Grijpskerk pakt strohalm; ‘bekergigant’ Grootegast onderuit

Voetbaloverzicht

STREEK – Hevige regenval teisterde vele velden in het streekgebied. Daardoor vielen onder meer de twee derby’s De Lauwers-LEO en GSVV-ASC’75 in het water.  Ook Aduard 2000, Zeester en VVSV’09 kwamen niet in actie. Opende-Niekerk vond wel doorgang (zie uitgebreid verslag elders). Buitenpost won de Friese derby van Broekster Boys met ruime cijfers. Grootegast, dat eervol uit de beker ging, werd verslagen door Berlikum. Grijpskerk pakte wel de volle buit. Zuidhorn kwam niet verder dan 0-0. OKVC won met ruime cijfers van DIO. Zondag leed Surhuisterveen voor het eerst dit seizoen verlies.
In de eerste klasse hield Buitenpost opvallend huis op eigen terrein. Broekster Boys was in de Friese derby geen partij: 5-0. In de heenwedstrijd werd niet gescoord.  Buitenpost had op het kunstgras van De Swadde in het eerste deel een overwicht en liep dankzij Sip Jaap Bos en Dorjan Berisha vlot naar 2-0 en zat bij rust in een zetel. Ook na de pauze vielen de doelpunten snel achter elkaar.  De vijfde kwam ook op naam van Bos, die dit seizoen nog niet had gescoord. ‘De Blauwkes’ klommen naar de vijfde plaats en hebben de tweede positie in het vizier. ’t Fean ’58 moest op It Ketting uitwijken naar kunstgras en had er geen baat bij: 0-1 verlies tegen VVI.  De strijd werd al in de beginfase beslist. Uit een razendsnelle counter scoorden de gasten de 0-1. De Feansters speelden prima en hadden ook meer verdiend, maar konden het net niet vinden. De ploeg uit Idskenhuizen is een echte angstgegner. De formatie uit Achtkarspelen verloor van de vier wedstrijden drie keer. Na de winst in Rijperkerk nu dus weer verlies voor de Feansters die het degradatiespook weer zie opduiken  Grote opluchting aan de Enk, want Grijpskerk sleepte eindelijk weer eens de drie punten binnen. En dat was hoognodig, want de onderste regionen dreigde.  Zonder clubtopscorer Teie van der Hoek (Jorin de Boer verving hem met verve) werd er toch volop gescoord, tegen nummer zes SC Stadspark.  Al ging het heen en weer. De gasten openden de score, vlak voor rust maakte Rene Tillema de belangrijke 1-1. In de tweede helft kwam de voorhoede van ‘de Smalruggen’ beter uit de verf. De thuisclub liep dan ook uit naar 3-1. De stadjers kwamen echter steeds terug. Dankzij onder meer twee doelpunten van Erwin Smit bleef de winst in Grijpskerk: 4-3. Door de driepunter kan de ploeg van Henk Buikema weer wat dieper ademhalen. Zuidhorn en De Pelikanen kwamen niet tot score. De Joh. Smit-club had voor rust toe moeten slaan, gezien de enorme kansen.  Zuidhorn had ook pech met een inzet tegen de lat en twee klutsballen die van de lijn werden gehaald. Na de pauze was  Zuidhorn te gehaast in de afwerking. “Scoren gaat moeizaam de laatste tijd. Uit de laatste drie wedstrijden maakten we maar één doelpunt”, weet trainer Ton Rozema het euvel. FC Grootegast liet afgelopen dinsdag de noordelijke voetbalwereld versteld staan doordat het gelijkwaardig was aan eerste klasser Staphorst, wat vooraf als een kansloze missie werd beschouwd. De groen-witten werden pas na strafschoppen uitgeschakeld. De bekerstrijd zat nog in de benen. In de topper tegen Berlikum ging de ploeg van de ‘Trainer van de Regio’, Johan Wardenier, nipt onderuit: 1-0. OKVC trof DIO Groningen en won de strijd na rust. Het eerste half uur speelde OKVC dramatisch en keek daarom ook tegen een achterstand aan. De tweede helft was OKVC op alle fronten beter en trakteerde DIO alsnog op een pittige  5-1 nederlaag. OKVC vierde de rentree van Timon van der Helm.  De sterk spelende Christiaan Usai (evenals Edwin Slopsema twee keer succesvol) liet zich wederom gelden. Voor de club is het dan ook een aderlating dat hij door werkzaamheden moet stoppen. Eenrum-Gruno eindigde zoals het begon: 0-0. Het veld aan de J. Willingestraat was zwaar, de wind vervelend, de strijd volop, de keepers attent en de spitsen niet scherp. Kortom: Eenrum en Gruno hielden het op de brilstand. Kloosterburen bleef in Warffum steken op een gelijkspel. Trainer Willem Pettinga verweet zijn ploeg dat het de kansen niet afmaakte. Met name de tweede helft was het eenrichtingsverkeer en door goed keepers werk van de goalie van Warffum en onkunde en pech van Kloosterburen-kant verzuimden de gasten te winnen en kwamen beide ploegen een 3-3 overeen. De Kloostergoals kwamen van Jasper Wiersum, Bert Mennes en William de Lange. Surhuisterveen ging voor het eerst dit seizoen onderuit, bij subtopper ODV: 3-1. Daarmee kwam een einde aan een indrukwekkende serie van dertien overwinningen. De Walden profiteerde optimaal, maar de achterstand is zes punten met een wedstrijd meer. En dan GVB. Trainer Bart Leistra wilde het niet over de wedstrijd hebben (7-1  voor Fochteloo), maar hield een langdurig betoog over scheidsrechter Bakker, die, en daar komt het op neer, alleen maar tegen GVB floot en zich onder meer druk maakte over de waterzak die niet in het vierkant mocht staan (!). Het was zelfs zo erg dat de spelers er in de rust mee wilden stoppen. Leistra vroeg de aanwezige rapporteur (?!). “Hij wilde zich er niet over uitlaten, maar kon zich indenken dat wij er niet vrolijk van werden.” Overigens had ook Fochteloo van te voren al gezegd dat het een ‘mooie artiest’ zou zijn. “Als ik elke week zo’n scheidsrechter krijg dan kom ik niet meer op een voetbalveld”, aldus Leistra. Zuidhorn herstelde zich van de laatste zeperds en bond Groen Geel aan de zegekar: 6-2. Ronnie Scheeringa (2), Thom Weinands (2), Douwe Visser en Leon Koek waren voor Zuidhorn productief.