Voetbaloverzicht

Buitenpost pakt eindelijk weer een punt; volle winst voor Aduard 2000

STREEK - Buitenpost wist afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd tegen ASV De Dijk uit Schellingwoude slechts één van de vele mogelijkheden in een doelpunt om te zetten. Het was Rik Weening die zijn ploeg kort voor rust op een 0-1 voorsprong zette. Vlak na rust kwam ASV De Dijk vanuit het niets langszij, waarna Buitenpost de overhand bleef houden, maar zoals gezegd de kansen niet wist te benutten. ASV De Dijk liet overigens kort voor tijd ook nog een riante mogelijkheid liggen. Het gelijke spel betekende dat de negatieve reeks van vijf opeenvolgende nederlagen eindelijk werd doorbroken en in die zin werd het punt toch ook wel weer gekoesterd. (Foto: Hans Zwamborn)

Zuidhorn
verloor net als vorige week op eigen terrein. FC Burgum nam verdiend de drie punten mee naar Friesland. FC Burgum was de betere ploeg en kon daarnaast bogen op meer ervaring dan het jonge team van trainer Bob Pontjodikromo. Toch kreeg Zuidhorn een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, maar Thijs Zwarteveen schoot vrij voor de keeper te gehaast. Na een corner verdween de bal via Wouter de Boer in eigen doel en werd kort voor rust een fout in de verdediging van Zuidhorn afgestraft. In de tweede helft sloeg FC Burgum na een corner opnieuw toe. Thijs Zwarteveen scoorde namens Zuidhorn de 1-3. Met nog negen minuten te spelen claimde Zuidhorn tevergeefs een strafschop en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Zuidhorn zakte door de nederlaag naar een gedeelde vierde plaats.

’t Fean ’58
ging op eigen veld met maar liefst 0-3 onderuit tegen SC Joure, dat zich veel doeltreffender toonde dan de thuisclub. Het gevaarlijke spitsenduo van SC Joure scoorde binnen twintig minuten twee keer. ’t Fean probeerde in de tweede helft wel om de aansluitingstreffer te maken, maar de verdediging van SC Joure bleef vrij gemakkelijk overeind. SC Joure liet kort voor tijd nog eens zien hoe het wel moest en zette de 0-3 op het bord.

Fc. Grootegast
boekte bij SV Haulerwijk de eerste uitoverwinning van het seizoen. In de eerste helft brachten beide ploegen er maar weinig van terecht. De ervaren Janus Pol tekende daarin wel namens de Haulerwijkers voor de 1-0 ruststand. Albert Koers maakte na rust vanuit ‘de kluts’ gelijk, waarna Haulerwijk opnieuw op voorsprong kwam. Fc. Grootegast bleef strijden voor een goed resultaat en nadat Mike Homan met een fraaie boogbal de stand opnieuw gelijk had getrokken, scoorde Robert Kooistra kort voor tijd de winnende goal. Fc. Grootegast steeg door de overwinning vier plaatsen en staat nu negende. Zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen ONT.

Aduard 2000
speelde uit tegen SC Loppersum een goede wedstrijd. De ploeg van Roy Kamps begon nu eens van meet af aan scherp, won veel duels en gaf nauwelijks iets weg. Toch kwam SC Loppersum tegen de verhouding in op 1-0. Aduard 2000 zag vervolgens een doelpunt ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd worden, maar kwam na ruim een half uur spelen alsnog langszij dankzij een treffer van Guido Weening. Dezelfde speler zette zijn ploeg na rust op een 1-2 voorsprong. Aduard hield daarna controle over de wedstrijd en had eigenlijk de score nog verder op moeten voeren. Na een langdurige onderbreking, wegens een armbreuk van een speler van SC Loppersum, werd het nog even spannend, maar de punten kwamen uiteindelijk terecht bij de ploeg die daar gezien de hele wedstrijd het meeste recht op had.

Grijpskerk
leverde volgens trainer Rinie Jurna in de uitwedstrijd tegen Helpman een prima teamprestatie. In de eerste helft werd er te veel ruimte weggegeven aan de snelle spitsen van Helpman en dat leidde tot twee tegentreffers. Joost Schoenmaker verkleinde kort voor rust de achterstand. In de tweede helft stelde Grijpskerk zich beter op de tegenstander in en werden de gemaakte afspraken wel uitgevoerd. Ook nadat Helpman op 3-1 kwam bleef Grijpskerk als team strijden en werken voor een goed resultaat. Deze instelling werd beloond met goals van Jarno Eeuwema en Pieter Karst van der Kamp, die een strafschop verzilverde. Grijpskerk voerde in de tweede helft de boventoon en had de wedstrijd ook zomaar kunnen winnen. Het bleef echter bij een 3-3 gelijkspel, waardoor Grijpskerk de ongeslagen status behoudt en zichzelf terugvindt op de derde plaats.

Opende
verdubbelde het puntenaantal naar zes door de uitwedstrijd tegen WTOC met 1-2 te winnen. Trainer Marcel Hiemstra noemde het een verdiende overwinning. Bij rust was er nog niet gescoord. Kort na de pauze scoorde WTOC uit een corner en moest Opende dit zien te repareren. In de 67e minuut werd de verdiende gelijkmaker gescoord door Cato de Boer uit een assist van Corwin Westerhof. Vervolgens was de doelman van WTOC een sta in de weg, maar in de 79e minuut moest hij opnieuw capituleren. Cato de Boer was wederom de schutter en het voorbereidende werk wederom van Corwin Westerhof. Opende ontvangt komende zaterdag in eigen huis Fc Birdaard.

