Nog geen crisis bij FC Groningen, maar zorgwekkend is het zeker

Afbeelding

GRONINGEN – Afgelopen zondag heeft FC Groningen in eigen huis met hangen en wurgen een punt uit het vuur gesleept tegen RKC Waalwijk. Nadat de ploeg van trainer/coach Danny Buijs zeventig minuten tegen een achterstand aankeek, was het Jørgen Strand Larsen die in de 85e minuut de 1-1 binnengleed. Hiermee voorkwam de spits een nieuwe blamage voor de Trots van het Noorden. Toch was alles en iedereen bij FC Groningen teleurgesteld na het gelijkspel. Een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk dien je, als FC Groningen zijnde, namelijk altijd te winnen.

Net als zo vaak dit seizoen legde de ploeg van Buijs ook nu weer een zwakke eerste helft op de mat. 45 minuten lang zat er geen lijn in het spel van de FC en werden de tikkies terug afgewisseld met tikkies breed en vervolgens balverlies. Het lukte de thuisploeg niet om gevaar te stichten voor het vijandelijke doel. Daarnaast stond het achterin bij de FC een aantal keren niet goed, waardoor Michiel Kramer na een kwartier spelen de 0-1 kon maken. RKC liet de thuisploeg het spel maken en, zoals bekend, is de FC daar (nog) niet toe in staat. FC Groningen werd in de eerste helft alleen in de blessuretijd gevaarlijk, maar verder was het van bedroevend niveau. Hetzelfde geldt voor de VAR, die zoals wel vaker dit seizoen de FC niet goed gezind was. Touba had, na een charge op de enkels van Irandust, een rode kaart verdiend, maar nadat scheidsrechter Blom een gele prent had getoond, greep de VAR niet in. Of de overtalsituatie het spel van FC Groningen ten goede was gekomen, is echter de vraag.

In de tweede helft startte de FC vervolgens voortvarend en was het via Suslov en De Leeuw tweemaal dichtbij de gelijkmaker. Die viel echter niet. De storm ging na een kwartier wat liggen en echte kansen voor de thuisploeg bleven uit. De uiteindelijk verdiende gelijkmaker viel vijf minuten voor tijd. Na een voorzet van El Hankouri kon Strand Larsen de 1-1 binnenglijden. FC Groningen probeerde vervolgens nog de winnende treffer te forceren, maar echte mogelijkheden daartoe had het niet. Hoewel de ploeg van Buijs in de tweede helft ook niet groots speelde, blijft het verbazingwekkend hoe het kan dat het verschil tussen de eerste helft en de tweede helft dit seizoen al een aantal keren ontzettend groot is geweest. Het is in ieder geval duidelijk dat de technische staf het elftal niet goed voorbereidt op de wedstrijd, waardoor in de rust de nodige omzettingen gedaan moeten worden. Dat zal met zowel de mentaliteit als de tactiek te maken hebben.

FC Groningen heeft dit seizoen inmiddels twaalf competitiewedstrijden gespeeld en is met elf punten terug te vinden op de vijftiende plaats op de ranglijst. Een plek net boven de degradatiestreep, maar ook een plek waar FC Groningen niet thuishoort. De Trots van het Noorden hoeft met de huidige selectie geen Europese aspiraties te hebben, maar een plek in de middenmoot moet toch zeker haalbaar zijn. Na een 1-1 gelijkspel tegen Sparta Rotterdam, een 3-0 nederlaag tegen NEC en een 1-1 gelijkspel tegen RKC wil Buijs niet spreken van crisis of het woord ‘zorgwekkend’ in de mond nemen, maar dat laatste is het toch zeker. Als je tegen een promovendus met 3-0 de boot in gaat en tegen twee degradatiekandidaten met 1-1 gelijkspeelt, mag je je zorgen toch wel degelijk uitspreken. Daar komt bij dat een ommekeer er ook nog altijd niet zit aan te komen, gezien het spel.

Echter, als je naar de ranglijst kijkt, kan FC Groningen bij een overwinning zo stijgen naar de twaalfde plek. Of dat met Buijs nog gaat lukken, is de vraag. Hij krijgt het elftal maar niet op de rit en met duels tegen Go Ahead Eagles, Fortuna Sittard en PEC Zwolle op het programma, moet het nu toch echt gaan gebeuren!