ONMACHTIG ZUIDHORN MOET MEERDERE ERKENNEN IN VEV ‘67

ZUIDHORN – Afgelopen zaterdag speelde Zuidhorn thuis tegen VEV ’67. Wedstrijden tussen deze clubs worden doorgaans betiteld als een Westerkwartierderby, maar van een derbysfeer was afgelopen zaterdag geen sprake. Bij Zuidhorn zien ze bovendien wedstrijden tegen clubs als Grijpskerk en Aduard toch meer als een echte derby, met de daarbij behorende sentimenten. Dit neemt echter niet weg dat Zuidhorn-VEV ’67 een mooi affiche blijft. Een mooie wedstrijd werd het zaterdag echter niet. Met name de eerste helft kon de aanwezige toeschouwers niet bekoren. Er werd aan beide kanten zonder bezieling gespeeld, waarbij aangetekend moet worden dat VEV ’67 nog wel pogingen deed om de wedstrijd tot leven te brengen. Ook de tweede helft leverde geen hoogstaand voetbal op, maar bood door wat meer bezieling aan beide kanten, meer vertier en gevaar voor beide doelen op.

VEV ’67 zocht vooral via de flanken naar openingen en vond deze ook wel een aantal keren. De voorzetten ontbeerden daarbij de nodige precisie en de eindpass liet ook steeds te wensen over. Zuidhorn kwam eigenlijk niet eens toe aan een eindpass. Het middenveld van Zuidhorn gaf niet thuis en het spitsenduo Jaap Jacobs en Ruben Buursema werd vrij eenvoudig door de VEV-defensie in bedwang gehouden. Tekenend voor de aanvallende onmacht van Zuidhorn, was het feit dat er in de 1e helft geen enkel schot tussen de palen genoteerd kon worden. VEV’67 rook een paar keer aan een voorsprong. De grootste kans deed zich voor na ruim 35 minuten spelen. Rechterspits Jeffrey Visser bediende met een voorzet Jacob Tjoelker, die ongeveer van de strafschopstip een prima schot losliet. Zuidhorn-doelman Iddo Kooistra voorkwam met een uitstekende redding de openingsgoal. Enkele minuten later ontving Thijs Zwarteveen na een opzichtige overtreding nabij de middellijn, de eerste en naar later bleek ook de enige gele kaart van de wedstrijd. Toch kreeg Zuidhorn nog wel een grote kans in de 1e helft, toen Milan Stad oog in oog kwam met doelman Wellinghoff van VEV. Laatstgenoemde greep goed in en daardoor werd de ruststand 0-0. Het teleurstellende verloop van de wedstrijd was overigens voor een deel ook te danken aan de slechte gesteldheid van het harde en hobbelige veld. Naast het gebrek aan voldoende regenval, laat ook het onderhoud van de gemeente Westerkwartier duidelijk te wensen over. Dat geldt overigens voor meerdere sportparken in de gemeente.  Na rust kwam het duel, zoals gezegd wat meer tot leven, doordat bij beide ploegen met wat meer bezieling werd gespeeld. De wedstrijd werd daardoor ook als schouwspel leuker. Zuidhorn liet aanvallend meer zien en had na ruim 10 minuten spelen op voorsprong kunnen en misschien ook wel moeten komen. Ruben Buursema wachtte net even te lang om de vrijstaande Jaap Jacobs te bedienen, waardoor doelman Wellinghoff kans zag de bal te onderscheppen. Niet veel later moest Jacobs vanwege een knieblessure gewisseld worden. Hugo Koek kwam voor hem in het veld. Na deze wissel nam VEV het heft wat duidelijker in handen en werd de druk op de achterhoede van Zuidhorn groter. Het leidde tot een aantal scoringskansen, maar die waren vooralsnog niet aan de spelers van VEV besteed. Zo kon Robin Elderman niet voldoende richting aan een kopbal meegeven en raakte Jacob Tjoelker in kansrijke positie de bal niet goed genoeg. VEV-trainer Kees Pranger wisselde eerst Menco Oedzes voor routinier Alexander Goos en even later Mats Wolthuis voor onder-19 speler Colin Been. Het was voor de jongeling pas zijn 2e invalbeurt, maar ook één die hij niet snel zal vergeten. Met nog ongeveer een kwartier te spelen kreeg hij van ruime afstand de kans om uit te halen en dat deed hij met overtuiging. Buiten bereik van Iddo Kooistra verdween de bal in de kruising. Zuidhorn kwam bijna met een snel antwoord, maar Thijs Zwarteveen schoot in kansrijke positie naast. Doordat VEV een aantal mogelijkheden niet goed uitspeelde, mocht Zuidhorn blijven hopen op de overigens niet verdiende gelijkmaker. Buursema bereikte nog een keer de achterlijn en gaf voor op Zwarteveen, die de bal niet goed wist te raken en daarmee de kans op de gelijkmaker verprutste. De overwinning kwam daarmee terecht bij de ploeg, die daar de meeste aanspraak op mocht maken en dat was deze middag VEV ’67. Trainer Bob Pontjodikromo wees na afloop op de mogelijkheden, welke zijn team had laten liggen. Hij stelde in de eerste helft bewust voor een verdedigende tactiek te hebben gekozen en hoopte via uitbraken tot succes te komen. “In de tweede helft probeerden we meer naar voren te voetballen, maar het slechte veld werkte niet echt mee in die opzet. We probeerden via lange ballen stiekem de 1-0 te maken, maar dat deed VEV op enig moment en dat bleek voldoende voor de overwinning”. Zijn collega Kees Pranger sprak van een terechte overwinning: “Wij wilden voetballen en zij wilden vooral de nul houden. Wij kregen de betere kansen, maar we kwamen opnieuw moeilijk tot scoren. Gelukkig bekroonde jeugdspeler Colin Been zijn invalbeurt met een fraaie en ook winnende goal. De competitie in onze klasse kent een heel grillig verloop. Wij bekijken het van week tot week. We wilden ons na de zeperd tegen Marum revancheren en door de overwinning voelt dat nu ook wel zo. Als we dit seizoen nog wat willen bereiken zullen we wel meer moet creëren en meer moet scoren”.

Man van de wedstrijd: Colin Been

Opstelling Zuidhorn: I. Kooistra, G. Kooistra, de Koe, Cruiming, Schuiling, Zwarteveen, Smit, Stad, Scholtens (R. Kooistra), Jacobs (Koek), Buursema