Pijnlijke nederlagen voor Opende en Niekerk; Surhuisterveen wint weer eens

Voetbaloverzicht

STREEK – Buitenpost keerde met een driepunter terug uit Swifterbant, waar tegen het sterke Swift een 0-1 overwinning uit het vuur werd gesleept. De overwinning was volgens trainer-coach Willem Brouwer vooral te danken aan de geweldige teamspirit welke aan de dag werd gelegd. De tegenstander voetbalde wat beter, maar de Buitenpost-verdediging wist van geen wijken. De ploeg van Brouwer kreeg enkele goede kansen en uit één daarvan was Max Huiskamp trefzeker, nadat hij de bal in de loop meekreeg van aanspeelpunt Rob Schokker. Komende zaterdag verdedigt Buitenpost tegen HZVV de huidige zesde plaats op de ranglijst.

’t Fean ’58 handhaafde zich knap in de top van de ranglijst door de uitwedstrijd tegen het sterk geachte FC Wolvega met 0-2 te winnen. Wibo van der Werff zorgde via een uithaal vanaf 25 meter voor de 0-1 voorsprong bij rust. In de tweede helft werd ’t Fean ver teruggedrongen, maar mede dankzij een aantal prima reddingen van doelman Hessel Huisman werd de nul gehouden. Een kwartier voor tijd stuurde René Mellema invaller Erwin Tabak de diepte in en deze schoot vanuit een moeilijke hoek de 0-2 binnen. ’t Fean staat nu op de derde plaats, met slechts één punt achterstand op de beide koplopers.

Zuidhorn kwam in de uitwedstrijd tegen Hardegarijp in de eerste helft een 0-2 voorsprong. Vroeg in de wedstrijd opende Thijs Zwarteveen de score. Ook de thuisclub kreeg kansen om te scoren, maar het was Jos Schultinga die na een klein half uur spelen de voorsprong van Zuidhorn verdubbelde. In de tweede helft kreeg Zuidhorn kansen op meer goals, maar het net werd niet nogmaals gevonden. Dat deed Hardegarijp wel twee keer, waardoor beide ploegen zich met een punt tevreden moest stellen. De tevredenheid daarover was bij Zuidhorn duidelijk minder groot dan bij Hardegarijp.

Fc. Grootegast moest het thuis opnemen tegen koploper Leovardia, dat in de huidige competitie nog geen punt heeft laten liggen. In de eerste helft wisten de Grootegasters de schade te beperken tot een 0-1 achterstand. In de tweede helft liep Leovardia met speels gemak uit tot 0-6. Komende zaterdag gaat de ploeg van Johannes Veenema op bezoek bij hekkensluiter Rottevalle. Op voorhand een wedstrijd, waarbij wel op een positief resultaat gehoopt mag worden.

De streekderby tussen Grijpskerk en Aduard2000 werdafgelast.

Opende ging op eigen veld uiterst teleurstellend met de cijfers 1-4 onderuit tegen VIOD Driesum. Opende domineerde het eerste half uur van de wedstrijd, maar liet daarin drie grote kansen onbenut. De eerste kans voor de bezoekers werd wel in een doelpunt omgezet. Na de 0-1 achterstand bij rust, probeerde Opende meer diepte in haar spel te krijgen, maar het was opnieuw VIOD dat vanuit de omschakeling scoorde. Met aanvallende wissels, werd vervolgens nog meer risico genomen, maar dat pakte niet goed uit. VIOD liep uit naar 0-4, alvorens Jarno Westerhof kort voor tijd de spreekwoordelijke eer wist te redden.

GSVV verloor ook haar achtste competitiewedstrijd. In en tegen Harkema Opeinde werd het een 4-0 nederlaag. Een ommekeer om het gat met de ploegen rond de degradatiestreep te overbruggen, lijkt momenteel ver weg. Toch zijn er in het voetbal wel gekkere dingen gebeurd en heeft GSVV dus nog altijd iets om zich aan vast te houden.

Niekerk liet zich op eigen veld lelijk verassen door Poolster uit Spijk en verloor met 1-2. Poolster zakte ver in en probeerde met agressief verdedigen het aanvalsspel van Niekerk te ontregelen. Nadat Poolster de leiding had genomen kreeg Niekerk via een strafschop een uitgelezen mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. De strafschop werd echter gemist, waarna Erwin Zwier toch nog in de eerste helft koppend gelijk maakte. Ook na rust kreeg Niekerk voldoende mogelijkheden, maar het was wederom Poolster dat scoorde. De nederlaag betekent een flinke domper voor de titelaspiraties van Niekerk. Komende zaterdag kunnen deze aspiraties nieuw leven ingeblazen worden, want dan komt de huidige koploper Middelstum op bezoek.

OKVC had een vrije speeldag.

Zie voor een verslag van de wedstrijd De Lauwers – ASC ’75 elders in deze krant.

Surhuisterveen stond eindelijk weer eens aan de goede kant van de score. In Twijzelerheide werd er met 3-5 van VVT gewonnen. Bij rust stond het 0-3 voor Surhuisterveen. Na rust liep Surhuisterveen uit naar 0-5. Na het eerste tegendoelpunt van VVT kreeg Surhuisterveen de mogelijkheid om via een strafschop op 1-6 te komen. De strafschop werd echter niet benut, waarna VVT nog terug wist te komen tot 3-5. De meer dan verdiende overwinning kwam voor Surhuisterveen geen moment in gevaar.

Zeester verspeelde een positie in de subtop van de klasse 5C door thuis in de extra tijd met 1-2 te verliezen van Eastermar. Henri Nienhuis zette de Zoutkampers in de 35e minuut op een 1-0 voorsprong. Deze magere voorsprong bleef lang op het scorebord staan. Een kwartier voor tijd kwam Eastermar langszij en tot overmaat kwam daar in blessuretijd nog een tweede goal van de Friezen bij. Zeester gaat zaterdag op bezoek bij ASC ’75. Bij een overwinning komt Zeester in punten gelijk met ASC.

Ezinge gingmet ruime cijfers onderuit in en tegen Stedum. Laagvlieger Stedum trakteerde de Ezingers op een 8-2 nederlaag. Ezinge begon niet onaardig aan de wedstrijd en kwam in de twaalfde minuut dankzij Wiebe Leistra op een 0-1 voorsprong. Na een 1-1 ruststand leverde Ezinge een zeer zwakke tweede helft af. Stedum scoorde nog acht keer, waarvan één keer in eigen doel. Komende zaterdag mag Ezinge een poging doen zich in Zandeweer te revancheren tegen ZEC, dat wordt getraind door ‘oude bekende’ Marinus Siekman.