Organisatie blikt terug op een succesvolle 74e editie van de Reitdiepzwemtochten

|||
||| Foto: |||
voorpagina groningen

GARNWERD – Op zondag 28 augustus vond de 74 editie van de Reitdiepzwemtochten plaats. De organisatie kijkt terug op een bijzonder succesvolle editie. ‘Nadat de zwemtochten 2 jaar niet konden plaatsvinden, is het extra bijzonder om het weer te mogen organiseren’, aldus organisator Pieter van Dijk.

Opvallend was het lage aantal deelnemers in de leeftijdsgroep tot 16 jaar. 6 meisjes en 1 jongen namen deel aan de zwemtochten van 500 meter. ‘We hopen in de toekomst meer jeugd te kunnen enthousiasmeren voor de zwemtochten. We zijn nog aan het brainstormen over ideeën’, aldus van Dijk. Gelukkig wisten de andere categorieën meer deelnemers te trekken; maar liefst 42 dames en 21 heren namen deel aan de wedstrijd en/of recreatietocht van 1000 kilometer. De watertemperatuur was rond de 22 graden en de weersomstandigheden bleken ondanks de stevige noordenwind uitstekend. Er kwam weer een flink aantal toeschouwers op het zwemspektakel af.

‘Een aantal weken voor de zwemtocht zijn we al druk bezig met de voorbereidingen, zoals het regelen van het wateronderzoek. De kwaliteit van het zwemwater bleek volgens het Waterschap goed. ‘Een hele opluchting’, aldus van Dijk. Tijdens de prijsuitreikingen waren er enkel blije gezichten. Iedereen kreeg een medaille ter herinnering mee naar huis. De winnaars ontvingen echter een beker. In de categorie meisjes 500 meter won Marjolie Spelde uit Wildervank met een tijd van 8.36 minuten. Tweede werd Iris Sikkens uit Sappemeer. De derde plek was voor Romy Stoffels uit Delfzijl. Edwin Bulten uit Delfzijl zette in de categorie jongens 500 meter een tijd van 8.55 minuten neer. In de categorie dames 1000 meter, was het behoorlijk spannend. Uiteindelijk behaalde Ilona Venema uit Vries de eerste plek met 13.33 minuten. Kiki Bootsman uit Delfzijl wist een tweede plek te behalen. De derde plek was voor Cynthia van Beusekom uit Den Horn. Extra bijzonder was dat Beusekom voor de 20ste keer deelnam aan de zwemtocht. Zij won diverse keren de eerste prijs. In de categorie heren 1000 meter behaalde Gustav van de Berg uit Groningen op overtuigende wijze de eerste plek met een tijd van 14.23 minuten. De tweede plek was voor Jarno Rietema uit Oudeschip. Een derde plek werd behaald door Desmond Drijfhout uit Oldekerk. Toeschouwers hoefden zich overigens niet te vervelen, behalve het aanmoedigen van de zwemmers kon er naar muziek van de Eendracht uit Ezinge geluisterd worden. Een aantal vrijwilligers uit Garnwerd en omgeving zorgden voor maar liefst 6 volgbootjes, zodat de zwemmers onder goede begeleiding de tocht konden zwemmen. ‘Tussen de wedstrijden door werd de wachtende schepen langs Garnwerd toegestaan hun vaartocht te vervolgen. De PW18 en de PW20 van de Provinciale Waterstaat waren aanwezig om de recreatievaart op te vangen.’ Al met al een succesvolle 74e editie voor Garnwerd. De organisatie kijkt uit naar de jubileumeditie van volgend jaar.’