FC LEO heeft Vrouwe Fortuna nodig; Niekerk heeft weer een productieve bui

|
| Foto: |

Voetbaloverzicht

STREEK – Op de laatste speelronde voor de winterstop zegevierden Opende, Grootegast en De Lauwers. De grootste zege kwam op naam van Nierkerk dat TLC op zijn plaats zette: 7-2. Grijpskerk stelde zich tevreden met een punt (1-1 bij RWF). OKVC en Aduard 2000 behaalden geen punten. Voor Aduard is het zaak om wedstrijden te winnen, anders wacht een gevecht met het degradatiespook. De kwelgeest heeft FC LEO in de macht. Ook tegen Zwaagwesteinde ontbrak het aan geluk: 2-3. VVSV’09 verloor van Stedum (3-2) en daarmee kwam een einde aan de ongeslagen status die begon eind september.

De hoogst spelende streekclub, ADUARD 2000, is nog allerminst zeker van een nieuw avontuur in de tweede klasse. De ploeg van Theo Migchelsen verloor verdiend op eigen bodem van Drenthina. Het enige doelpunt viel al in de tweede minuut. In de tweede helft opereerde Aduard met drie spitsen en liet Danny Beerda een kans op de gelijkmaker liggen, wat vorige week wel lukte. Migchelsen was dan ook ontgoocheld. “Je verwacht wat te halen tegen Drenthina, maar we boden te weinig strijd. We zitten duidelijk in een dipje. We zullen alle zeilen moeten bijzetten om degradatie af te wenden. Over het algemeen ben ik ook ontevreden. Ik had een middenmootpositie verwacht. Al zijn de verschillen klein”. GRIJPSKERK speelde in Frieschepalen gelijk tegen RWF. De Smalruggen speelden meer verdedigend dan anders, maar kreeg wel kansen. Jorin de Boer had pech met een inzet tegen de paal. Vlak voor rust kreeg Grijpskerk een penalty tegen doordat een tegenstander licht aangeraakt werd en gretig ging liggen. In de tweede helft rechtte Grijpskerk de rug en kwam vlak voor tijd dankzij Dennis Banga op gelijke hoogte: 1-1. “Er had meer ingezeten, maar je moet ook tevreden zijn met een punt”, vond trainer Henk Buikema, die na de Nieuwjaarsloop weer van start gaat met zijn groep. In dezelfde klasse blijft FC LEO troosteloos onderaan. De Leensters verloren voor de derde keer op rij met een doelpunt verschil. LEO moest tegen Zwaagwesteinde in het beginstadium de bal twee keer van de lijn halen, maar wist zich vervolgens te herpakken. Stan Buikema maakte de 1-0. Vlak voor rust stond het alweer gelijk. In de tweede helft ontspon zich een leuk voetbalgevecht waarbij over en weer werd gescoord. Nadat Rowan Rozema de paal raakte scoorden de Friezen in de tegenaanval: 2-3. Qua inzet en vechtlust was er niets op af te dingen, het ontbrak bij LEO aan het nodige geluk. FC GROOTEGAST moest in Kollumerzwaag tegen Friese Boys al na een half uur met een man minder doordat Bert Beute rood kreeg na inkomen met gestrekt been. Grootegast werd er niet slechter van en kwam nog voor de pauze op 0-1 door Arjan Veenstra. De juichende Bennie Kits werd nagetrapt door de keeper, waardoor de elftallen weer in evenwicht waren. De groen-witten sloegen in de tweede helft toe en wonnen alsnog ruim: 4-1 door doelpunten van Chris Smedes, Roelof Brouwer en Bennie Kits: 1-4. De mannen van Marcel Poll blijven op de loer in de top van 4B . OPENDE won op het zware veld van Drogeham. Grote man was opnieuw Hendrik de Zwart die in de tweede helft twee keer scoorde, maar ook voor rust de verdedigers