Piet’s Big City week 44 ”15

De voetbalcommentator op de radio bij de wedstrijd FC Groningen versus Willem 2: ‘’De speler Van der Kruis van de Tilburgers heeft het minste haar van allemaal.’’ Kan het erger? Over relevantie gesproken. Mensen die denken dat ze humor hebben en hen dat nou juist ontbeert zijn de ergste. Ik herinner me nog de loting voor de Europa League waar een verslaggever vanaf het moment dat ik de ruimte binnen kwam probeerde leuk te zijn en dat nou juist net niet was. Twee gevallen waarbij mijn langzaam opgebouwde assertiviteit weer eens ingeschakeld diende te worden. In het eerste geval heb ik ogenblikkelijk de radio uitgezet en mezelf beloofd nooit meer naar deze tenenkrommende commentator te luisteren en bij het tweede was opstappen de enige juiste keuze. Het gaf me een heerlijk gevoel. Vroeger was alles beter is een enorme dooddoener, maar heel soms heb ik nog wel eens het idee dat er een kern van waarheid in huist. Wie de voetbalcommentator en de verslaggever zijn is irrelevant, misschien is hij wel dezelfde, maar de uitspraak van dat er een aan- en uitknop aan het toestel zit is wat mij betreft bij deze persoon een immense opluchting. Collega Derksen zal het in zijn geheel niet met mijn uitleg eens zijn. In een grijs verleden schreef ik eens een kritisch stukje over een collega-journalist waarbij iedereen tussen de regels door kon lezen over wie het ging. Het was niet een echt aardige collega en zodoende leverde de column nogal wat positieve reacties op. Ook Johan vond het oké, op een aspect na en dat was dat ik de desbetreffende persoon geen naam had gegeven. Volgens Derksen dien je altijd man en paard te noemen, ook in het geval dat bijkans iedereen wel weet om wie het gaat. Met alle respect voor Johan, ik doe het ook deze keer maar niet. Ik wil niemand beschadigen, ook al verdient hij het wel. Hoe vast moet je als commentator zitten als je vanuit het niets gaat roepen dat de voetballer Van der Kruis de meest kale speler op het veld is? Heel vast volgens mij. Ik zat op dat moment in de auto op weg naar een presentatie in Bedum. Normaal had ik in het stadion gezeten en het geneuzel op de radio niet hoeven aanhoren. Nu dus wel en ondanks mijn interesse in het reilen en zeilen van mijn club heb ik de autoradio uitgezet. Pas in de pauze heb ik gekeken hoe de wedstrijd was afgelopen en tot mijn volle tevredenheid geconstateerd dat de FC met 2-1 had gewonnen en dat Danny Hoesen vlak voor tijd de winnende goal scoorde. Of zoals de voetbalcommentator misschien wel door de microfoon heeft gebruld dat de mooiste voetballer op het veld de beslissende heeft gemaakt. Het zou kunnen, maar godzijdank moest ik presenteren en hoefde dus niet naar de man te luisteren. Ik gun het Danny trouwens als geen ander. Top voor hem!