OKVC blijkt gemakkelijke prooi voor koploper Rood-Zwart Baflo

Afbeelding

OLDEHOVE – In het Westerkwartier vonden afgelopen zaterdag slechts enkele wedstrijden doorgang. De winterse omstandigheden waren daarbij de spelbreker. In Oldehove was het veld ook bedekt met een flinke laag sneeuw, maar dat werd op zaterdagochtend met man en macht verwijderd om de grasmat speelklaar te maken. Het was niet zozeer de wedstrijd tegen de bezoekende koploper Rood-Zwart Baflo dat de vrijwilligers in actie deed komen, maar meer het geplande feestje met een live-zanger na afloop van de wedstrijd. Zonder wedstrijd ook geen feestje, dus het moest en zou doorgaan. Dat lukte, maar de wedstrijd werd voor OKVC bepaald geen feestje. Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen bedroeg voor de wedstrijd maar liefst 14 punten. Daar kwamen zaterdagmiddag nog eens drie punten bij, want OKVC had nauwelijks iets in te brengen tegen het soevereine Rood-Zwart Baflo. Al in de vierde minuut capituleerde doelman Mark van der Zijl voor de eerste keer. Hij keerde een vrije trap van buiten de zestien, maar de bal kwam voor de voeten van een vrijstaande speler van Rood-Zwart en die had weinig moeite om te scoren. OKVC meldde zich daarna een aantal keren in de buurt van het vijandige doel en het was met name aanvaller Otis Mos, die op snelheid enkele keren de ruimte vond om gevaarlijk te worden. Rond de tiende minuut ging Mos binnen het strafschopgebied neer, maar de scheidsrechter wuifde de claim voor een strafschop gedecideerd weg. De spelers van Rood-Zwart vonden elkaar veel gemakkelijker en al snel namen ze het heft in handen. In de tweeëntwintigste minuut viel de 0-2. Na een voorzet speelde de nummer 10 van Rood-Zwart zich handig vrij en verschalkte de kansloze Van der Zijl. Rond een half uur spelen werd er opnieuw vanaf rechts een voorzet gegeven, welke door Rood-Zwart in een doelpunt werd omgezet. Laatste man Jasper Ludema meldde zich twee minuten later aan de overkant voor een vrije trap, maar zijn schot ging naast. De nummer 6 van Rood-Zwart had even later wel succes uit een vrije trap. De bal verdween van afstand fraai in de linkerbovenhoek. De achterstand was daarmee eigenlijk al onoverbrugbaar geworden voor OKVC en op slag van rust werd het nog erger door een intikker bij de tweede paal, nadat een verdediger van OKVC de bal met het hoofd onbedoeld verlengde naar de tweede paal. De ruststand was 0-5 en zeker niet geflatteerd. Rood-Zwart speelde zeker niet groots, maar toonde zich wel uiterst effectief bij de kansen welke het kreeg. Door de ruime voorsprong bij rust, leek de tweede helft een formaliteit te worden. Dat werd het ook daadwerkelijk, al moet gezegd worden dat OKVC wel met meer dreiging naar voren ging spelen en enkele keren dichtbij een eretreffer was. Rood-Zwart geloofde het allemaal wel en speelde de wedstrijd plichtmatig uit. Tot grote uitgespeelde kansen kwam de koploper daarbij niet meer. Rick Breemhaar van OKVC produceerde nog een aardig schot, maar zag de bal een halve meter naast het doel gaan. Trainer Auke Doornbosch had in de rust Bob Boonstra en Erik Vegt al gewisseld voor Thijs Mol en De Boer en haalde later ook Ludema van het veld en liet Sander Drijfhout invallen. Ook Rood-Zwart wisselde meerdere spelers, waaronder de geblesseerd geraakte doelman. De verder vrij onopvallend spelende David Feitsma kreeg nog een kans uit een lastige hoek, maar zijn inzet belandde in het zijnet. Met nog een klein kwartier te spelen bediende Mos invaller Drijfhout, maar die kwam niet verder dan een krachteloos schot. Mos was vervolgens nog dicht bij de eretreffer, toen hij een kopkans kreeg, maar de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal zag gaan. De ruststand werd dus ook de eindstand. Het tweede elftal dat op een ander veld ook tegen Rood-Zwart speelde, boekte eerder op de middag een 1-0 zege. De hoofdmacht speelde een wedstrijd om gauw te vergeten. Het feestje in de kantine zal er na afloop niet minder om gevierd zijn, al smaakt een biertje na een overwinning doorgaans wel wat beter. Een lichtpuntje tijdens de wedstrijd vormde het optreden van scheidsrechter René Drost uit Groningen. Hij stapte over van het fluiten in de reserveklasse op zondagmorgen, naar de standaardklassen op zaterdag. De wedstrijd in Oldehove was voor hem daarbij de eerste. Drost blijft spelend lid van vv Westerkwartier, maar wil naar eigen zeggen een positieve bijdrage leveren, door als scheidsrechter zo goed mogelijk wedstrijden in standaardklassen op de zaterdag te gaan leiden. Zo fluitend als zaterdag toonde hij zich duidelijk een aanwinst. Trainer Auke Doornbosch van OKVC berustte in de nederlaag: ‘We hadden afgesproken om compact te spelen, maar we gaven juist heel veel ruimte weg. Dat stelt me wel teleur. Rood-Zwart profiteerde daar in de eerste helft optimaal van. In de tweede helft speelden we wel wat beter, maar dat kwam ook doordat Rood-Zwart het allemaal wel geloofde.’

Man van de wedstrijd: Scheidsrechter René Drost.