Onverdiende thuisnederlaag voor vv Buitenpost

BUITENPOST – In de laatste wedstrijd voor de winterstop mocht Buitenpost proberen om medekoploper Eemdijk één of drie punten afhandig te maken. Eemdijk, dat gerekend mag worden tot het voetbalbolwerk Bunschoten-Spakenburg, verzamelde tot zaterdag maar liefst 27 punten en dat steekt nogal schril af tegen het door Buitenpost behaalde aantal van vijf punten. Het werd op sportpark ’de Swadde’ beslist geen wedstrijd van David tegen Goliath, want er was tijdens grote delen van het duel nauwelijks sprake van krachtsverschil. Het was zelfs Buitenpost dat de meeste doelrijpe kansen creëerde, maar in het voetbal tellen slechts de kansen die ook daadwerkelijk benut worden. De bezoekers deden dat één keer meer dan Buitenpost, dat daarmee tegen een zure en zeker niet verdiende nederlaag aanliep. Daar komt nog bij dat de directe concurrenten voor de onderste plaats wel punten pakten en Buitenpost de rode lantaarn nog steviger in handen kreeg. Om de schemering, die zo kort voor Kerst al vroeg invalt, voor te blijven, werd door de scheidsrechter van dienst, dhr. P. Henshuijs, al om 14.00 uur voor het begin van de wedstrijd gefloten. Buitenpost begon goed aan de wedstrijd en toonde geen enkele angst voor de Eemdijkers. Al in de vierde minuut viel het eerste doelpunt te noteren en dat was meteen een curieuze. Buitenpost kreeg op de eigen helft een vrije trap te nemen en daarvoor meldde Mark Huizinga zich. Huizinga zag dat de doelman van Eemdijk te ver voor de doellijn stond en besloot de bal in één keer op de vijandelijke goal te schieten. De doelman van Eemdijk werd hier compleet door verrast. Hij raakte de bal nog wel, maar kon niet verhinderen dat deze het doel binnen zeilde. Gesteund door deze vroege voorsprong bleef Buitenpost de aanval zoeken, waarbij met name Rolf Dijk van zich deed spreken. Dijk brak enkele keren behendig over de rechterflank door en leverde gevaarlijke voorzetten af, waarbij tekens net geen medespeler werd bereikt. Ook in het verdere verloop van de wedstrijd bleef Dijk met prima acties de aandacht trekken en was hij met afstand de gevaarlijkste aanvaller aan de kant van Buitenpost. Na ruim een kwartier spelen maakte Eemdijk de vroege achterstand ongedaan. Scheidsrechter Henshuijs wees na een verdedigende actie van laatste man Huisman de Jong, gedecideerd naar de stip. Volgens velen werd de strafschop ten onrechte gegeven, aangezien Huisman de Jong eerst de bal speelde en de speler van Eemdijk daarna door die actie ten val kwam. De scheidsrechter bleef uiteraard bij zijn beslissing en toonde Huisman de Jong ook nog de eerste gele kaart van de wedstrijd. Doelman Kevin van der Meulen kreeg nog wel een hand tegen de ingeschoten bal, maar kon niet voorkomen dat spits Bas Buimer van Eemdijk de 1-1 op het bord zette. In de fase die volgde pakte Eemdijk wat meer het initiatief, maar bleef ook Buitenpost vooral via de soms ongrijpbare Dijk gevaarlijk. Bij Eemdijk wisten de spelers elkaar wat gemakkelijker te vinden, terwijl Buitenpost vaak moeite had om de bal in de ploeg te houden. Rond de 38e minuut kwam Buitenpost enigszins verrassend opnieuw op voorsprong. Captain Berend Jan Schootstra verzond een splijtende pass van achteruit op Rolf Dijk, die daar prima op anticipeerde. Dijk ontdeed zich van een tegenstander, snelde het strafschopgebied binnen en schoof de bal langs de doelman van Eemdijk. In het restant van de eerste helft werd Eemdijk nog enkele keren gevaarlijk, maar de verdediging van Buitenpost greep telkens goed in. Op slag van rust mocht Huisman de Jong namens Buitenpost nog een vrij trap nemen. De indraaiende bal werd net niet goed geraakt door Rolf Dijk en rolde daardoor over de achterlijn. De rust brak aan met een 2-1 voorsprong voor Buitenpost.