flink bezighield. Na een 0-2 ruststand probeerden de Hamsters direct te forceren, maar na de 0-3 werd de witte vlag gehesen: 0-4. Trainer Wietse van der Veen is tevreden met de serie en gaat met een goed gevoel de winterstop in. “Persoonlijk ben ik er wel aan toe want het heeft veel energie gekost”. DE LAUWERS won de belangrijke strijd van GSVV. Wouter Broers brak de ban voor rust, waarna Sietse Jager de score verdubbelde. Jacob Grijpma bepaalde eindstand op 3-1. Trainer Nico Roorda vindt dat De Lauwers op koers ligt met 13 uit 13. “Als we dit verdubbelen zijn we een eind op streek”, zegt de scheidend oefenmeester. ZUIDHORN klopte Neptunia. Het was een moeilijke pot voor de ploeg van Ton Rozema op het zware Zuidhorner veld. Bij rust was de stand nog in balans: 1-1. In de tweede helft was Zuidhorn beter en maakte de kansen af: 4-1. Zuidhorn staat met Neptunia bovenaan in de periode die nu vijf wedstrijden aan de gang is. Zuidhorn haalt komende zaterdag in tegen Engelbert. In 5C leed OKVC verlies bij Blue Boys. OKVC ging verdiend aan de leiding, maar liep in de tweede helft achter de feiten aan. Na de 1-1 blunderde doelman Marko van der Zijl die een kopbal wilde oppakken maar mis greep: 2-1. “We hadden het in de eerste helft moeten afmaken, waarna we de kous op de kop kregen”, omschreef Jur Smit. OKVC blijft wel vierde, wat recht geeft op de nacompetitie. “Je had het jezelf makkelijker kunnen maken en steviger op de vierde plaats kunnen staan. Nu moet je alert blijven”. In de vijfde klasse E vloog VVSV’09 uit de bocht. De ploeg van Wim Nubé verloor niet alleen van Stedum, maar verloor ook de tweede plaats. De 3-2 nederlaag betekende een einde aan een geweldige ongeslagen serie. Het laatste verlies was op 28 september (!), bij Pelikaan S. NIEKERK denderde op eigen veld over TLC heen: 7-2. Niekerk begon uitstekend en stond al na een kwartier op 2-0. Vervolgens werd het spel slordiger en kon de fusieclub uit Leek iets terugdoen: 2-1. Bij rust was de score echter al opgelopen tot 4-1. In de tweede helft scoorde het niet sprankelend spelende Niekerk er nog op los: 7-2. Dennis van der Velde maakte er vier, terwijl Jeroen Beerlings twee goals produceerde. De roodhemden blijven vierde. KLOOSTERBUREN moest buigen voor Zuidlaarderveen. De thuisclub begon agressiever. Na de 2-2 had Kloosterburen de boel op de rit en was Arno Kuizenga op weg naar 2-3, waarna hij werd getorpedeerd. De arbiter deed alsnog zijn neus bloedde en liet doorspelen. In een ultiem slotoffensief werd Kloosterburen eruit gecounterd: 4-2. GVB miste tegen Engelbert vijf spelers en schoot dan ook tekort tegen de terechte koploper. In de eerste helft hield GVB de schade beperkt (1-0). Na rust werden de gasten onder de voet gelopen: 6-0. Het verlies betekende een breuk in de stijgende lijn van de Grootegasters. EENRUM won afgetekend met 3-0 in Froombosch. De eindstand was al na twintig minuten bereikt. Een aantal spelers van Froombosch had meer oog voor de ledematen van de tegenstander dan voor de bal. Met name Tim Veenstra had het zwaar te verduren. Clubtopsorer Milan Rutkowsky voegde weer twee treffers aan zijn totaal toe; de derde treffer kwam van de voet van Dorian Disse. Door de winst blijven de roodbaadjes in de nek hijgen van koploper Engelbert.