Nederlands Elftal kan inpakken na nederlaag tegen Tsjechië

Over en uit voor Oranje

REGIO – Het is het Nederlands Elftal niet gelukt om de kwartfinale van het EK voetbal te bereiken. Afgelopen zondag verloor Oranje in de achtste finale met 2-0 van Tsjechië. De Tsjechische doelpunten vielen beide in de tweede helft, nadat verdediger Mathijs de Ligt in de 55e minuut met direct rood van het veld werd gestuurd. De ploeg van bondscoach Frank de Boer werd in het laatste half uur teruggedrongen en dat leverde Tsjechië in de 68e minuut de 1-0 op. Oranje ging hierna voorzichtig op zoek naar de gelijkmaker, maar in de omschakeling beslisten de Tsjechen negen minuten voor tijd het duel door de 2-0 te maken. Hiermee is het EK voor Nederland na vier duels voorbij.

Nederland begon niet slecht aan het duel met de Tsjechen. De 55.000 toeschouwers in het Puskás Aréna zagen in de eerste minuten een aantal mogelijkheden voor Oranje, maar onder andere Denzel Dumfries, Donyell Malen en Mathijs de Ligt konden geen doel treffen. Hiermee bleef de gehoopte vroege voorsprong uit. In het restant van de eerste helft ging het tempo steeds verder omlaag en vielen er weinig echte kansen te noteren.

In het tweede bedrijf ging het volledig mis voor het Nederlands Elftal. In de 52e minuut ging Malen alleen op het Tsjechische doel af, maar het lukte doelman Tomás Vaclik toch om de treuzelende spits van een doelpunt af te houden. In plaats van een feeststemming, werd de sfeer drie minuten later compleet het tegenovergestelde. De Ligt kreeg, na ingrijpen van de VAR, een rode kaart vanwege opzettelijk hands. De bondscoach van het Nederlands Elftal greep vervolgens in door Malen, de gevaarlijkste man van het veld, te vervangen door Quincy Promes. Met elf tegen tien werden de Tsjechen sterker en dat leverde ruim twintig minuten voor tijd de 1-0 op uit een hoekschop, waarbij zowel doelman Maarten Stekelenburg als de verdediging er niet goed uit zag. Oranje zette daarna met aanvallende wissels alles op alles om nog een verlenging af te dwingen, maar na de 2-0 in de 81e minuut was de hoop op een goed resultaat verloren.

Door de nederlaag is het EK over en uit voor Oranje. Zowel spelers als staf kunnen de komende tijd de wonden likken en het is te hopen dat het Nederlands Elftal zich komend jaar verder weet te ontwikkelen, zodat het zich weet te plaatsen voor het WK in Qatar in 2022. Of dat met bondscoach De Boer is, is nog niet bekend. Hij gaat de komende tijd nadenken over zijn positie.