Kranig verweer tegen de koploper Eemdijk

Buitenpost begon goed aan de tweede helft en trok daarbij meteen weer ten aanval. Een voorzet vanaf links kon daarbij door Joran Olijve net niet worden ingekopt. De bal schampte het hoofd van de middenvelder. Even later kon Danny Boersma net geen goed vervolg geven aan één van de befaamde vrije trappen van Huisman de Jong. Eemdijk kon aanvankelijk nauwelijks gevaarlijk meer worden. Na acht minuten spelen in de tweede helft moest de aangeslagen captain Berend-Jan Schootstra zich laten vervangen door Ricky Weening. Eén minuut later stond het bijna 3-1 na een prima aanval. Via Rudmer Loonstra en Willem de Boer belandde de bal bij Joran Olijve, die prima uithaalde, maar de bal op de lat zag eindigen. De rebound werd vanuit buitenspelpositie door Loonstra ruim overgeschoten. Een eventuele goal zou dus zijn afgekeurd. Met nog een half uur te spelen kwam Buitenpost met een man meer te staan. Dijk anticipeerde opnieuw uitstekend op een lange bal van achteruit en leek alleen op het vijandelijke doel af te kunnen stormen. De laatste man van Eemdijk trok echter aan de noodrem, wat hem een terechte rode kaart opleverde. Daar waar de 3-1 in de lucht hing, viel er vervolgens aan de andere kant een doelpunt. Een uithaal van spits Buimer werd door een verdediger licht getoucheerd en verdween daardoor onbereikbaar voor Kevin van der Meulen in de lange hoek. Buitenpost was door deze tegenvaller even van slag en het leek alsof juist Eemdijk met een man meer speelde. Maar Buitenpost herpakte zich en probeerde er in het laatst kwartier toch nog een overwinning uit te slepen. Trainer Jasper Bouma bracht daarvoor Folkert van Dongera in het veld voor Willem de Boer. Van Dongera maakte hiermee zijn eerste speelminuten na langdurig blessureleed (kruisbandletsel). Rudmer Loonstra miste vervolgens een levensgrote kans om zijn ploeg op de zo verdiende voorsprong te zetten. Loonstra zag kans om een prima voorzet vanaf rechts van dichtbij op in plaats van in het doel te werken. Vervolgens sloeg het noodlot toe voor Buitenpost. Eemdijk spits Buimer kwam in botsing met de uit zijn doel stormende sluitpost Van der Meulen. De scheidsrechter zag er een strafschop in en deze keer viel daar weinig op af te dingen. Het leverde Van der Meulen bovendien een rode kaart op, waarbij de scheidsrechters een nieuwe spelregel niet goed hanteerde. Bij een strafschop tegen mag tegenwoordig namelijk geen dubbele sanctie volgen. De veldverwijzing van zijn doelman noopte trainer Bouma tot een volgende wissel. Reserve doelman Hessel Huisman werd geprepareerd voor een invalbeurt en Halbe Elsinga werd daarvoor naar de kant gehaald. ‘Slachtoffer’ Buimer schoot de strafschop feilloos binnen en voltooide daarmee een hattrick. Met de moed der wanhoop probeerde Buitenpost de gelijkmaker nog te forceren, maar zover liet Eemdijk het niet komen. Het gaat wat te ver om van een gestolen overwinning te spreken, maar Eemdijk had deze middag wel het geluk van een koploper. Buitenpost had simpelweg meer verdiend.

“Als er sprake is van een gifbeker, dan hebben wij deze nu volgens mij wel helemaal leeggedronken”, sprak Buitenpost-trainer Bouma na afloop. “We hadden een goed strijdplan en hebben de koploper prima weerstand geboden. Na een snelle goal kregen we onterecht een strafschop tegen. We komen met een prima goal opnieuw op voorsprong. Nadat we tegen tien man kwamen te staan, kantelt de wedstrijd helaas en wordt het 2-2. Rudmer Loonstra miste daarna dé kans op 3-2 en het is heel zuur dat het dan uiteindelijk nog helemaal fout gaat met rood voor Kevin en een strafschop tegen”.

Man van de wedstrijd: Rolf Dijk

Opstelling Buitenpost: Van der Meulen, De Vries, De Jong, Boersma, Huizinga, Schootstra (Van Dongera), Olijve, Elsinga (Huisman), De Boer (Weening), Dijk, Loonstra.