deze crisis nog steeds op het gewenste niveau zitten”.