Moeizame overwinning voor ’t Fean in de bekercompetitie

||
|| Foto: ||

SURHUISTERVEEN – ’t Fean ’58 speelde zaterdag in de poulefase van de bekercompetitie een thuiswedstrijd tegen de kersverse 2eklasser Workum. Het leverde de Feansters een uiterst moeizame 3-0 overwinning op, welke pas in de slotminuten gestalte kreeg. Na de 1-0 kort voor rust bleef deze stand lange tijd op het scorebord staan. Workum bleef daardoor lang in de wedstrijd en dacht in de 2e helft via een magistrale kopbal op gelijke hoogte te komen. Op advies van de assistent-scheidsrechter werd de treffer wegens buitenspel afgekeurd. Workum liet op een paar oplevingen na weinig imponerend aanvalsspel zien, maar dat gold eveneens voor de thuisclub.

Afgaande op de wedstrijd van zaterdag tankte ’t Fean niet echt veel vertrouwen voor de eerste competitieronde van komende zaterdag, als het bij Winsum op bezoek gaat. Maar de brigade van het trainersduo Minno van der Werff en André van der Molen kan zich vasthouden aan het aloude gegeven, dat de ene de wedstrijd de andere niet is. Bovendien heeft ’t Fean vorig seizoen bewezen dat het zich vooral goed weet te wapenen tegen de wat sterkere tegenstanders. De wedstrijd van zaterdag werd overigens ook beïnvloed door het winderige weer, wat verfijnd aanvalsspel bemoeilijkte. ’t Fean speelde in een te laag tempo om Workum haar wil op te leggen. ’t Fean werd in het eerste half uur wel enkele keren gevaarlijk via voorzetten vanaf links, maar bij de tweede paal wist eerst Steef Loopstra en even later ook Wibo van der Werff de bal niet goed te controleren. Het doel van Workum werd overigens verdedigd door niemand minder dan Jelmer van der Meer, die vele jaren een betrouwbare 1e doelman bij ’t Fean is geweest. Halverwege de 1e helft liet Van der Meer zien het keepen nog niet verleerd te zijn, toen hij een prima afstandsschot van Mayk Numan met één hand uit de linkerbenedenhoek ranselde. Vervolgens bouwde ’t Fean ondanks het matige spel iets van een overwicht op. Het leverde een paar kansen op, waarvan Jens Hamstra er vijf minuten voor het rustsignaal één benutte. Wibo van der Werff legde uit een vrije trap de bal bij de tweede paal op het hoofd van Mark Jager. Jager kopte de bal in de doelmond, waar Jens Hamstra geen moeite had om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Meteen na rust liet de van SC Kootstertille overgekomen en bedrijvige aanwinst Kees de Vries zich een aantal keren zien, maar hij had het geluk niet aan zijde. Verdedigend kwam ’t Fean nauwelijks in de problemen. Mayk Numan speelde centraal achterin een solide partij en hij liep de eventuele gaten telkens goed dicht. In de 56e minuut begon het grote wisselen. Aan Feanster zijde kwamen Erwin Tabak en Nando de Jong in het veld voor Bard Pultrum Steef Loopstra. Kort daarna leverde een forse overtreding een gele kaart op voor Rienk Bouma. Ook Workum wisselde een aantal keren en de bezoekers kropen meteen wat meer uit hun schulp. Het leidde in de 68e minuut tot de eerder gememoreerde fraaie kop goal, welke wegens buitenspel werd afgekeurd. Een Feanster supporter merkte daarover op dat zo’n fraai doelpunt eigenlijk niet afgekeurd zou mogen worden. Ook Franc van der Werff en Sietze Veenhuizen kregen nog wat speelminuten en voor hen werden Almer de Jager en Rienk Bouma naar de kant gehaald. Doordat ’t Fean nog een grote kans miste, bleef Workum nog steeds in de wedstrijd. Dat duurde tot drie minuten voor tijd. Jens Hamstra leek op toen weg naar de 2-0, maar werd in het strafschopgebied onderuit gelopen. De toegekende strafschop werd door Frank ten Hoeve onberispelijk raak geschoten. In de slotminuut werd het zelfs nog 3-0. Na een voor hem kenmerkende actie op de rechterflank produceerde Edwin Tabak een voorzet, welke door doelman Jelmer van der Meer nog wel werd getoucheerd, maar daarna voor de voeten kwam van jongeling Sietze Veenhuizen. Hij tekende met de 3-0 voor de ietwat geflatteerde eindstand. “Het was nog niet top”, zo luidde de conclusie van trainer Minno van der Werff. “Maar dat geldt waarschijnlijk voor meer ploegen. We gaan de competitie vrij in en zien wel waar het schip strandt. Door de versterkte promotie-degradatieregeling degraderen er drie ploegen rechtstreeks en twee moeten voor handhaving nacompetitie spelen. Direct veilig spelen is een pittige opgave, maar we zijn voor niemand bang. Dus ook niet voor Winsum. We gaan er uiteraard naar toe om te proberen resultaat te halen. Ik acht ons zeker niet kansloos”. Van der Werff kan in en tegen Winsum weer beschikken over de afgelopen zaterdag afwezige René Mellema en Erwin Vos. Tussendoor wordt dinsdag uit tegen Leeuwarder Zwaluwen nog de laatste bekerwedstrijd in de bekerpoule gespeeld. Een punt volstaat daarbij voor ’t Fean voor het bereiken van de volgende ronde.

Man van de wedstrijd: Almer de Jager

Opstelling t’ Fean ‘58: van der Veen, Jager, ten Hoeve, Numan, de Jager (Veenhuizen), W. van der Werff, Loopstra (de Jong), Bouma (F. van der Werff), Hamstra, de Vries, Pultrum (Tabak)