Nog altijd geen teken van ‘ommekeer’ bij FC Groningen

GRONINGEN – Het voetbalseizoen 2021-2022 is nog altijd geen succes voor FC Groningen. Afgelopen zondag speelde de Trots van het Noorden de negenede competitiewedstrijd, maar ook hierin wist de FC niet te imponeren. Het tegenovergestelde gebeurde; een duidelijke ondergrens werd nu toch wel bereikt. In het uitduel tegen Sparta Rotterdam zakte een aantal spelers behoorlijk door het ijs. De ploeg van Danny Buijs mocht dan ook zijn handen dichtknijpen met de 1-1 eindstand die na negentig minuten op het scorebord stond. Een gelijkspel waar je normaal gesproken niet voor zou tekenen. Duidelijk is dat de weg omhoog nog niet gevonden is.

Waar FC Groningen de voorbije weken nog kon spreken van pech door foutieve beslissingen van de arbitrage, was dat afgelopen zondag toch niet aan de orde. Het voetbal van de Groningers was ronduit zwak. Net als eerdere duels deze competitie begon de ploeg ook nu zwak, waardoor de Rotterdammers binnen twee minuten al tweemaal dicht bij een treffer waren. De FC herpakte zich echter, wat in de 28e minuut tot de 0-1 van Cyril Ngonge, na een goede actie van Mo El Hankouri. Het was ook de enige goede aanval van de Groningers in de hele wedstrijd. Lang konden de Groningers echter niet van de voorsprong genieten, aangezien Bryan Smeets vijf minuten later kon aantekenen voor de 1-1. Hier ging balverlies van El Hankouri en een veel te laat komende Damil Dankerlui aan vooraf. Met name laatstgenoemde mag zich deze tegentreffer aanrekenen.

Het spel van de FC hield in de eerste helft al niet over, maar in de tweede helft werd het voetbal met de minuut bedroevender. Aan aanvallen kwam de ploeg van Buijs niet meer toe, en dat was niet omdat Sparta zo sterk was. Het lukte de spelers van de gasten niet om de bal drie keer rond te spelen, laat staan vooruit te voetballen. Passes over drie meter kwamen niet meer aan, duels werden verloren en door verschillende individuele fouten kreeg de thuisploeg nog een aantal mogelijkheden op de 2-1. Van Wessel Dammers en Bart van Hintum moeten we inmiddels accepteren dat ze niet beter kunnen. Het is alleen te hopen dat ze geen dure fouten gaan maken, wat in het thuisduel tegen FC Twente wel gebeurde. Ook van Dankerlui is inmiddels duidelijk waarom hij, als El Hankouri op de rechtsbackpositie speelt, niet goed genoeg is voor een basisplaats. FC Groningen heeft geluk dat Neraysho Kasanwirjo wekelijks uitstekend presteert. Zonder hem in de achterhoede had de FC nog behoorlijk wat meer tegentreffers gehad, aangezien ook doelman Peter Leeuwenburgh nog niet overtuigt. Echte fouten heeft hij nog niet gemaakt, maar menig supporter houdt toch even zijn adem in als de doelman de bal aan de voet heeft.

Naast de matige verdediging is het middenveld van de FC totaal niet in balans. Tegen Sparta stonden Laros Duarte en Tomas Suslov centraal, met Michael de Leeuw daarvoor. Daar waar Azor Matusiwa, die in de zomer vertrok, bekend stond om het meeverdedigen en de bal afpakken, is Duarte een totaal andere speler. Ook tegen Sparta liet hij geregeld zijn mannetje lopen. Van Suslov wordt daarom verwacht om nog meer mee te verdedigen, wat hij overigens naar behoren deed. Echter is daardoor de verbinding met de aanvallers volledig weg. De creatieve spelers El Hankouri en Ngonge, die tegen Sparta vanaf de linker- en rechtervleugel begonnen, kregen amper mogelijkheden om op de helft van de tegenstander te voetballen. Laat staan dat ze kans kregen om de spits, die overigens niet slecht speelde, te bedienen.

Duidelijk is dat het spel van FC Groningen beter moet. Met de zeven schamele puntjes die het tot nu toe heeft, staat de ploeg van Buijs op de zestiende plaats. Aan de trainer de taak om de poppetjes de komende week op de goede plaats te zetten, zodat de rollen wél op de juiste manier worden ingevuld, ondanks de wellicht onjuiste balans in de selectie.

Door: Tim Lambeck