OKVC verliest in doelpuntrijk duel van Amicitia VMC

|||
||| Foto: |||

OLDEHOVE – OKVC speelde afgelopen zaterdag de vijfde thuiswedstrijd van het seizoen. Tegenstander daarbij was het uit de stad Groningen afkomstige Amicitia VMC. De naamgeving van deze club werd gekozen toen de katholieke voetbalverenigingen Amicitia en VMC besloten om te gaan fuseren. Amicitia is het Latijnse woord voor vriendschap en VMC is de afkorting voor Voetbal Maartens College. OKVC kent een moeilijk en daardoor ook tegenvallend seizoen en verzamelde tot de wedstrijd van afgelopen zaterdag nog maar één schamel punt. Het lukte OKVC zaterdag andermaal niet om één of meer punten aan het totaal toe te voegen. In een vermakelijke wedstrijd moest OKVC met de einduitslag van 3-5 in Amicitia VMC haar meerdere erkennen.

OKVC keek al na vier minuten spelen tegen een 0-2 achterstand aan en het had er alle schijn van dat zich een zogenaamde ‘walk-over’ zou gaan aandienen. Dat gebeurde echter niet, want OKVC kwam met aardig voetbal terug in de wedstrijd. De 0-1 viel al in de 2e minuut na onnodig balverlies en twee minuten later rondde de spits van Amicitia een vlotte aanval met een schot in de benedenhoek af. Amicitia was duidelijk de baas op het veld en het leek een kwestie van tijd dat de score verder zou oplopen. Danny Mollema voorkwam met een prima verdedigende actie de 0-3 en ook Dion Dieleman voorkwam met een sliding een nieuwe scoringskans voor de uitploeg. De spelers van Amicitia vonden elkaar in het eerste kwart van de wedstrijd veel gemakkelijker dan die van de thuisclub. OKVC beperkte zich tot uitvallen en had daar in de twintigste minuut zowaar succes mee. Jorn Slagter speelde zich op de rechterflank knap vrij en gaf een perfecte voorzet op aanvoerder Pieter Sieperda, die de bal moeiteloos binnenkopte en daarmee de achterstand verkleinde tot 1-2. Enkele minuten later voorkwam doelman Marko van der Zijl met een uitstekende redding een derde goal voor Amicitia. Via de vingertoppen van de betrouwbaar keepende doelman ging de bal over de achterlijn. De hoekschop werd goed verdedigd en meteen gevolgd door een snelle uitbraak over links via Johan Niemeijer. Hij werd ten koste van een hoekschop gestuit. Zowel Niemeijer als zijn tegenstander raakten bij deze actie geblesseerd. Toen Niemeijer na de behandeling door de scheidsrechter er op gewezen werd dat hij eerst het veld diende te verlaten, leverde hij commentaar op de scheidsrechter. Het kwam hem op een gele kaart te staan. De hoekschop leverde geen resultaat op, maar de volgende aanval van OKVC wel. Een prima aanval, opgezet door Sieperda en Niemeijer, werd door Jorn Slagter met een simpele voetbeweging afgerond. Zo was de vroege 0-2 achterstand weggewerkt en stond het na 26 minuten spelen weer gelijk. Na ruim een half uur spelen kwam OKVC echter weer op twee goals achterstand te staan. De sterk spelende linksbuiten leverde tot twee keer toe een voorzet af, welke beide keren werd ingekopt door de spits, die daarmee zijn derde en vierde doelpunt van de middag maakte. Tussendoor miste OKVC een levensgrote kans op de 3-3, toen de bal na een verre ingooi van Mollema werd doorgekopt en bij Timo van der Helm terecht kwam. Laatstgenoemde raakte de bal echter niet goed, waardoor deze naast het doel stuiterde. Zo brak de rust aan met een 2-4 tussenstand.

Het sierde OKVC dat het zich opnieuw niet bij de dreigende nederlaag neerlegde. Met Jelmer Korf als invaller voor Niemeijer toonde OKVC in de tweede helft een dosis strijdlust en werd er meer opportunistisch gespeeld. Deze speelwijze leverde ook wel weer kansen op voor Amicitia. Zo voorkwam Van der Zijl met een uitstekende reflex op een van dichtbij ingeschoten bal een volgend doelpunt van Amicitia. Zijn collega aan de overkant liet na een prima schot van Danny Mollema ook een knappe redding zien. Tien minuten na rust viel de op dat moment verdiende aansluitingstreffer. De scheidrechter wees naar de stip, nadat een speler van OKVC binnen de zestien opzichtig in de rug werd geduwd. Mollema voltrok het vonnis door de bal beheerst langs de kansloze doelman van Amicitia te schieten. Vervolgens hing ook de 4-4 in de lucht. In deze fase onderscheidde Korf zich met twee goede voorzetten op Timon van der Helm, maar laatstgenoemde slaagde er niet in om doel te treffen. OKVC geloofde nog in een goed resultaat en bleef de aanval zoeken. Amicitia besefte op tijd dat de wedstrijd nog niet gespeeld was en ging op zoek naar de definitieve beslissing. De grote vraag was aan welke kant er nog een goal zou vallen. Het werd uiteindelijk een vijfde tegentreffer voor OKVC in de laatste minuut van de officiële speeltijd. Dat is meteen ook een beetje het verhaal van OKVC dit seizoen. Het valt in dit soort wedstrijden telkens de verkeerde kant op. In blessuretijd kreeg doelman Van der Zijl het nog even aan de stok met een tegenstander, wat beide spelers een gele kaart opleverde. Na de toch wel, zoals reeds gesteld vermakelijke wedstrijd, moest OKVC met een 3-5 nederlaag genoegen nemen.

Trainer Nico Roorda was realistisch in zijn commentaar: “We kwamen veel te snel en te gemakkelijk met 2-0 achter. Nadat we via twee mooie goals gelijk kwamen, gaven we opnieuw te gemakkelijk twee goals weg. Na de 3-4 waren we weer dichtbij de gelijkmaker. Helaas viel er aan de andere kant nog een doelpunt en toen was het over”. Ondanks de slechte resultaten merkt Roorda dat de sfeer en het moreel in zijn team goed zijn: “We gaan gewoon door en houden de moed er in”.

Man van de wedstrijd: Jorn Slagter