Niekerk ten koste van Opende door naar knock-outfase

NIEKERK – Met als inzet een plaats in de knock-outfase van het bekertoernooi, kruisten Niekerk en Opende afgelopen zaterdag op sportpark Eekeburen de degens. Aangezien beide ploegen azen op promotie naar de 3e klasse, werd aan beide kanten de wedstrijd ook als graadmeter gezien voor de aspiraties in de competitie, welke komende zaterdag van start gaat. Voor Opende moet het gaan gebeuren in de 4e klasse B en voor Niekerk in de 4e klasse C. Afgaande op de bekerwedstrijd van afgelopen zaterdag, lijkt Niekerk over meer potentie te beschikken dan Opende. Niekerk kwam geen moment in de problemen en boekte met 3-0 een verdiende en overtuigende zege. Hoewel op basis van één wedstrijd geen vergaande conclusies getrokken kunnen worden, werd wel duidelijk dat het spel van Niekerk een stuk volwassener en completer oogde dan dat van Opende.

De opdracht was vooraf duidelijk. Opende was alleen gebaat bij een overwinning, terwijl Niekerk aan een gelijkspel genoeg had. Niekerk trainer Joey Witte had zijn huiswerk naar behoren gedaan, want hij had een tactiek bedacht waarbij de snelle en behendige aanvallers van Opende niet eenvoudig in stelling gebracht konden worden. Na een aftastend begin werd al snel duidelijk dat Niekerk deze middag niet veel te duchten zou hebben van Opende. Zonder zelf heel groots te spelen, was Niekerk de gehele wedstrijd de dominante ploeg. Het was daarbij opvallend om te zien dat van strijd en inzet, normaal gesproken het handelsmerk van de ploeg, bij Opende nagenoeg niets te bespeuren viel. Ook na de 1-0 van Niekerk veranderde het spelbeeld niet. De openingsgoal kwam op naam van Frank Renkema. Ger Ausma nam vanaf rechts een corner en na een slim overstapje van aanvoerder Hidde Kijf werd de trekker door Renkema overgehaald. Opende bleek ook na deze goal niet bij machte om de verdediging van Niekerk echt te verontrusten en moest lijdzaam toezien dat Niekerk op zoek ging naar de 2-0. Kort voor rust bediende de actieve Ausma zijn mede-aanvaller Jort Zuidersma op maat, die snoeihard uithaalde, maar de bal op de paal zag eindigen. In de laatste tien minuten voor rust rook Niekerk nog enkele keren aan de 2-0, maar gescoord werd er in de eerste helft niet meer. Wel scoorde Opende-verdediger Chiel de Jong een gele kaart, toen hij aan het shirt van Jeroen Beerlings trok en daarmee een veelbelovende aanval onderbrak. Niekerk trainer Witte wisselde in de eerste helft noodgedwongen Edwin Zwier, die met hamstringklachten plaats maakte voor Jurjan de Vries. Zijn collega Wierd Kuipers liet Richard Borger na de eerste helft in de kleedkamer achter en bracht met Wijand Willemsen een verse kracht.

In plaats dat Opende zich meteen na rust zou herpakken en zou proberen een goal te forceren, behield Niekerk vrij eenvoudig het initiatief en daarmee ook de controle over de wedstrijd. Zo werd een voorzet van Hidde Kijf bij de tweede paal bijna tot doelpunt gepromoveerd door Ausma. Enige tijd later verrichtte Opende doelman Joep van de Haar na een afgemeten voorzet van Beerlings op De Vries, een prima redding. Het bleek echter uitstel van executie, want rond de twintigste minuut verdubbelde Niekerk alsnog de score. Aan het doelpunt van de goed spelende Ausma ging een fraaie aanval vooraf. Jort Zuidersma speelde de bal naar Beerlings, die op zijn beurt in Ausma het eindstation vond. De 2-0 door Ausma betekende meteen ook dat het laatste restje spanning uit de wedstrijd verdween. Opende moest immers nog drie keer scoren om niet uitgeschakeld te worden en moest dan bovendien verdere tegentreffers voorkomen. Beide trainers voerden nog enkele wissels door, terwijl Jort Zuidersma tegen een domme gele kaart opliep. Hij reageerde zich af met een te forse tackle op Jarno Westerhof. Opende liet aanvallend toch nog enkele keren iets van dreiging zien, maar verder leek de wedstrijd naar het einde te kabbelen. Het laatste woord was echter aan Beerlings, die in de punt van de zestien een vrije schietkans kreeg en daar wist hij als geen ander wel raad mee. De enige opwinding ontstond verder nog na een opstootje tussen invaller Daan Vlastuin van Opende en Niekerk-doelman Marijn Ottens. Beiden kregen van scheidsrechter Dictus de Jong uit Boornbergum daarvoor de gele kaart voorgehouden. Met de verdiende 3-0 zege plaatste Niekerk zich overtuigend voor de knock-out-fase van het bekertoernooi. Vanwege een oneven aantal clubs in de 4e klasse C heeft Niekerk komende zaterdag vrijaf. Opende gaat op bezoek bij Harkema Opeinde, in de wetenschap dat het veel beter voor de dag zal moeten komen om één of meer punten mee naar Opende te kunnen nemen. Wedstrijden als tegen Niekerk zullen in de competitie niet te vaak gespeeld moeten worden, want dan wordt promotie naar de 3e klasse een vrijwel onmogelijke opgave. Niekerk lijkt op basis van de bekerwedstrijd van afgelopen zaterdag meer aanspraak op promotie te mogen maken. Zoals gezegd speelde het team van Witte en zijn assistent Visser volwassen, beschikt het over veel duelkracht en speelt het met veel energie naar voren. Uiteraard is het te vroeg voor verregaande conclusies. De tijd zal het leren, de competitie staat op het punt van beginnen en de balans wordt pas aan het einde van het seizoen opgemaakt.

Man van de wedstrijd: Ger Ausma

Opstelling Niekerk: Ottens, Noorman (Huizinga), Renkema, Guikema, Tjoelker (J. Kijf), S. Zuidersma, J. Zuidersma, H. Kijf, Zwier (de Vries), Ausma, Beerlings.

Opstelling Opende: Van der Haar, Eringa, Borger (Willemsen), Henstra (Vlastuin), Alssema, Kuperus (Karst), C. Westerhof, J. Westerhof (Veenstra), A. Oosterbaan, De Jong, Post.