Mathilda krijgt metamorfose bij Koffietijd

DSF_FRIE-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

‘Koffietijd was onder de indruk van mijn verhaal’

SURHUISTERVEEN – Op 31 december zal Mathilda Kagie live in de uitzending van het RTL-programma Koffietijd een metamorfose krijgen van Mari van der Ven. Afgelopen woensdag werd ze in haar winkel, Mathilda Fashion in Surhuisterveen, overvallen door een filmploeg van het televisieprogramma. Een tijdje geleden deed Koffietijd een oproep. Vijf mensen kregen de kans om het 2013 goed af te sluiten en het nieuwe jaar fris te beginnen met een metamorfose op oudjaarsdag. Koffietijd ontving meer dan drieduizend brieven, waaronder één van Mathilda. ‘Ik schreef Koffietijd een email omdat ik best een vervelende tijd achter de rug heb. Op 14 mei 2010 opende ik mijn winkel, dat was een droom die uitkwam. Echter bleek al snel dat de naam die ik voor de winkel had gekozen niet gebruikt mocht worden. Daar had ik al behoorlijk wat financiele tegenslag van, en toen was ik nog maar net begonnen,’ vertelt Mathilda. Hoe vervelend deze tegenslag ook was, het was nog niets in vergelijking met wat Mathilda en haar gezin drie maanden later overkwam. Haar zoon Melvin van vijftien reed, zoals wel vaker, op een minibrommer toen hij per ongeluk bij een vriendje opbotste. ‘Je denkt als je zoiets hoort dat zo’n ongeluk niet zo slecht af kan lopen, maar dat was wel het geval. Hij is op een bepaalde manier op zijn slaap geraakt. Hij heeft vijf dagen in coma gelegen, toen hebben we hem moeten laten gaan.’ Mathilda’s wereld, en die van velen met haar, stortte in. Maar wegens de verantwoordelijkheid van een eigen zaak moest ze doorgaan. ‘De dag na de begrafenis van Melvin stond ik alweer in de winkel.’ Vaak heeft Mathilda gedacht: ‘Was ik maar nooit aan die winkel begonnen. Dan kon ik desnoods een tijdje in de ziektewet om het verdriet te verwerken. Maar dat kon niet. Ik kon niet, nu ik nog maar zo kort bezig was met de zaak, fulltime personeel inhuren om de zaak te laten draaien. Ik moest doorgaan.’ Toch heeft de winkel Mathilda ook verder geholpen. ‘Ik denk ook wel eens, misschien was het ook wel goed dat ik gewoon door moest gaan. Ook al heb ik wel momenten gehad dat ik dacht: Ik zie het allemaal niet meer zitten, de winkel heeft me er ook doorheen geholpen.’ Mathilda Fashion is inmiddels in Surhuisterveen een begrip voor dames die op zoek zijn naar net wat anders. Mathilda verkoopt er schoenen, accessoires en kleding met net een wat andere twist. ‘Ik koop bovendien zelf in. Voordat ik op inkoop ga plaats ik wel eens een oproepje op Facebook om te horen waar de klanten behoefte aan hebben. Zo kan ik altijd aan de wensen van de klant voldoen.’

De redactie van Koffietijd was onder de indruk van Mathilda’s verhaal. Uit de meer dan drieduizend brieven werd haar brief uitgekozen. Vorige week vrijdag ontving ze een telefoontje, dat ze in de race was om de metamorfose te winnen. ‘Er werd verteld dat ik die woensdag absoluut in de winkel aanwezig moest zijn. Om 15.05 ging de telefoon. Ik had één van de presentatrices van Koffietijd aan de lijn, die mij vertelde dat ik de metamorfose gewonnen had!’ Het duurde slechts enkele seconden nadat Mathilda het nieuws had meegekregen, toen de cameraploeg van Koffietijd al in haar winkel stond om haar reactie te filmen. ‘Dat was behoorlijk schrikken, ik zal wel vreemd gereageerd hebben!’ Op 27 december worden de opnames van afgelopen woensdag in Mathilda’s winkel uitgezonden in Koffietijd. Ondertussen bereid Mathilda zich voor op de metamorfose. Samen met haar dochter heeft ze al een hotel geboekt voor 30 december. ‘Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik wil het afgelopen jaar afsluiten, en fris het nieuwe jaar in!’