Oldekerk heeft een nieuwe auteur in het midden

‘Een huis vol vragen’

OLDEKERK – Soms heb je wel eens een moment in je leven dat je iets nieuws wilt proberen. Dit geldt voor Rob van Dorssen. Hij is een 59-jarige bewoner van het dorp Oldekerk en houdt zich bezig met de inkoop van aardgas voor zijn werk. Hij schrijft altijd al veel zakelijke teksten voor zijn werk, maar besloot drie jaar geleden om eens wat anders te proberen met zijn schrijfkunsten. “Het begon allemaal toen ik naar ‘De Taalstaat’ van Frits Spits luisterde op de radio”, zegt Dorssen. “Spits kwam met een opdracht voor de luisteraars om een roman in 140 woorden te schrijven. De opdracht trok mijn aandacht, dus ik heb een korte roman ingezonden. Drie dagen later ging mijn telefoon. Frits belde en vertelde mij dat hij het verhaal leuk vond. Hij wilde graag dat ik mijn korte roman voor ging lezen tijdens zijn radioshow. Natuurlijk heb ik dit gedaan.”

Een tijdje na deze gebeurtenis besefte Dorssen dat hij verhalen schrijven wel zag zitten. Hij pakte een pen en begon te schrijven aan zijn eerste boek. Zonder dat hij wist hoe het verhaal af zou lopen, schreef hij en schreef hij. Na zijn eerste hoofdstuk aan zijn vrouw te laten lezen, kreeg hij nog meer motivatie om door te gaan. “Mijn vrouw vond het hoofdstuk erg goed”, zegt Dorssen. “Ik vond het ook hartstikke leuk om dit boek te schrijven. Ik geef wel toe, 75 procent van de tijd is het schrijven leuk, maar 25 procent van de tijd is het echt ploeteren. Je moet letten op de verhaallijn, op het feit dat alles goed op elkaar aan moet sluiten en andere fouten waar je jezelf op betrapt. Dat kan soms nog wel best pittig zijn. Ik ben wel heel blij met het eindproduct.”

Meer dan twee jaar later en 62.000 woorden verder, is het boek eindelijk klaar. ‘Een huis vol vragen’ heet het. Het is een literaire thriller. “Ik heb voor een literaire thriller gekozen, omdat ik zulke boeken zelf ook veel lees”, zegt Dorssen. “Het is een genre die mij erg ligt.”

“Wat grappig aan de inhoud van het boek is, is dat ik het onbewust kenmerken heb gegeven uit mijn eigen leven”, lachte Dorssen. “De hoofdpersoon werkt namelijk op een verzekeringskantoor in Haarlem. Een tijdje nadat ik dit bedacht en geschreven had, herinnerde ik me dat mijn vader ook op een verzekeringskantoor in Haarlem heeft gewerkt voor een korte tijd. Het was helemaal niet mijn intentie om kenmerken uit mijn eigen gedachten en ervaringen in het boek te stoppen, maar dat gebeurt onbewust toch wel.” Dorssen wil verder niet veel verklappen over het boek.

Dorssen krijgt zijn boek van de uitgever op vrijdag 21 juni. Hij heeft in totaal 350 exemplaren laten drukken. “Ik hou het eerst bij 350 exemplaren, aangezien ik nog niet veel naamsbekendheid heb”, zegt Dorssen. “Ik heb gelukkig al 75 mensen die mijn boek willen kopen, dus dat is een goede start. Ik probeer nu op de radio te komen bij Frits Spits voor meer naamsbekendheid. Ik hoop dat dit lukt, aangezien het daar eigenlijk allemaal begonnen is. Ik doe hard mijn best om te zorgen dat Frits zich mij herinnert en mij daardoor wil interviewen voor zijn show.”

Het boek zal te koop zijn bij uitgeverij Nobelman, Bol.com en mogelijk een aantal bibliotheken. Dorssen hoopt ook dat hij een aantal lokale boekhandels over kan halen om zijn boek in de schappen te leggen. Terwijl hij dit hoofdstuk van zijn leven nog niet eens afgesloten heeft, heeft hij al een nieuw hoofdstuk geopend. Hij is namelijk alweer bezig met zijn tweede boek. We gaan dus waarschijnlijk nog veel meer van Rob Dorssen horen in de toekomst.