Met GSVV wil het nog steeds niet vlotten in de 4e klasse. Ook na zes wedstrijden en even zovele nederlagen staat de teller nog steeds op nul. In Birdaard bleek de plaatselijke FC met 3-1 te sterk voor de ploeg van Theo Alink. Bij rust was het 2-0 voor FC Birdaard en mocht GSVV nog hopen op een ommekeer. Die hoop verdween toen FC Birdaard de stand twintig minuten voor tijd op 3-0 bracht. Oeds Kuipers deed namens GSVV nog wel iets terug en bracht de eindstand op 3-1. Volgende week mag GSVV een nieuwe poging doen om van de nul af te komen. GSVV neemt het dan thuis op tegen V en V ’68 uit Garijp.

Niekerk
had thuis de nodige moeite met het laag geklasseerde Rood Zwart Baflo. De gasten namen in de vijfde minuut verrassend de leiding en betrokken daarna vooral de verdedigende stellingen. In de vijftiende minuut bracht Jort Zuidersma de stand in evenwicht. De 1-1 stand bleef tot de rust gehandhaafd en ook in de tweede helft lukte het de Niekerkers lange tijd maar niet om de roodzwarte muur te slechten. Uiteindelijk was het Remco Vogelzang die in het laatste kwartier het net vond en de eindstand op 2-1 bepaalde en daarmee Niekerk aan de drie punten hielp. Niekerk deelt nu de tweede plaats op de ranglijst. Het gat met koploper Mamio, dat nog geen punt verspeelde, is vijf punten.

OKVC
haalde in de thuiswedstrijd tegen Middelstum het eerste punt van het seizoen binnen. Timon van der Helm scoorde al in de achtste minuut de 1-0. Op slag van rust bekroonde Sander Drijfhout een mooie aanval met een doelpunt en dus ging OKVC met een 2-0 voorsprong de rust in. Middelstum, dat meer in balbezit was, maakte na een uur spelen de aansluitingstreffer. Lang leek het er op dat OKVC de overwinning over de streep zou trekken, maar in de slotminuut werd toch nog een tegentreffer geïncasseerd. Middelstum maakte uit een corner de 2-2. Het leverde bij OKVC een dubbel gevoel op. Eindelijk van de nul af, maar door de late gelijkmaker toch ook weer twee laten glippen.

ASC ’75
streed in de uitwedstrijd tegen koploper Eastermar voor wat het waard was, maar dat bleek uiteindelijk net niet genoeg te zijn. Na een 1-0 achterstand in de achttiende minuut vestigde vooral Han Zwart namens ASC’75 de aandacht voor zich op, door binnen tien minuten twee keer te scoren. Kort voor rust maakte Eastermar de 2-2. In de tweede helft viel er nog één doelpunt te noteren en dat werd gemaakt door Eastermar. ASC’75 wist het net dus niet meer te vinden en moest de punten in Eastermar laten. ASC’75 staat met vier punten op de negende plaats.

Zeester
begon slecht aan de uitwedstrijd tegen TEO uit Ten Post. Door achterin niet scherp te zijn en niet goed op te letten, stond het na ruim twintig minuten 2-0 voor TEO. Vervolgens creëerde Zeester legio kansen, waaruit drie keer werd gescoord.  De goals werden gemaakt door Jan Wouter Zwart, Jasper Nienhuis en Vince van der Veen uit een strafschop. Nog voor rust werd op knullige wijze een tegengoal weggegeven, waardoor het met rust 3-3 stond. In de tweede helft ging Zeester door met het missen van opgelegde kansen. Tot overmaat van ramp botsten Jan Wouter Zwart en Henri Nienhuis met de koppen tegen elkaar en moesten beiden met een bloedende hoofdwond het strijdperk verlaten. Aangezien er al drie keer was gewisseld, kwam Zeester met negen man te staan. TEO profiteerde hiervan, door de vierde en daarmee ook winnende goal te scoren.

Ezinge verloor in een doelpuntrijk duel in de stad Groningen van VVK. Wiebe Leistra scoorde namens Ezinge de openingsgoal, maar vervolgens nam VVK het commando over. Ezinge liet verdedigend te veel steken vallen en zag VVK uitlopen naar een voorsprong van 4-1. Vervolgens verkleinde Wiebe Leistra door twee keer te scoren de achterstand tot 4-3. Het slotakkoord was echter voor VVK, dat met een vijfde goal de wedstrijd in haar voordeel besliste. Ezinge is intussen in het rechterrijtje beland.

Surhuisterveen
moest het zondag in Sint Annaparochie opnemen tegen de gelijknamige club. Sint Annaparochie is voor velen dit seizoen topfavoriet voor de titel en dat bleek in de wedstrijd tegen Surhuisterveen ook wel te kloppen. Sint Annaparochie had geen enkele moeite om Surhuisterveen met een zware 7-2 nederlaag naar huis te sturen. Bij rust viel de schade met een 0-2 achterstand nog wel mee, maar in de tweede helft voerde Sint Annaparochie de score verder op. Bart Bosgra scoorde tussendoor de 1-4. Toby Nijboer maakte de laatste goal van de wedstrijd, maar die was alleen nog voor de statistieken. Komende zondag speelt Surhuisterveen thuis tegen middenmoter VC Trynwalden.