Zuidhorn wint thuis van Fc. Grootegast

||||
|||| Foto: ||||

Fc. Grootegast aanvallend onmachtig

ZUIDHORN - In een wedstrijd waarin opnieuw een harde wind het spelen van goed en verzorgd voetbal moeilijk maakte, kreeg Zuidhorn al in de 2e minuut de 1-0 op een presenteerblaadje. In plaats van een terugspeelbal van laatste man Rolf Hazenberg in één keer rigoureus weg te werken, nam doelman Erwin Mensink van Fc. Grootegast de bal aan. Hierdoor zag Ruben Buursema kans om een ‘lange bal’ naar voren door Mensink te blokkeren en vervolgens eenvoudig het ‘cadeautje’ uit te pakken. Zuidhorn probeerde meteen een 2e goal te forceren, maar Fc. Grootegast herpakte zich na de snelle tegengoal vrij aardig. Na tien minuten spelen zorgde een aanval via Tim Veenstra voor het eerste gevaar van de kant van Fc. Grootegast. Zijn lage voorzet vond geen medespeler en kon door de verdediging van Zuidhorn worden weggewerkt. Nog geen minuut later kreeg diezelfde Veenstra op de helft van Zuidhorn een gele kaart wegens een overtreding op een verdediger van Zuidhorn.

Zuidhorn liet de bal wat gemakkelijker rondgaan dan Fc. Grootegast en er ging van de thuisploeg dan ook de meeste dreiging uit. In de 24e minuut kreeg topschutter Jaap Jacobs een gele kaart voorgehouden. Vanaf de kant leek het alsof Jacobs op de rand van zestien werd geraakt door de uitkomende doelman Mensink en daardoor ten val kwam. Volgens de overigens onopvallend en daardoor goed leidende scheidsrechter Westerloo uit Uithuizermeeden, was er echter sprake van een ‘schwalbe’. Na 25 minuten spelen was Zuidhorn dichtbij de 2-0. Doelman Mensink reageerde uitstekend op een schot van Jordi Schuiling. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Ruben Buursma, maar opnieuw reageerde Mensink met een prima redding. De terugspringende  bal kwam terecht bij Jaap Jacobs, maar deze zocht het doel te hoog. Na een half uur spelen kopte Jacobs nog een keer naast het Grootegaster doel. Kort daarop timede Hazenberg niet goed bij een hoge bal en kreeg de goed doorgelopen Ruben Buursema namens Zuidhorn een schietkans. Hij schoot echter naast.

Hierna brak een fase aan waarin Fc. Grootegast zich meer voor het doel van Zuidhorn liet zien en de Zuidhorner sluitpost Marcel Groothof moest een aantal keren handelend optreden. Een voorzet van de actieve Bouwe Pompstra werd bij de 2e paal net niet bereikt door Rick Buma. Even later viel toch de gelijkmaker. Erik Venema bracht de bal hoog voor. De bal werd in 1e instantie weggewerkt, maar kwam op rechts voor de voeten van de mee opgekomen laatste man Rolf Hazenberg terecht. Hazenberg bedacht zich niet, controleerde de bal, haalde hard uit en gaf doelman Groothof met een fraaie goal het nakijken. De assistent-scheidrechter Jan Wim Stigter van Zuidhorn meende dat er sprake was van buitenspel, maar de scheidsrechter nam zijn advies niet over. Lang bleef de 1-1 stand niet op het bord staan. Enkele minuten voor het rustsignaal greep de Grootegaster verdediging niet goed in bij een dieptepass van Stefan Smi. Thijs Zwarteveen reageerde wel goed en vrij voor Mensink schoot hij beheerst raak. Aan beide kanten viel vervolgens nog een kans te noteren, maar de rust brak aan met een 2-1 voorsprong voor Zuidhorn.

