Niekerk is op alle fronten beter dan ONR en wint met 5-0

|||
||| Foto: |||

NIEKERK – In een wedstrijd, die vanwege het oprukkende coronavirus zonder publiek werd gespeeld, wist Niekerk afgelopen zaterdag op eigen veld de nog ongeslagen status tegen ONR probleemloos te behouden. Niekerk was op alle fronten beter dan de bezoekers uit Roden en bracht dat ook in de einduitslag tot uitdrukking. Niekerk won het duel, na een 2-0 voorsprong bij rust, uiteindelijk met 5-0.

Niekerk hield vooraf rekening met een lastige wedstrijd, aangezien ONR over het algemeen gezien wordt als één van de beter voetballende ploegen in de 4e klasse C. Afgelopen zaterdag maakte ONR deze reputatie niet waar, maar dat mag vooral ook de verdienste van Niekerk worden genoemd. Het gemis van Ger Ausma (geblesseerd) en Jasper Siepelinga (weekend weg) werd moeiteloos opgevangen dankzij de brede selectie, waar Niekerk-trainer Joey Witte dit seizoen over kan beschikken. Zo was er op de linkerflank een basisplaats ingeruimd voor Brian Wiersma. In de beginfase van de wedstrijd gebeurde er overigens niet veel. Het was eerst van beide kanten vooral een kwestie van aftasten. Het eerste wapenfeit kwam van de zijde van ONR. In de tiende minuut van de wedstrijd eindigde een aardige aanval met een schot, dat een halve meter naast het doel van Marijn Ottens over de achterlijn ging. Een minuut later leek Jeroen Beerlings op weg naar de openingstreffer, maar hij werd binnen het strafschopgebied onderuit gelopen. Niekerk claimde een strafschop, maar de scheidsrechter van dienst zag er geen overtreding in. Kort daarop dwong Wiersma op links een hoekschop af. Hij raakte bij die actie geblesseerd en werd enige tijd buiten de lijnen verzorgd. Intussen werd de toegekende hoekschop genomen. De bal werd daarbij door een verdediger van ONR weggewerkt, maar kwam voor de voeten van centrale verdediger Frank Renkema terecht. Renkema haalde in één keer uit en zag de bal onhoudbaar achter de doelman van ONR in het doel verdwijnen. ONR ging uiteraard ook op zoek naar een doelpunt, maar de verdedigende organisatie stond bij Niekerk als een huis. Niekerk zelf ging met gevarieerd aanvalsspel op zoek naar meer goals en die konden eenvoudig weg ook niet uitblijven. Halverwege de eerste helft was Beerlings dicht bij de 2-0, toen hij na een prima aanval via Jort Zuidersma en Hidde Kijf in scoringspositie kwam. De doelman van ONR kon echter met de voet redding brengen. Nog binnen het halve uur viel de 2-0 alsnog. Stef Zuidersma gaf een prima pass op Wiersma, die de bal fraai aannam en meteen uithaalde. De doelman van ONR had geen antwoord op het bekeken schot van Wiersma. Kort voor rust braken Edwin Zwier en Beerlings nog maar eens gezamenlijk door de Roder defensie, waarbij de doelman ternauwernood redding kon brengen op het venijnige schot van Zwier.

De verwachting was dat ONR na de rust een offensief zou starten om de aansluitingstreffer te forceren, maar deze verwachting kwam niet uit. Niekerk bleef het duel stevig in handen houden, wat vooral ook de verdienste was van de controlerende middenvelder Stef Zuidersma, die nauwelijks balverlies leed en vrijwel ieder persoonlijk duel wist te winnen. Vier minuten na rust bleek Wiersma niet verder te kunnen vanwege een blessure en werd hij vervangen door Dennis Zwier. In de 57e minuut kwam Niekerk op een 3-0 voorsprong te staan. Jort Zuidersma brak op de linkerflank door en kwam in scoringspositie. Hij toonde zich daarbij niet zelfzuchtig en speelde Beerlings aan, die er nog beter voorstond en eenvoudig kon afronden. ONR bleek ook in het restant van de wedstrijd niet in staat om het de hechte verdediging van Niekerk moeilijk te maken. Nadat bij de thuisploeg Tom Guikema het veld verliet voor Jeroen Tjoelker, voerde aanvoerder Hidde Kijf de score verder op. Kijf werd aan de rechterkant van het veld aangespeeld door Dennis Zwier en trof met een strak schot in de verre hoek de roos. In de 82e minuut paste Witte zijn derde en laatste wissel toe en kwam Gert-Jan de Vries nog in het veld voor de zoals altijd hardwerkende Edwin Zwier. Het laatste woord was vervolgens aan Beerlings, die met een genadeloos hard schot de eindstand op 5-0 bepaalde.

Niekerk liet opnieuw zien dit seizoen over een brede en kwalitatief sterke selectie te beschikken, waarin de spelers elkaar ongetwijfeld scherp zullen blijven houden. Naast het toegenomen scorend vermogen, lijkt de ploeg in verdedigend opzicht ook progressie te hebben geboekt. Assistent-trainer Sjoerd Visser bevestigde meteen na de wedstrijd deze conclusie. Hij blikte als volgt terug: “Het was vandaag éénrichtingsverkeer en we hebben dan ook meer dan verdiend gewonnen. We zijn in de breedte sterker geworden en we weten achterin steeds beter en vaker de nul te houden. Maar het seizoen is nog lang. Door scherp te blijven trainen kunnen we dit seizoen volgens mij voor de prijzen blijven spelen”.