Na kansloze 2-0 achterstand; De Lauwers gaat alsnog het ‘leeuwengevecht’ aan

WARFSTERMOLEN – Nadat Lions ’66 vlak voor rust op 0-2 kwam leek De Lauwers te berusten in de nederlaag. Het vizier bij de supporters was ook al gericht op volgende week, voor de streekderby en belangrijke strijd tegen GSVV. Tot veler verassing ging de thuisclub alsnog het leeuwengevecht aan. Pas in de laatste minuut ontsnapte de prooi uit Leeuwarden: 1-3.

En dat met een gehavende ploeg. Bert ‘Doelpunten’ Jager is geschorst. Daar staat tegenover dat Erik Brouwers juist terug is van een schorsing. En dat scheelt achterin een slok op een borrel. Voorzitter Ben Helmholt, die de in een subtropisch paradijs vierende leider Oedse Pauw verving en alle taken op zich nam- tot het ballen oppompen toe-, gaf toe dat hij er niet meer op gerekend had, dat zijn club er nog een wedstrijd van kon maken. Want vriend en vijand waren het over de eerste helft eens: Lions’66 was te sterk. Al bood De Lauwers ook in de beginfase flink partij. Martijn Fokkema kreeg een eerste gelegenheid uit een voorzet, maar kreeg in kansrijke positie geen controle over de bal. De eerste dreiging kwam van de blauw—witte ploeg, maar het echte scoringsgevaar was even later aan de andere kant. Met een parade die er mocht zijn voorkwam doelman Harry Agema- als vervanger van de afwezige vaste sluitpost Marcel Kempenaar- de achterstand. Maar het visitekaartje was afgegeven door de ‘leeuwen’. Even later wederom een tegenaanval, waarbij met een omhaal de ijzersterke spits Mike Rozendaal in stelling werd gebracht. De aanvaller dook in op de voorzet. Tot schrik van de verdediging belandde de bal maar net naast het doel. Vanaf dat moment werd duidelijk dat De Lauwers tot de bodem moest gaan, tegen de gasten die de teugels aantrokken. De ploeg van Gerlof Kootstra – ook volgend seizoen aan het toer in ’t Meertenust- viel terug; de aanvallen stokten, terwijl Lions (de club uit Leeuwarden is ooit opgericht als horecavereniging) de druk opvoerde. Rozendaal was dichtbij 0-2, nadat hij bij zijn eerste poging miste, maar alsnog uit de draai uithaalde. Agema zag de bal tot zijn opluchting naast gaan. Maar na een half uur was er geen houden meer aan. Vanaf het middenveld mocht Rozendaal vrij aanleggen. Agema probeerde met de voeten te pareren maar was kansloos op de pegel: 0-1. De gasten wilden meer. Wederom was Rozendaal betrokken. Dit keer hobbelde de bal voorlangs. Vijf minuten voor rust leefde de Meertenust-ploeg op. Laatste man Gerard Dam- degelijk, resoluut- zette de aanvallen op. Uiteindelijk was het Sander Wilpstra die met een strak schot de keeper in verlegenheid bracht. Taco van der Wal kon de inzet nog tot hoekschop verwerken. In de tegenstoot reageerde De Lauwers te laat, ontsnapte Roy Pijnacker, die niet werd aangepakt en de Lions-speler haalde doeltreffend uit: 0-2. In feite was de wedstrijd gespeeld. Johannes Norder leek de bezoekers definitief in veilige haven te schieten, maar de naar de uiterste hoek draaiende bal, waarbij Agema mis grabbelde, werd geen doelpunt.

De thuisclub probeerde na rust terug te komen. Aanvankelijk was de 0-3 in de maak. Agema redde op een stuiterende bal. Kootstra bracht Redmar Dijkstra in voor Gerard Dam en ging over tot een nog meer offensievere speelwijze. De Lauwers had immers niets te verliezen. Een miskleun in de achterhoede bij Lions, dat het wel geloofde, brak de Friezen nog bijna lelijk op. Fokkema greep zijn kans, kapte en draaide wat en draaide de bal alsnog op schitterende wijze over alles en iedereen in het doel: 1-2. Een minuut later leek de hoop alweer de grond ingeboord, na een lob over de verdediging, waarna Norder vrijbaan had en Fokkema de achtervolging inzette en hem licht aantikte. Het leverde slechts een vrije trap op, waar te weinig werd uitgehaald en daar kwam De Lauwers goed weg. Maar De Lauwers maakte er wel weer een wedstrijd van, ging het leeuwengevecht brutaal aan. In de 77e minuut probeerde Fokkema al glijdend de 2-2 binnen te werken, maar werd net te hardhandig op de huid gezeten. Vervolgens leek er toch de 2-2 te komen op het buitengewoon fraaie maar niet vlekkeloos werkend scorebord. Een mooie aanval via Dijkstra, bereikte de zijkant, waarna de voorzet op maat kwam, die feilloos werd ingekopt door Jacob Grijpma. Het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Maar de gastheren bleven ondanks deze enorme domper erin geloven en verdienden op basis van de vechtlust in de tweede helft een punt. Pas in de allerlaatste minuut ontsnapte de prooi. Door het risico ontstond een counter, die afgemaakt werd door Andre Savooyen: 1-3. “Ik heb in de eerste helft gedwongen moeten wisselen. We hebben ze in de tweede helft onder druk gezet en de wedstrijd weer spannend gemaakt. Dan moet je geluk hebben”, weet trainer Gerlof Kootstra. Pas nu kunnen alle pijlen gericht worden op GSVV, komende zaterdag. Als dit met leeuwenhart als vandaag gaat, moet de prooi verslonden kunnen worden. Voor GSVV is het nu alles of niets. Het belooft op voorhand een zinderende streekderby.

De Lauwers-Lions’66 1-3 (0-2); Scoreverloop: 30. Mike Rozendaal 0-1, 44. Roy Pijnacker 0-2, 71. Martijn Fokkema 1-2, 90. Andre Savooyen 1-3; Scheidsrechter: Over (Sneek); Gele kaart: Martijn Fokkema (De Lauwers), Glenn Dijkstra (Lions ’66); Toeschouwers: 60

Opstelling De Lauwers: Harry Agema, Pieter Ozinga (20. Luit Zuidersma), Erik Brouwers, Gerard Dam (65. Redmar Dijkstra), Robert Ozinga, Sander Wilpstra, Eric Dam, Barry Nauta, Martijn Fokkema, Jacob Grijpma, Jeffrey Brink

Ster van het Veld: Martijn Fokkema (De Lauwers). De spits werd steeds gezocht en eenmaal gevonden dan is hij gevaarlijk. Sterk aan de bal, neusje voor de goal. Fokkema verdiende ster na zijn weergaloze aansluitingstreffer waardoor het weer een wedstrijd werd.

Opvallend

Het voetbaljargon is rijk bedeeld. Tweede bal, bovenliggende partij, voor de bal, achter de bal, druk op de bal, hogerop, knijpen, u kent ze wel. De ‘Vrouwen van De Lauwers’ onder leiding van Stieneke kunnen er ook wat van. Ook zij kennen ‘zuinig zijn op de bal,’ maar hebben het jargon ook weer verrijkt met een nieuw woord: in plaats van buitenspel …..’binnenspel’. Wat dit ook mogen zijn