Opende zet inhaalwedstrijd tegen Oostergo om in winst

|
| Foto: |

OPENDE – Aangezien Opende al werd uitgeschakeld voor de beker, werd er voor afgelopen zaterdag één van de nog twee te spelen inhaalwedstrijden gepland. Opende ontving daarvoor in eigen huis Oostergo. Op dinsdagavond 16 november volgt de tweede inhaalwedstrijd. Opnieuw op eigen terrein wordt er dan tegen kampioenskandidaat SC Kootstertille gespeeld. Om zicht te blijven houden op de bovenste plaatsen van de ranglijst in de 4e klasse B kon Opende zich tegen Oostergo geen puntverlies veroorloven. Dat gebeurde ook niet. Opende speelde een matige eerste helft en kwam pas in het laatste half uur van de wedstrijd enigszins op stoom. Het werd uiteindelijk toch nog een gemakkelijke 4-0 overwinning tegen een weinig imponerende tegenstander.

Trainer Wierd Kuipers miste wegens blessures een handvol spelers, waarbij vooral het ontbreken van zijn aanvoerder en centrale middenvelder Siemon Kuperus een aderlating betekende. Om de reservebank voldoende te kunnen vullen, werd noodgedwongen een beroep gedaan op de inmiddels 42-jarige Hendrik de Zwart, die jaren geleden afscheid nam als selectiespeler om zich vervolgens te kunnen richten op het lopen van marathons. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter R. Paulusma uit Bant, zocht Opende meteen de aanval. De eerste doelpoging kwam in de eerste minuut van de voet van Jarno Westerhof, maar zijn schot vanuit de punt van de zestien zeilde voorlangs. Oostergo zakte nadrukkelijk in en liet het balbezit vooral aan Opende, dat slordig aan de bal was en moeite had om openingen in de defensie van de tegenstander te vinden of te creëren. Het meeste gevaar kwam van Jarno Westerhof, die een aantal keren op snelheid langs zijn tegenstander ging en daarbij tot goede voorzetten kwam.

In de zestiende minuut kwam één van die voorzetten terecht bij de geheel vrijstaande Daan Vlastuin, die de levensgrote kans van dichtbij niet in een doelpunt wist om te zetten. Vlastuin zag namelijk kans om de bal langs de verkeerde kant van de paal te schieten. Vier minuten later scoorde Vlastuin alsnog het openingsdoelpunt. Na een splijtende pass van opnieuw Jarno Westerhof, had Vlastuin vrije doorgang richting het vijandelijke doel en deze keer plaatste hij de bal in de lange hoek. Ook met de voorsprong op zak bleef het spel van Opende slordig. De hele en halve kansen, welke de thuisploeg desondanks kreeg, werden niet benut. In de laatste minuten voor het rustsignaal liet Oostergo zich wat meer op de helft van Opende zien, maar aanvallend konden de gasten geen moment een vuist maken. De rust brak aan dan ook aan met een magere 1-0 voorsprong voor Opende.

Het was duidelijk dat Wierd Kuipers zijn mannen in de rust had gewezen op het belang van het maken van de tweede goal om zo Oostergo de hoop op de gelijkmaker te ontnemen. Opende liet wat energieker spel zien en ook het tempo ging wat omhoog. Een combinatie tussen Vlastuin en Corwin Westerhof mondde uit in een kans voor laatstgenoemde, maar de doelman van Oostergo greep goed in en voorkwam daarmee een grotere achterstand. Oostergo bleef in de wedstrijd en ging ook wat meer op zoek naar de gelijkmaker. Opende kreeg daardoor in aanvallend opzicht meer ruimte en daarvan profiteerde Jarno Westerhof op aangeven van Henk Veenstra. De meest gevaarlijke man aan de kant van Opende trof van afstand met een fraai schot de roos. Het doelpunt had nog geen bevrijdende uitwerking op Opende. Oostergo legde zich bovendien nog niet bij de dreigende nederlaag neer. Uiteindelijk zorgden twee invallers aan de kant van Opende ervoor dat de wedstrijd definitief in het slot ging. Nadat eerder in de wedstrijd Jacob Elzinga in het veld kwam voor Erwin Henstra, paste Wierd Kuipers met nog twintig minuten op de klok een dubbele wissel toe. Arnold Oosterbaan en Henk Veenstra verlieten het veld en voor hen kwamen Rik Westra en eerdergenoemde Hendrik de Zwart binnen de lijnen. Nadat De Zwart kort daarop dichtbij een doelpunt was, schoot Westra van dichtbij hard de 3-0 binnen. Het betekende de genadeslag voor Oostergo. Vervolgens luisterde De Zwart zijn rentree alsnog op met een doelpunt. Wijnand Willemsen gaf de bal breed op De Zwart en deze bleek het scoren nog niet te zijn verleerd. Met zijn 42 jaar zou hij best eens de oudste doelpuntenmaker ooit van de ‘Peender’ hoofdmacht kunnen zijn. Westra en De Zwart waren gezamenlijk ook nog dichtbij de 5-0, maar de bal werd net niet door hen binnengegleden.

Opende mag zich nu gaan opmaken voor de clash tegen SC Kootstertille, dat van een ander kaliber is dan Oostergo. Met een zege mag Opende weer wat naar boven gaan kijken. Een nederlaag gaat inhouden dat voor Opende de top-drie wat uit het zicht raakt. Trainer-coach Wierd Kuipers vond zijn ploeg een groot deel van de wedstrijd tegen Oostergo maar matig spelen. Hij oordeelde verder als volgt: “We speelden slordig en mogen blij zijn dat de tegenstander daar maar weinig mee deed. Pas na de 2-0 viel bij ons de druk wat weg en profiteerden we van de ruimte welke er vervolgens ontstond. Daarvoor ontbrak vooral de afwisseling in ons spel. Maar wat telt zijn de drie punten, want daar ben ik uiteraard blij mee”.

Man van de wedstrijd: Jarno Westerhof.