Na twee wedstrijden nog geen punten voor GSVV

|
| Foto: |

GSVV op eigen veld niet opgewassen tegen Harkema Opeinde

GERKESKLOOSTER – GSVV mocht afgelopen zaterdag op eigen veld proberen om de eerste punten van het nog prille seizoen binnen te halen. Er moest daarvoor uitgeweken worden naar een bijveld, omdat de gemeente het gerenoveerde hoofdveld dit seizoen nog niet weer heeft vrijgegeven. De grasmat is nog onvoldoende aangegroeid om bespeeld te kunnen worden. Met Harkema Opeinde trof GSVV ook in de tweede wedstrijd van het seizoen een ploeg die door velen als kampioenskandidaat wordt gezien. Vorige week werd ODV uit Wijnjewoude aardig tegenspel geboden, maar werd uiteindelijk een 5-2 nederlaag geïncasseerd.

Harkema Opeinde greep in de wedstrijd, die onder leiding stond van scheidsrechter Theo van der Bij, meteen het initiatief. GSVV toonde, zeker in het eerste deel van de wedstrijd, wat te veel respect voor Harkema Opeinde en kwam daardoor zelf niet goed in haar spel. De dadendrang van Harkema Opeinde leidde al in de zesde minuut tot succes. Doelman Joren van Manen had geen antwoord op een van richting veranderd schot, dat in de verre hoek belandde: 0-1. Harkema Opeinde bleef ook hierna de bovenliggende partij en aanvallend stelde GSVV hier maar weinig tegenover. Na ruim een kwartier spelen kreeg de thuisclub toch opeens een prima mogelijkheid op de gelijkmaker. André Laanstra gaf een goede pass op Wichard Alink, die de uitkomende doelman van Harkema Opeinde omspeelde en vanaf rechts de bal voorgaf. Marco Kooistra kon de bal echter niet de juiste richting meegeven en kopte de bal over het doel. Harkema Opeinde bleef nadrukkelijk op zoek naar een tweede treffer en testte enkele keren de kwaliteiten van doelman Van Manen. Het meeste gevaar ontstond daarbij uit standaardsituaties. Doordat een tweede treffer voor Harkema Opeinde uitbleef, mocht GSVV blijven hopen op de gelijkmaker. Na ongeveer een half uur spelen diende zich daarvoor de volgende mogelijkheid aan. Kooistra reageerde goed op een lange bal en probeerde met een lob de uitkomende doelman van de gasten te verrassen. Door de stevige wind lukte dat niet goed en kon de bal door de doelman gevangen worden. GSVV bleef de lange bal hanteren en kreeg daaruit nog enkele kansen op de gelijkmaker. Zo werd een schot van Gauke Plantinga door de doelman gekeerd en kwam Kooistra, die de bal met het hoofd meenam, niet verder dan een schot voorlangs. Vier minuten voor het rustsignaal ontstond er de nodige opwinding toen scheidsrechter Van der Bij een merkwaardige beslissing nam. Hij constateerde dat de doelman van Harkema Opeinde buiten ‘de zestien’ hands maakte. Volgens de regels zou dit een rode kaart tot gevolg moeten hebben, maar de leidsman liet het bij geel en een indirecte vrije trap, die verder geen gevaar opleverde. Kort voor rust werd bij de thuisclub Plantinga vervangen door Wijtze Laanstra. Plantinga verstapte zich enkele minuten eerder en lijkt na eerder blessureleed opnieuw een periode uitgeschakeld te zijn.

De tweede helft liet aanvankelijk hetzelfde spelbeeld zien, maar gaandeweg kroop GSVV steeds meer uit haar schulp. In de 56e minuut mocht specialist Lars Niewijk na een handsbal aanleggen voor een vrije trap op achttien meter van het vijandelijke doel. Niewijk schoot de bal hard en laag dwars door de muur binnen: 1-1. Nog geen minuut later keek GSVV echter al weer tegen een achterstand aan toen Dennis Postma namens Harkema Opeinde van afstand raak schoot: 1-2. Het spel werd er intussen niet vriendelijker op en dat leidde aan beide kanten tot gele kaarten. Vooral aan de kant van Harkema Opeinde liep ook de irritatie over de scheidsrechter, die ongetwijfeld niet de beste wedstrijd uit zijn loopbaan floot, hoorbaar op. In de 65e minuut kwam Harkema Opeinde op een meer comfortabele voorsprong van 1-3 te staan. Verdediger Albert Veenstra bekroonde een vlotte aanval, die hij zelf had opgezet. Hij kreeg de bal van Hille Postma in de loop mee en rondde beheerst af. GSVV legde hierna in een poging om toch nog tot resultaat te komen, eindelijk meer agressie in haar spel en kreeg daardoor ook kansen op de aansluitingstreffer. In de 78e minuut mocht Niewijk wederom aanleggen voor een vrije trap van net buiten het strafschopgebied. De doelman wist deze keer het harde schot wel te pareren, maar het was invaller Rinze Kalsbeek, die de rebound binnenschoot. Volgens de grensrechter van Harkema Opeinde deed hij dat vanuit buitenspelpositie en die zag zijn vlagsignaal ten onrechte door de scheidsrechter gehonoreerd worden. GSVV probeerde het in het restant van de wedstrijd nog wel spannend te maken, maar slaagde daar niet meer in. Harkema Opeinde kwam in de voorlaatste minuut nog met tien man te staan, omdat Hilbrand Benedictus na een tweede gele kaart van het veld moest. De overwinning van Harkema Opeinde kwam er niet meer door in gevaar.

Theo Alink toonde zich na afloop van de wedstrijd realistisch in zijn commentaar. Hij vond Harkema Opeinde beter spelen dan zijn eigen ploeg. “Toch had er wellicht meer ingezeten”, laat de trainer weten. “Maar doordat Harkema Opeinde meteen na de gelijkmaker weer op voorsprong kwam, werd het een lastig verhaal. De afgekeurde goal in de slotfase was ook een cruciaal moment in de wedstrijd”. Alink wenste zich niet achter de merkwaardige beslissingen van de scheidsrechter te verschuilen. “We blijven met elkaar hard werken en dan komen de punten vanzelf. We hebben nu twee keer verloren van een titelkandidaat. Het vertoonde spel geeft voldoende houvast voor de komende wedstrijden”, aldus Alink. Volgende week komt WTOC, dat op één punt staat, op bezoek. Een mooie gelegenheid voor GSVV om van de hatelijke nul af te komen.

Man van de wedstrijd : Albert Veenstra (Harkema Opeinde)

Opstelling GSVV; van Manen, A. Laanstra, Hoeksma, Storm, Keuning, Niewijk, Jagersma, Kingma, Plantinga (W. Laanstra), Kooistra (Kalsbeek), Alink.