Aan de kant van Fc. Grootegast bleef de geblesseerd geraakte Erik Venema in de kleedkamer achter en werd vervangen door Rick van Dellen. Trainer Kees Bouma van Zuidhorn zag geen aanleiding om al  te gaan wisselen. Om resultaat te halen moest Fc. Grootegast opnieuw op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg leek daarbij wat op twee gedachten te hinken. Snel en hoog druk zetten zou Zuidhorn in de kaart kunnen spelen. De ploeg uit Zuidhorn beschikt in aanvallend opzicht duidelijk over meer individuele kwaliteiten en zou met de dan geboden ruimte in de omschakeling gevaarlijk kunnen worden. Los hiervan was het al vrij snel duidelijk dat Zuidhorn in de 2e helft de wedstrijd veel meer controleerde dan in de 1e helft. De lijstaanvoerder had verdedigend de zaak beter op orde en gaf met een belangrijke rol voor verdedigende middenvelder Martijn Smit, die veel onzichtbaar werk verzette, nauwelijks meer iets weg. Daar waar het in aanvallend opzicht bij Fc. Grootegast allemaal wat onmachtig oogde, bleef Zuidhorn wel kansen creëren. Een 2e doelpunt voor Fc. Grootegast zat er  niet echt in en een 3e doelpunt voor Zuidhorn leek een kwestie van tijd. Rond de 52e minuut wist doelman Mensink met een serie prima reddingen de spanning nog in de wedstrijd te houden. Eerst bracht Jaap Jacobs medespeler Thijs Zwarteveen in stelling, maar diens inzet werd stijlvol door Mensink over de lat getikt. Kort daarop liet Zuidhorn een prima aanval zien via Jaap Jacobs en Thijs Zwarteveen. Laatstgenoemde bediende Ruben Buursema, maar Mensink pareerde diens inzet in de korte hoek. Fc. Grootegast kwam er in aanvallend opzicht zoals gezegd niet echt meer aan te pas. Het enige wapenfeit was een  afstandsschot van Rick Buma dat precisie miste.

Nadat Daan Kocken nog een gele kaart kreeg wegens het aanvallen van de doelman van Fc. Grootegast viel 20 minuten voor tijd de voortijdige beslissing. De instelling gebrachte topscorer Jaap Jacobs kreeg de kans om zijn totaal verder op te vijzelen. Mensink had deze keer geen antwoord op de inzet van de topscorer van Zuidhorn. Fc. Grootegast probeerde het in het restant van de wedstrijd nog wel, maar het was vooral de thuisclub die nog kansen kreeg. Onnauwkeurigheid en doelman Mensink voorkwamen een 4e treffer voor Zuidhorn. Met nog een kwartier te spelen pasten beide trainers nog een wissel toe. Aart Sikkema loste bij Zuidhorn Ruben Buursema af en bij Fc. Grootegast nam Marc Baron de plaats in van Herman Veens. Bij Zuidhorn kwam even later ook A-junior Milan Stad nog in de ploeg voor Jan Willem Scholtens. Het restant van de wedstrijd werd min of meer een formaliteit. De wedstrijd was beslist. Bij Fc. Grootegast loste Bennie Kits tien minuten voor tijd Rick Buma af. Nadat Zuidhorn een aantal keren verzuimde te scoren blies de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Trainer Kees Bouma toonde zich na afloop tevreden over het verloop van de wedstrijd. Hij vond ondanks het gemis van een aantal basiskrachten, zijn ploeg bij vlagen goed spelen. Hij startte door het ontbreken van een aantal bapelers opnieuw met Jan Willem Scholtens en Ruben Buursema in de basis. Beide spelers maakten een week eerder hun debuut en speelden opnieuw naar behoren. Volgens de trainer zullen de resultaten uit  komende wedstrijden bepalen of Zuidhorn titelkandidaat blijft. Zijn ploeg speelt dan namelijk tegen drie ploegen uit de top vijf. Zoals bekend is Bouma na 30 jaar (!) aan zijn laatste seizoen als trainer bezig. Een kampioenschap voor Zuidhorn zou voor de sympathieke oefenmeester een mooie afsluiting van zijn toch al imposante carrière zijn.

Zijn collega Rob Vliek van Fc. Grootegast heeft ondertussen heel andere zorgen. Vriend en vijand is het er over eens dat zijn ploeg in de 3e klasse thuishoort, maar degradatie naar de 4e klasse ligt nadrukkelijk op de loer.  Fc. Grootegast staat op de voorlaatste plaats, maar heeft de ploegen die net boven de streep staan nog altijd in het vizier. Ook voor deze sympathieke oefenmeester is een positief slot van deze competitie nog altijd binnen bereik.

Man van de wedstrijd: Martijn Smit.

Opstellingen:

Zuidhorn: Groothof, Kocken, S. Smit, Kooistra, De Boer, M. Smit, Zwarteveen, Scholtens (Stad), Jacobs, Schuiling,  Buursema (Sikkema)

Grootegast: Mensink, Veens (Baron), Hazenberg, Schuil, Beute, Tuithof, Venema (van Dellen), Homan, Pompstra, Veenstra, Buma (Kits)