OPENDE OVERTUIGEND NAAR DE VOLGENDE BEKERRONDE

||||||||||||||||||
|||||||||||||||||| Foto: ||||||||||||||||||

OPENDE –  Afgelopen zaterdag ontving Opende op het eigen sportpark ‘Olde Wierden’ in de knock-outfase van de bekercompetitie derdeklasser Omlandia uit Ten Boer. Daar waar Opende zonder puntverlies de ranglijst van de 4e klasse B mede aanvoert, staat de ploeg uit Ten Boer met slechts drie punten in de degradatiezone van de 3e klasse C. De wedstrijd vormde op voorhand voor Opende een soort graadmeter voor de ambities om naar de 3e klasse te promoveren. In de eerste helft was er sprake van weinig krachtsverschil met een 1-1 ruststand tot gevolg. Na rust ging Opende erop en erover en plaatste het zich via een 5-1 overwinning overtuigend voor de volgende bekerronde.

Bij Opende werd de rechtsbackpositie ingevuld door Wijnand Willemsen, die daarmee de positie innam, waar doorgaans Erwin Henstra speelt. Henstra raakte een week eerder in de thuiswedstrijd tegen FC Birdaard zwaar geblesseerd aan een enkel en scheenbeen en lijkt dit seizoen niet meer in actie te kunnen komen. Onder de lat kreeg de (voorlopige?) tweede doelman Martin Alma van trainer Albert Wijbenga de kans om zich te bewijzen. Voor de rest trad Opende op volle oorlogssterkte aan, hetgeen niet gold voor tegenstander Omlandia, dat naar eigen zeggen meer dan een handvol vaste basisspelers miste wegens blessures en vakantie. Het elftal van Omlandia, dat wel aan de aftrap kon verschijnen had in de eerste helft weinig te duchten van Opende, dat niet scherp aan de wedstrijd begon. Daar waar Opende niet of nauwelijks gevaarlijk werd, miste Omlandia in het eerste kwartier twee kansen om op voorsprong te komen. Halverwege de eerste helft was het vanuit een hoekschop wel raak, toen een vrijstaande speler bij de tweede paal een opstuitende bal in de kruising kopte. Het speelbeeld veranderde na de 0-1 aanvankelijk niet of nauwelijks, maar toch kwam Opende vrij onverwachts langszij. Centrumspits Daan Vlastuin werd in de zestien aangespeeld en schoot na een prima aanname vanuit de draai de bal achter de kansloze Omlandia-doelman in de verre hoek. Na dit doelpunt kreeg Opende iets meer grip op het duel en kreeg Vlastuin een kans op een tweede goal. Hij schot van dichtbij de bal echter een meter naast het doel. Kort voor rust kwam Omlandia bijna opnieuw op voorsprong. Een schot op doel werd onderweg door een verdediger van Opende nog aangeraakt, waardoor de bal net langs de voor Opende goede kant van de paal over de achterlijn tot corner werd verwerkt.  Zoals gezegd brak de rust met de gelijke stand van 1-1 aan en beloofde het een spannende tweede helft te worden. Opende kwam echter beduidend beter uit de kleedkamer dan Omlandia. Opende speelde met tempo en zocht veel sneller de ruimte, welke achter de verdediging van Omlandia lag, waardoor de pijlsnelle spitsen van Opende gevaarlijk konden worden. Jarno Westerhof haalde als eerste de achterlijn, maar zijn voorzet kon worden weggewerkt. Na ruim een kwartier spelen stuurde Christiaan van Doezum met een prima pass de snelle Niels de Jong op rechts weg. De voorzet van De Jong werd door Siemon Kuperus gemist, maar bij de tweede paal dook ook nog Jarno Westerhof op en die schoot wel raak. Zijn broer ging korte tijd later ook op avontuur, maar hij liep zich vast. Over en weer ontstonden er vervolgens wat irritaties en aan de kant van Opende leidde dat tot gele kaarten voor Jarno Westerhof en Xander Postma. De maker van de eerste goal Daan Vlastuin werd met nog 25 minuten te spelen vervangen door Edwin Elzinga, die korte tijd later al tegen een gele kaart aanliep. In de 74e minuut werd Niels de Jong opnieuw gelanceerd, maar zijn voorzet kwam niet goed aan bij een medespeler. Bij zijn volgende actie werd De Jong neergelegd, wat een speler van Omlandia op een gele kaart kwam te staan. Opende bleef met prima combinatiespel de aanval zoeken en korte tijd later werd Jarno Westerhof bij een dreigende doorbraak binnen de zestien in de heupzwaai genomen en wees de scheidsrechter naar de stip. Westerhof voltrok zelf met een snoeiharde uithaal het vonnis. De 3-1 betekende zo goed als zeker de beslissing in de wedstrijd. De doelpuntenhonger van Opende was echter nog niet gestild en vijf minuten later voltooide Jarno Westerhof een zuivere hattrick. Op volle snelheid schoot hij vanaf rechts de bal opnieuw snoeihard langs de doelman van Omlandia. In de extra tijd mocht Opende nog een hoekschop nemen, welke door Edwin Elzinga richting de penaltystip werd geschoten. De kort daarvoor ingevallen Roan Alssema schoot de bal vanuit een halve draai met veel precisie in de linkerbovenhoek. Op basis van de tweede helft verdiende Opende het volkomen om naar de volgende ronde in het bekertoernooi te gaan. De beker uiteindelijk winnen lijkt een utopie, maar een aansprekende tegenstander in hopelijk weer een wedstrijd in eigen huis is wel een reële optie. Trainer Albert Wijbenga zal de focus zonder twijfel eerst weer op de volgende competitiewedstrijd leggen. Opende is onder zijn leiding aan een prima serie bezig en dat wil hij ongetwijfeld zo lang mogelijk volhouden. Hij toonde zich na afloop zowel kritisch als lovend over zijn ploeg: “De eerste helft was niet goed. We liepen te veel terug en dekten ook niet goed door. In de tweede helft speelden we scherper en meer naar voren. We konden daarbij onze snelheid voorin uitbuiten, met een ruime overwinning tot gevolg”.

Man van de wedstrijd: Stefan Karst

Opstelling vv Opende: Alma, Willemsen, Eringa, Karst, Postma, van Doezum, J. Westerhof, Kuperus, C. Westerhof, de Jong (Alssema), Vlastuin (Elzinga)