Puur Natuur week 9 – 2015

Tijdens een bezoek aan familie werden we, mijn partner en ik,  verrast met een vaas vol heerlijk ruikende hyacinten. Intussen ruiken we de hyacint door het hele huis. Het geeft je het voorjaarsgevoel. De dagen worden al weer langer en je ziet overal de voorjaarsbloemen zoals bijvoorbeeld het sneeuwklokje tevoorschijn komen. Het voorjaarsgevoel is bij mij een positieve. Het doet je beseffen dat het de goede kant op gaat richting de zomer en hopelijk mooi weer. Het is het begin van het uitbotten en uiterlijk tot leven komen van de natuur. Even terug naar de hyacint. Wat weten we er van. Het is een bolgewas uit de familie van de asperge. Dat vond ik opmerkelijk en had het niet verwacht. Zo kom je dus regelmatig in de natuur voor verassingen te staan. Zo ook het volgende. De hyacint komt eigenlijk helemaal niet uit Nederland, maar oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Ooit is hij via Frankrijk meegenomen naar Nederland. Misschien noemen we hem dan wel een exoot. Over exoten gaat het in één van de volgende columns. Wanneer ik naar de hyacint in de vaas kijk, vallen mij enkele dingen op. De prachtig diepblauwe kleur van de bloemen en de langwerpige bladeren, de vele bloempjes die nagel genoemd worden. Natuurlijk kijk ik tegen een gecultiveerde vorm aan, maar mijn bewondering is er niet minder om. Je ziet de hyacint in verschillende kleuren. Het is daarom niet gek dat de betekenis van hyacint ‘trots der schoonheid’ is. Mijn gedachten gaan fantaseren en ik zie in de vele kleuren en geuren van de mensheid. Allen zijn wij mensen, maar de geur en de kleur is bij elk volk weer anders. We noemen dat de ‘eigenaardigheden’ van een volk of groep. En zelfs daarbinnen is er verschil in kleur en geur. Dat is zowel letterlijk als figuurlijk het geval. En toch kan dat allemaal samen onder het motto: ‘trots der schoonheid’. Is dat niet een prachtige vergelijking? Betekent het dat je mensen van allerlei pluimage in huis moet nemen. Ik denk het niet. Het gaat mij om de gedachte en stof tot nadenken. Terug naar de natuur. Wanneer je gedachten afdwalen, moet je dat wel eens tot jezelf zeggen. Om even weer met de voeten op de grond te komen. Mijn advies is: Neem hyacinten of andere voorjaarsbloemen in huis en geniet van de kleur en de geur. En denk na over de ‘’trots der schoonheid’.
Herman Woltjer, IVN Grootegast e.o.