Opende met speels gemak langs Harkema Opeinde

facebook

OPENDE – Koploper Opende ontving afgelopen zaterdag op eigen terrein Harkema Opeinde. Opende trof daarmee een tegenstander, waarvan op basis van strijd en passie de nodige tegenstand verwacht mocht worden. Die verwachting werd niet ingelost. Vooral in de eerste helft was het verzet van de ‘Harrekieten’ nogal ondermaats. Dat moet overigens ook als de verdienste van Opende gezien worden. De thuisploeg speelde gedreven, benutte goed de ruimtes en kende geen zwakke plekken. Met een 3-0 tussenstand leek de wedstrijd al na één helft beslist. Harkema Opeinde bood in de tweede helft wel wat meer verzet, terwijl Opende het niveau van de eerste helft niet vasthield. In de slotminuut viel er aan de kant van Opende toch nog een vierde goal.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte, ter nagedachtenis aan het eerder in de week overleden erelid mevr. Minie van der Velde-Pot. Nadat de rechterspits van Harkema Opeinde in de 2e minuut voorlangs het Opender doel schoot, nam Opende nadrukkelijk het heft in handen. Harkema Opeinde verstopte zich overigens geenszins, maar had in aanvallend opzicht weinig in de melk te brokkelen. Zoals gezegd speelde Opende gedreven en al na een kwartier leverde dat de eerste goal op. Daan Vlastuin schampte na een corner vanaf rechts de bal met het hoofd, waarna deze net voorbij de tweede paal een prooi werd voor Siemon Kuperus. De aanvoerder schoot de bal vervolgens onberispelijk binnen. Ruim twee minuten later volgde er bijna een kopie van de openingstreffer. Uit opnieuw een hoekschop vanaf de rechterkant, schampte Vlastuin weer de bal met het hoofd en deze kwam weer terecht bij Kuperus. De hoek was te lastig om zelf te scoren, waarna hij de op enkele meters voor de doellijn staande Niels de Jong bediende. De Jong had vervolgens weinig moeite om de 2-0 aan te tekenen. Harkema Opeinde stichtte hierna twee keer enig gevaar in het Opender doelgebied. Het leidde tot een schot dat naast ging en een prima verdedigende actie van de solide ogende Peender verdediging. Na 25 minuten kwam Opende via een fraai opgezette aanval op een comfortabele voorsprong van 3-0 te staan. Rechtsachter Richard Borger kwam over rechts mee op, kreeg de bal mee en leverde een bewuste en perfecte voorzet af, welke bij de tweede paal werd binnengekopt door Arnold Oosterbaan. Het leek de opmaat te worden naar een monsterscore, maar Opende bleek ook kansen te kunnen missen. Zo verrichtte de doelman van Harkema Opeinde een moeizame redding op een prima schot van Vlastuin in de verre hoek. Kort voor rust leek Harkema Opeinde nog een keer gevaarlijk door te komen, maar met een prima ingreep haalde de sterk spelende Borger de angel uit de aanval.

Voor de tweede helft was het de vraag of Opende door zou drukken en nog ruimer afstand zou nemen of dat Harkema Opeinde wellicht tot nog enigszins terug in de wedstrijd kon komen. Het werd geen van beide. Harkema Opeinde mocht in de beginfase van de tweede helft tot drie keer toe een hoekschop nemen, maar wist daaruit geen enkel gevaar of kansen te creëren. Opende meldde zich minder vaak voor het vijandige doel, maar als het dat wel deed was dat vrijwel altijd ook wel weer gevaarlijk. Opende verstaat de kunst om vanaf eigen helft snel om te schakelen en gebruik te maken van de snelheid van de aanvallende buitenspelers. Doordat de eindpass wat haperde bleven meer treffers aanvankelijk uit. Jarno Westerhof was er enkele keren dichtbij en ook Vlastuin zag een goed ingeschoten bal gekeerd worden. Naarmate de tijd vorderde werd duidelijk dat Opende deze middag niets meer te vrezen zou hebben van Harkema Opeinde. Dit was voor trainer Albert Wijbenga aanleiding een paar spelers met pijntjes te wisselen voor verse krachten. De wedstrijd leek dood te bloeden, maar Jarno Westerhof trakteerde het publiek met een fraaie goal toch nog op een toegift. Op de rand van de zestien kapte hij een tegenstander uit en met een droge knal in de benedenhoek liet hij de doelman van Harkema Opeinde kansloos. Op de 4-0 zege viel helemaal niets af te dingen.

Albert Wijbenga, wiens hand duidelijk zichtbaar is in de wijze waarop zijn ploeg vooral als team opereert en presteert, had niet echt een verklaring voor de wat mindere tweede helft van zijn team. “We wilden na rust zo snel mogelijk een 4e goal maken om daarmee de wedstrijd definitief te beslissen. Die kwam er niet snel, maar we konden de voorsprong vrij gemakkelijk consolideren. We staan er goed voor, maar we hebben nog niets. Dit houd ik mijn spelers ook steeds voor. We zullen er elke wedstrijd moeten staan en waken voor gemakzucht. Mijn spelers begrijpen dat en ik heb er alle vertrouwen in dat we die fout niet gaan maken. We gaan voor het kampioenschap”.

Man van de wedstrijd: Richard Borger

Opstelling Opende: Alma, Borger, Eringa, Karst, X. Postma (Willemsen), Kuperus, C. Westerhof (M. Postma), Oosterbaan, J. Westerhof, de Jong (Alssema), Vlastuin.