Niekerk moet meerdere erkennen in DVC Appingedam

|||
||| Foto: |||

NIEKERKVoor Niekerk stond afgelopen zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd op het programma. Een overwinning op DVC Appingedam zou voor Niekerk namelijk betekenen dat het in de subtop van de 4e klasse C zou blijven staan. Bij een gelijkspel of nederlaag tegen het hoger geklasseerde DVC Appingedam, zou Niekerk de aansluiting met de bovenste plaatsen gaan verliezen. Het bezoekende DVC Appingedam was eveneens gebrand op een overwinning om zo in het spoor te kunnen blijven van koploper Mamio, dat afgelopen zaterdag op bezoek moest bij de nummer twee op ranglijst Lycurgus. Het gevolg van de afloop van beide ‘topwedstrijden’ was dat Niekerk voorlopig even een stapje terug moet doen. De Damsters trokken namelijk in een aantrekkelijke wedstrijd met 0-2 aan het langste eind.

In de beginfase van de wedstrijd was het voor beide ploegen even zoeken en aftasten, waarbij meteen wel de aanvallende intenties aan beide kanten duidelijk werden. Veel gevaar leverde dat overigens over en weer niet op. De scheidsrechter van dienst, dhr. H.M. Rozema uit Loppersum, vestigde in de beginfase meteen de aandacht op zich, door aan beide kanten met een gele kaart te dreigen na commentaar op zijn leiding. Deze waarschuwing was aan de nummer veertien van DVC Appingedam niet besteed en zijn weerwoord aan het adres van de leidsman leverde hem al in de achtste minuut een gele kaart op. In het verdere verloop van de eerste helft kregen nog drie spelers van DVC Appingedam een kaart met dezelfde kleur voorgehouden. Het aantal van vier gele kaarten in de eerste helft doet vermoeden dat er sprake was van een ‘harde’ wedstrijd, maar dat was geenszins het geval. Er werd weliswaar stevig gevoetbald, maar zeker niet unfair of gemeen. Zowel Niekerk als Appingedam forceerden enkele hoekschoppen, maar ook daaruit ontstonden niet echt doelrijpe kansen. Na een kwartier spelen bereikte Stef Zuidersma met een crosspass van achteruit linkerspits Brian Wiersma, die langs zijn man snelde, maar niet tot een goede voorzetting kwam. Met Wiersma is ook meteen de meest opvallende speler aan de kant van Niekerk genoemd. De jonge aanvaller was met zijn snelheid en goede balbehandeling steeds dreigend aanwezig. Niekerk, dat gaandeweg wat feller in de duels kwam, zag dat ook DVC Appingedam in het laatste kwartier van de eerste helft wat beter in de wedstrijd kwam. Dit resulteerde in een prima aanval van de Damsters, waarbij een schot van ‘dribbelaar’ Ronald Hund maar net voorlangs het doel van Martijn Ottens ging. Niekerk zette daar meteen een prima aanval tegenover, waarbij Jort Zuidersma met een prima pass Wiersma bediende. Laatstgenoemde schoot echter ook voorlangs het vijandelijke doel. Niekerk moest vervolgens verdedigend onder leiding van laatste man Elco van der Veen even alle zeilen bijzetten. Zo kopte Van der Veen nog een keer rakelings naast het eigen doel de bal tot corner, na een scherpe voorzet vanaf de rechterflank van DVC Appingedam. Een snelle uitval via Edwin Zwier leverde voor Niekerk kort daarna ook niet meer op dan een hoekschop. Tot de rust bleven beide verdedigingen overeind, zodat de eerste helft zonder doelpunten werd afgesloten.

Meteen na rust brak Wiersma weer eens door over de linkerflank, maar zijn voorzet eindigde op de paal. DVC Appingedam kwam ook twee keer dreigend voor de goal van Niekerk, maar Martijn Ottens wist beide keren redding te brengen. Na een kwartier spelen in de tweede helft was de accu bij Wiersma leeg en werd hij gewisseld voor Robin Roebers. Intussen was het de vraag aan welke kant het eerste doelpunt van de wedstrijd zou vallen, want dat er gescoord zou worden hing wel in de lucht.  Het werd uiteindelijk DVC Appingedam dat in de 62e minuut op voorsprong kwam en dat was gezien het spelbeeld in de tweede helft ook wel terecht te noemen. Het was eerdergenoemde Hund, die aan de basis van het openingsdoelpunt stond. Zijn voorzet vanaf de achterlijn werd met een boog binnengekopt door spits Jeroen van Hunnik. Dezelfde speler was vijf minuten later opnieuw trefzeker. Een ploeggenoot kopte richting doel en Van Hunnik tikte bij de tweede paal de bal binnen. Niekerk gaf zich na deze tweede tegenslag nog niet gewonnen en dat sierde de ploeg van trainer Joey Witte. Niekerk bleef gedreven en met tempo spelen en probeerde op die manier de achterstand te verkleinen. DVC Appingedam bleef ook op zoek naar een goal en de wedstrijd bleef daardoor boeiend. DVC Appingedam was na een prima aanval, gevolgd door een schot op de binnenkant van de paal, heel dicht bij de 0-3. In een poging het tij te keren, bracht Niekerk-trainer Joey Witte nog twee verse krachten in, maar ook dit resulteerde niet in een doelpunt. Captain Hidde Kijf had de 1-2 kunnen maken, maar hij zocht het doel te hoog. Nadat scheidsrechter Rozema voor de laatste keer floot, kwamen de drie punten terecht bij de ploeg die daar, zoals eerder aangegeven, het meeste recht op had.

Trainer Witte, die met het bestuur van Niekerk al mondeling is overeengekomen om nog een jaar aan te blijven, blikte realistisch op de wedstrijd terug en kwam daarbij tot de volgende analyse: “Beide ploegen speelden een goede wedstrijd. Op een moment dat wij even niet goed stonden, viel de 0-1. Daarna waren wij het even kwijt en viel al snel de 0-2. Wij hebben nu verloren van drie ploegen die boven ons op de ranglijst staan en dus staan we terecht op de positie die we nu innemen. We kunnen voetballend goed mee in deze klasse en ten opzichte van vorig jaar weten we het aantal tegengoals te beperken. We hebben een aantal jonge spelers, die alleen nog maar beter kunnen worden. Ik zie de toekomst bij Niekerk met vertrouwen tegemoet en we zien wel hoever we dit seizoen nog kunnen komen”.

Man van de wedstrijd: Brian Wiersma
Opstelling Niekerk: Ottens, Bakker (J. Kijf), Van der Veen, Tjoelker, Renkema, S. Zuidersma, H. Kijf, Vogelzang, J. Zuidersma, E. Zwier (De Vries), Wiersma (Roebers).