Niekerk verliest verdiend maar ook onnodig van Mamio

|||
||| Foto: |||

NIEKERK – In het programmaboekje van vv Niekerk werd de thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag tegen het kleurrijke Mamio uit de stad Groningen aangekondigd als een topper in de 4e klasse C. Voor wat betreft de ranglijst klopte de aanduiding, maar op het veld was afgelopen zaterdag niet zichtbaar dat er sprake was van een wedstrijd tussen de nummers één en twee van de ranglijst. Niekerk, dat nog zonder puntverlies was, liep tegen een verdiende, maar toch ook onnodige nederlaag aan.

Niekerk trok meteen na het beginsignaal van scheidsrechter Smit ten aanval en dwong daarbij twee hoekschoppen af. Hieruit ontstond echter nauwelijks gevaar. In de negende minuut sneed de linkerspits van Mamio het strafschopgebied van Niekerk binnen en werd daarbij door de te laat inkomende Bernard Noorman ten val gebracht. Het leverde Mamio een terechte strafschop op, welke feilloos werd benut. Zo moest Niekerk meteen al in de achtervolging en dat ging de ploeg van trainer Joey Witte deze middag niet goed af. Zijn manschappen toonden te veel ontzag voor de technisch begaafde spelers van Mamio en kwamen daardoor niet goed in hun spel. Desondanks kreeg Niekerk wel enkele kansen op de gelijkmaker. Nadat eerst een Mamio-verdediger rakelings langs het eigen doel kopte, kwam Jort Zuidersma in de twaalfde minuut bij de tweede paal een teenlengte tekort om een voorzet vanaf links binnen te werken. Tien minuten later profiteerde Mamio bijna van een te korte terugspeelbal van Bram Bakker op doelman Marijn Ottens.

Halverwege de eerste helft paste trainer Joey Witte van Niekerk noodgedwongen zijn eerste wissel toe. Rechterspits Jort Zuidersma moest er met een blessure aan de heup vanaf en werd vervangen door Gert-Jan de Vries. In het restant van de eerste helft had Niekerk wel wat meer balbezit, maar in aanvallend opzicht oogde het allemaal wat onmachtig. Achterin bleef het bovendien oppassen geblazen voor de snelle en balvaste aanvallers van Mamio, waarvan telkens dreiging uitging. Zeven minuten voor rust kreeg Niekerk dé kans op de gelijkmaker. Na een vloeiende aanval kwam Ger Ausma in scoringspositie, maar hij vond de uitstekende reagerende doelman van Mamio op zijn weg. In het restant van de eerste helft kwam Edwin Zwier nog tot een kans via een kopbal, maar de bal kwam daarbij recht in de handen van de Mamio-doelman terecht.

Na de 0-1 achterstand bij rust, ging iedereen er vanuit dat Niekerk in de tweede helft beter voor de dag zou komen en het tij nog zou kunnen keren. In de derde minuut na rust kwam dat scenario door een curieus tegendoelpunt meteen al onder druk te staan. Een Mamio-speler loste van grote afstand een schot op doel, waarbij de bal een prooi leek te worden voor doelman Ottens. De bal maakte na een stuit echter een vreemde curve, waardoor Ottens mistastte en tot zijn afgrijzen de bal over de doellijn zag gaan. Niekerk ging meteen op zoek naar de aansluitingstreffer, maar Jeroen Beerlings en Edwin Zwier hadden bij twee doelpogingen het vizier niet op scherp staan. Na een kleine twintig minuten spelen in de tweede helft liep Mamio zelfs uit naar een 0-3 voorsprong. Een voorzet vanaf links werd door de centrumspits van Mamio prima achter de kansloze doelman Ottens gekopt. Na een klein half uur spelen wist Niekerk eindelijk tot scoren te komen. Ger Ausma nam een voorzet van invaller Brian Wiersma in één keer op de slof en trof doel voor de 1-3. Niekerk rook in het vervolg van de wedstrijd nog enkele keren aan de 2-3, maar deze wilde niet vallen. In het laatste kwartier liet goalgetter Jeroen Beerlings eindelijk iets van zijn klasse zien. Eerst werd een prima schot van hem ternauwernood door de doelman van Mamio uit de benedenhoek geranseld en even later gebeurde hetzelfde bij een kopbal van Beerlings vanuit een hoekschop. Het waren ook meteen de laatste wapenfeiten van Niekerk. Afgezien van het laatste kwartier legde Niekerk te weinig intensiteit aan de dag om aanspraak op één of meer punten te maken. De wedstrijd maakte maar weer eens duidelijk dat Mamio een lastige tegenstander is. Het spel van Mamio oogt niet erg doordacht, maar de snelheid en de individuele klasse van de meeste spelers kan de doorslag geven als de tegenstander daar niet goed op anticipeert. Dit was zaterdag op Niekerk van toepassing. Het werd daardoor naast een verdiende ook een onnodige nederlaag. Joey Witte analyseerde het eerste puntenverlies van zijn team als volgt: “We wilden zo snel mogelijk de 1-0 maken, maar kwamen door een inschattingsfout al snel op een 0-1 achterstand. We waren daarna wel wat dominanter aan de bal, maar het gevaar kwam juist ook van Mamio. Bij ons achterin leek na de snelle tegengoal sprake van een vorm van angst en ontzag voor de tegenstander. We lieten in de eerste helft twee grote kansen op de 1-1 liggen. Kort na rust viel de 0-2 en juist toen we op de bank een nieuw strijdplan hadden bedacht, viel ook nog eens de 0-3. We maakten in het vervolg vaak aan de bal verkeerde keuzes en Mamio bleek met een prima doelman ook goed te kunnen verdedigen. Mijn spelers hebben te veel ontzag voor Mamio getoond en de nederlaag was wat mij betreft daardoor niet nodig geweest. Maar ook daar leren we van”.
Man van de wedstrijd: Geen.

Opstelling Niekerk: M. Ottens, Bakker (Wiersma), Noorman (Huizinga), Guikema, Tjoelker, Kijf, Renkema, Ausma, J. Zuidersma (De Vries), Zwier, Beerlings.