Simpele bekerzege Buitenpost op Heerenveen

Afbeelding
BUITENPOST - VV Buitenpost heeft woensdagavond het bekerduel tegen VV Heerenveen eenvoudig met 4-1 gewonnen. Alle doelpunten vielen in de eerste helft. De zege werd bereikt met een jeugdige ploeg, die nog jonger werd na het inbrengen van de A-junioren Justin Sletering, Hesse Woertink en Willem de Boer. Zij beleefden hun debuut. Buitenpost is met de winst door naar de laatste 32 in het noordelijk districtstoernooi van de KNVB-beker.
Pijntjes
Bij Buitenpost ontbraken Rudmer Loonstra, Rik Weening en Joran Olijve. Rob Dijkstra en Robin Huisman de Jong zaten de hele wedstrijd op de bank. Hierdoor mochten Halbe Elsenga en Durk de Haan in de basis beginnen. Ook Wim de Vries mocht weer eens vanaf het begin meedoen. “We zaten niet ruim in de spelers omdat er jongens ziek waren en wat pijntjes hadden na de wedstrijd tegen Apeldoorn. Ik heb tegen ze gezegd dat dit het moment is om te laten zien hoe goed de groep nu is. Hoe breed is de selectie die we hebben?”, aldus trainer René van der Weij.
Fel
Tegenstander zondags eersteklasser Heerenveen startte fel op De Swadde. De ploeg van trainer Gerald Sibon dwong in de tweede minuut een hoekschop af waaruit Laurens Stellingwerf ongehinderd mocht binnenkoppen. Ondanks de waarschuwingen van Van der Weij vooraf dat bekerwedstrijden altijd verrassingen opleveren en dat dat Buitenpost niet mocht overkomen, schrok zijn elftal duidelijk van de vroege achterstand. Maar vijf minuten later slalomde Halbe Elsinga knap het strafschopgebied binnen en scoorde vlot de gelijkmaker.
In het slot
Na 20 minuten spelen was de storm van Heerenveen gaan liggen. De thuisploeg begon de nodig kansen te creëren. Zo waren er vijf corners op rij waaruit overigens niet werd gescoord. Na een half uur mocht Berend Schootstra een vrije trap nemen. Zijn schot krulde langs de muur in het doel: 2-1.  Vijf minuten later was het Rolf Dijk die op schitterende wijze het derde doelpunt van de Blauwkes maakte. Op slag van rust gooide Joost Jesse Visser het duel al in het slot. Een speler van Heerenveen had hands gemaakt in het 16 metergebied. Visser benutte de toegekende strafschop.
Hoogtepunt
In de tweede helft was het geloof bij Heerenveen weg. Waar het team voor rust al weinig mogelijkheden creëerde, in het tweede helft kwam het bijna niet meer voor de goal van Kevin van der Meulen. Buitenpost daarentegen kreeg talrijke uitgelezen kansen om een grote  score neer te zetten. Maar Elsenga, Dijk en De Haan hadden het vizier niet scherp en soms ook niet oog voor medespelers die vrij voor het doel stonden. Hoogtepunt van de tweede helft was het debuut van drie spelers van JO19-1. Justin Sletering, Hesse Woertink en Willem de Boer vielen allemaal goed in. Gescoord werd er niet mee waardoor de eindstand op 4-1 uitkwam.
Mooie avond
“We hebben een prima bekerwedstrijd gespeeld. Mijn complimenten hoe de jongens gespeeld hebben tegen een goede eersteklasser”, zegt de Buitenpost-trainer. “Na de snelle achterstand hebben ze veel kansen afgedwongen en laten zien dat we de volgende ronde wilde halen. Super dat we drie spelers van JO19-1 hebben kunnen laten debuteren en alle drie hebben ze laten zien dat ze goed kunnen voetballen. Al met al een mooie avond. Nu wordt het herstellen en richten op zaterdag,  wederom een mooie wedstrijd, nu uit tegen Genemuiden.”
Op de foto de debutanten (v.l.n.r.) Justin Sletering, Hesse Woertink en Willem de Boer. Foto: Paul Loonstra.