Niekerk pas in de tweede helft langs Amicitia VMC

Afbeelding

NIEKERK – Zoals vorige week gemeld, heeft Niekerk zich weer gemengd in de titelstrijd in de 4e klasse C. Om in de race te blijven voor het kampioenschap is het zaak om wedstrijden tegen een ploeg als Amicitia VMC te winnen. Op het eigen sportpart ‘Eekeburen’ voldeed Niekerk in een matige wedstrijd aan die opdracht. Koploper Middelstum kwam ook tot winst, waardoor het verschil tussen de nummer één Middelstum en nummer twee Niekerk op twee punten bleef staan.

Omdat centrale verdediger Frank Renkema wegens een blessure niet inzetbaar was, posteerde trainer Joey Witte de aanvallend ingestelde Jeroen Beerlings op diens positie. Beerlings liet zien ook als verdediger goed uit de voeten te kunnen, al moet daarbij wel worden aangetekend dat tegenstander Amicitia VMC de verdediging van Niekerk zaterdag op enkele momenten na, nauwelijks op de proef stelde. In de eerste helft speelde Niekerk slordig en in een te laag tempo. Aan de bal werden vaak verkeerde keuzes gemaakt. De eerste opwinding ontstond pas na een klein half uur spelen, toen doelman Merijn Ottens zich bij het wegstompen van een bal blesseerde en op de grond bleef liggen. De weg gestompte bal kwam terecht bij een speler van Amicitia, die de bal van afstand in het Niekerker doel schoot. De scheidsrechter had tot afgrijzen van Amicitia echter al gefloten voor een overtreding en een blessurebehandeling. De treffer werd uiteraard niet toegekend. Niekerk had veel moeite om tot uitgespeelde kansen te komen en gaf daarmee Amicitia het gevoel dat er wellicht iets te halen viel. Kort voor rust schoot Ger Ausma van dichtbij op doel, maar de doelman van Amicitia regeerde met een uitstekende redding. Iets later school Jort Zuidersma nog een keer voorlangs. Meer wapenfeiten waren er in de eerste helft eigenlijk niet. Trainer Joey Witte zal in de rust zijn spelers ongetwijfeld aangespoord hebben om meer tempo en energie in de wedstrijd te leggen. Niekerk kwam dan ook in de 2e helft wat beter uit de startblokken. Aanvoerder Hidde Kijf liet na een minuut of tien spelen in de 2e helft een sterke actie aan de rechterkant zien. Vanaf de achterlijn kwam hij tot een harde lage voorzet, die bij de eerste paal via de doelman van Amicitia hoog in het doel ketste. De 1-0 werkte niet echt bevrijdend voor Niekerk en het lukte aanvankelijk niet om de voorsprong uit te breiden. Daar kwam nog bij, dat Niekerk korte tijd later met tien man verder moest, omdat Jort Zuidersma van het veld werd gestuurd. De rechterspits beging bij de zijlijn een stevige overtreding, die door de scheidsrechter bestraft werd met een directe rode kaart. Amicitica was vervolgens zelfs dichtbij de gelijkmaker, maar het schot vanaf de rechterkant van het veld eindigde tot opluchting van Niekerk tegen de buitenkant van de paal. Vreemd genoeg was op het veld niet terug te zien dat Niekerk met een man minder speelde. Niekerk werd zelfs gevaarlijker en bij één van de weinige vloeiende aanvallen van de wedstrijd was het Ger Ausma, die met een fraai schot de 2-0 aantekende. Hij ontving de bal daarbij op maat van Brian Wiersma, die via een lange bal van achterruit op rechts werd weggestuurd. Niet veel later waren de rollen omgedraaid, toen Ausma zich op links ontdeed van twee tegenstanders en een prima voorzet gaf op Wiersma. Het schot van Wiersma ging echter langs de verkeerde kant van de paal. Zoals gezegd was Amicitia niet bij machte om het Niekerk moeilijk te maken en de zege kwam dan ook geen moment meer in gevaar. Witte bracht in de slotfase Wouter van der Heide nog in het veld voor Brian Wiersma. Door uw verslaggever werd Hidde Kijf aangewezen als man van de wedstrijd. Kijf speelde op het middelveld als een echte aanvoerder en brak met een sterke actie de wedstrijd open. Na afloop toonde Witte zich uiteraard content met de drie punten. Over de wedstrijd zei hij het volgende: “In de eerste helft maakten we vaak verkeerde keuzes en daardoor maakten we het onszelf moeilijker dan nodig. Ik moet mijn team een compliment geven voor het feit dat ze het de tweede helft beter hebben ingevuld. Gelukkig hadden we vandaag met een tegenstander te maken die niet bij machte was om het ons heel moeilijk te maken. We doen weer volop mee en we gaan er alles aan doen om dat zo te houden en dat begint met de uitwedstrijd van volgende week zaterdag tegen Mamio”.

Man van de wedstrijd: Hidde Kijf

Opstelling Niekerk: Ottens, Huizinga, Noorman, Beerlings, Guikema, H. Kijf, Bakker, S. Zuidersma, Ausma, J. Zuidersma, Wiersma (van der Heide)